Rusia ar putea elimina internetul și GPS-ul Occidentului. Sectorul energetic al Norvegiei este amenințat de sabotajul rusesc

Rusia ar putea elimina internetul și GPS-ul Occidentului. Sectorul energetic al Norvegiei este amenințat de sabotajul rusesc

Sectorul energetic al Norvegiei este sub amenințarea unui sabotaj din partea Rusiei, a declarat pentru Reuters șeful serviciilor de securitate norvegiene, Beate Gangaas.

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a emis un avertisment vara aceasta. Cablurile submarine care permit comunicațiile globale au devenit o țintă legitimă pentru Rusia, a spus el.

Gazoduct subacvatic/ FOTO: Arhiva

Gazoduct subacvatic/ FOTO: Arhiva

Avertismentul lui Medvedev a venit după ce Nord Stream 2, o conductă care transferă gaze din Rusia în Germania, a fost aruncată în aer. Oficialii ruși credeau că Occidentul a fost implicat în atac. Rapoartele recente sugerează că Ucraina a fost de fapt în spatele atacului .

„Dacă pornim de la complicitatea dovedită a țărilor occidentale în aruncarea în aer a Nord Stream 2 , atunci nu ne mai rămâne nicio constrângere – chiar morală – care să ne împiedice să distrugem comunicațiile prin cablu de pe fundul oceanului ale inamicilor noștri”, a postat Medvedev pe Telegram.

Vasta rețea de cabluri submarine de fibră optică care transferă date între continente este într-adevăr vulnerabilă în fața puterilor ostile, a avertizat Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale într-un raport din această lună.

În mai, șeful de informații al NATO, David Cattler, a avertizat că Rusia ar putea intenționa să țintească cablurile ca răzbunare pentru sprijinul Occidentului pentru Ucraina în războiul său împotriva Rusiei.

Este un scenariu care îi îngrijorează pe planificatorii NATO

În cazul în care cablurile sunt serios deteriorate sau dezactivate, părți din serviciile de internet pe care se bazează economiile occidentale, inclusiv apeluri telefonice, tranzacții financiare și streaming, ar fi eliminate.

Carl-Oskar Bohlin, ministrul apărării civile al Suediei, a declarat că deteriorarea unui cablu de telecomunicații care trece pe sub Marea Baltică în 2023 a fost rezultatul „ unei forțe externe ”, deși nu a oferit detalii.

Iar în iunie, NATO a intensificat patrulele aeronavelor în largul coastei Irlandei, pe fondul îngrijorărilor legate de activitatea submarinelor rusești, a informat The Sunday Times.

Amenințarea la adresa GPS-ului

Analiștii de securitate spun că internetul nu este singura rețea căreia Rusia îi testează vulnerabilitățile.

În ultimele luni, Rusia a fost acuzată că a interferat cu sistemele de navigație GPS, provocând ravagii pe rutele companiilor aeriene comerciale. Drept urmare, zborurile de la Helsinki la Tartu, Estonia, s-au oprit timp de o lună în aprilie.

Melanie Garson, expert în securitate internațională la University College London, a declarat că face parte din campania „zona gri” a Rusiei împotriva Occidentului, care implică acțiuni ascunse care se încadrează sub pragul războiului deschis.

„Rusia a dezvoltat de mult această capacitate și în prezent este o modalitate ieftină și eficientă de interferență rău intenționată a zonei gri”, a spus Garson.

„Pe măsură ce ne creștem dependența de conectivitate și date spațiale în orice, de la agricultură la livrarea de alimente, perturbarea securității naționale și economice prin interferarea cu cablurile submarine și GPS devine din ce în ce mai eficientă”, a adăugat ea.

Occidentul „în alertă”

Timp de zeci de ani, lumea a depins de datele transmise de cabluri subacvatice care parcurg mii de kilometri. La începutul secolului al XX-lea, cablurile transportau semnale telegrafice și apeluri telefonice ulterioare.

Robert Dover, profesor de securitate internațională la Universitatea Hull din Marea Britanie, a declarat că cablurile au fost văzute de mult timp ca potențiale ținte militare și că atât SUA, cât și URSS le-au supravegheat în timpul apogeului Războiului Rece.

Pe măsură ce lumea a devenit mai dependentă de internet, cablurile au devenit din ce în ce mai vitale. Cablurile se întind acum aproximativ 1198 de kilometri și sunt responsabile pentru transmiterea a 95% din datele internaționale.

„Creșterea comunicațiilor electronice a făcut din cablurile submarine – vitale pentru comunicațiile internaționale, internet, finanțe și așa mai departe – un punct de vulnerabilitate pentru națiunile care le folosesc pe scară largă ", a spus Dover.

În mod similar, semnalele GPS sunt din ce în ce mai vitale pentru industria companiilor aeriene. Acestea sunt folosite pentru a ghida în siguranță avioanele către destinațiile lor și pentru a le ajuta la aterizare.

Avioanele au sisteme de navigație de rezervă în cazul în care GPS-ul eșuează, dar oficialii baltici avertizează că semnalele GPS întrerupte pot încă pune avioanele în pericol.

În timpul războiului cu Ucraina, Rusia și-a îmbunătățit capacitățile deja sofisticate de război electronic, permițându-i să amestece de la distanță coordonatele GPS folosite pentru a ghida rachetele și dronele.

Bruiajul ruseasc a afectat GPS-ul aviației comerciale în Europa de Est și de Nord. Unii analiști cred că Rusia trimite un semnal către Occident.

„Tintirea GPS-ului aviației civile este un mijloc prin care încearcă să submineze siguranța publicului occidental în domeniul aviației, în special, și arată dependența de platformele prin satelit pentru că cetățenii obișnuiți să navigheze”, a spus Dover.

Revista Foreign Policy a scris în iunie că NATO a început să ia mai multe măsuri pentru a proteja cablurile submarine, instituind un sistem care să avertizeze automat asupra tentativelor de interferență.

Sectorul energetic norvegian, amenințat

Dar Garson a spus că nu este suficient și că sunt necesare mai multe planuri guvernamentale de rezervă în cazul în care sistemele eșuează complet.

„Țările trebuie nu numai să ia măsuri pentru a proteja, ci și să se asigure că sistemul de comunicații este rezistent, de exemplu, cu alternative robuste”, a spus Garson.

Ea a subliniat că sateliții care transmit date GPS nu au adesea măsuri de protecție împotriva încercărilor de interferență, în timp ce sarcina de a proteja cablurile submarine revine adesea companiilor private care le dețin și le întrețin.

„Este esențial să aveți un plan clar de reziliență care să țină cont de riscul sistemic potențial și să mențineți țările operaționale dacă infrastructura cheie de comunicații este compromisă”, a spus Garson.

În raportul său din această lună , CSIS a cerut SUA să intensifice cooperarea internațională pentru a coordona un răspuns la un potențial atac asupra cablurilor.

Acesta a spus că actualul cadru legal și internațional pentru sabotajul cablurilor submarine este „complex și fragmentat, cu diferite regimuri juridice internaționale care determină responsabilitatea și pedeapsa”.

„Când cablurile sunt sabotate în apele internaționale, nu există niciun regim care să tragă la răspundere făptuitorul”, se spune în raport.

Sectorul energetic al Norvegiei este sub amenințarea unui sabotaj din partea Rusiei, a declarat pentru Reuters șeful serviciilor de securitate norvegiene, Beate Gangaas, pe 27 august, în timp ce serviciile europene de securitate au informat oficialii de la Oslo din domeniul energiei despre potențialele amenințări ale Rusiei.

Norvegia este un furnizor cheie de petrol, gaze și electricitate pentru Europa, depășind Rusia ca principal furnizor de gaze din Europa în 2022.

„Când vorbim astăzi despre sabotaj, vorbim despre Rusia”, a declarant Gangaas pentru Reuters.

Viceamiralul Nils Andreas Stensoenes, șeful Serviciului Norvegian de Informații, a declarat pentru Reuters că, deși nu au existat „dovezi concrete” ale planurilor Rusiei de a sabota infrastructura Norvegiei, „este înțelept să fim prudenti și să creștem nivelul de securitate”.

Potrivit Reuters, la întâlnirea cu ușile închise au participat serviciile de securitate din Norvegia, Germania, Belgia, Țările de Jos, Finlanda, Suedia și Islanda.

Oficialii de informații occidentali au avertizat în mod repetat cu privire la amenințarea tot mai mare a operațiunilor de sabotaj rusești în Europa.

În 2023, au apărut rapoarte conform cărora Rusia se pregătește să saboteze parcuri eoliene, conducte de gaz și cabluri de alimentare și de internet în apele din jurul Danemarcei, Norvegiei, Finlandei și Suediei.

Trei ofițeri de informații ruși au fost expulzat din Norvegia în aprilie 2022, urmat de alți 15 în aprilie 2023.

Ofițerii de informații au fost expulzați pentru „angajarea în activități care nu sunt compatibile cu statutul lor diplomatic”, a declarat Ministerul de Externe norvegian.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri