Rusia ar pregăti un nou test al „Cernobîlului Zburător”
Rusia ar putea pregăti sau ar fi făcut deja un nou test al rachetei sale de croazieră cu propulsie nucleară denumită „Skyfall” de NATO și supranumită „Cernobîlul zburător”, al 14-lea, după ce precedentele au eșuat.
Rusia ar pregăti al rachetei de croazieră Burevestnik FOTO via The Drive
Această nouă rachetă de croazieră, considerată „miraculoasă”, ar fi capabilă să zboare fără oprire săptămâni de-a rândul.
Dacă se confirmă, ar fi cel de-al 14-lea test al rachetei Burevestnik după ce precedentele încercări au eșuat.
O teorie neconfirmată este că acest nou test ar fi pregătit ca un cadou pentru aniversarea de 71 de ani a lui Vladimir Putin, săptămâna aceasta.
Imagini din satelit de la o bază îndepărtată din Arctica arată pregătirile de lansare, relatează The New York Times. Este posibil ca un test să fi avut deja loc.
Mișcările avioanelor și vehiculelor în jurul unei baze arctice sunt considerate similare cu cele observate înaintea testelor anterioare ale rachetei cu propulsie nucleară SSC-X-9 Skyfall (codificare NATO), în 2017 și 2018.
„Avioane de supraveghere americane au fost urmărite în zonă în ultimele două săptămâni, iar piloții au primit alerte să evite spațiul aerian din apropiere”, a relatat ziarul.
Burevestnik este văzută de dictatorul rus ca o armă „apocaliptică” cu rază de acțiune de până la 14.000 de mile, ceea ce înseamnă că poate lovi continentul american de oriunde din Rusia .
Kremlinul o descrie ca fiind o rachetă de croazieră „invizibilă” care zboară la altitudine joasă, imposibil de interceptat de apărarea aeriană occidentală existentă și care poate transporta focoase nucleare oriunde pe glob.
Putin a numit-o „un tip de armament radical nou” cu „rază de acțiune nelimitată și capacitate de manevră nelimitată”.
„Este exotică - este periculoasă în faza de testare și dezvoltare”, a declarat Daryl G. Kimball, director executiv al Asociației pentru Controlul Armelor, potrivit The New York Times.
Un raport al Nuclear Threat Initiative - un grup non-profit de control al armelor - a afirmat că Rusia a efectuat 13 teste cunoscute între 2017 și 2019, toate nereușite.
Putin a făcut publică arma în 2018, aceasta fiind una dintre cele cinci sisteme de rachete despre care susține că sunt superioare modelelor occidentale.
„Încercările anterioare de lansare s-au încheiat fără succes”, a relatat Moscow Times despre racheta Burevestnik, supranumită „Cernobîlul zburător”.
Un test eșuat în 2019 a provocat a moartea a șapte persoane care au încercat să salveze racheta ultrasecretă care s-a prăbușit. Putin i-a numit „eroi naționali”, fără a explica circumstanțele morții lor. Aceștia erau locuitori din Sarov, un oraș nuclear închis unde străinii nu pot intra.
„Potrivit serviciilor secrete americane, racheta nu a reușit niciodată să zboare mai mult de 35 km [22 mile], iar cel mai lung zbor al său a durat doar două minute”.
Se crede că racheta este lansată de un motor cu combustibil solid.
Apoi, un mic reactor nuclear se activează în timpul zborului, ceea ce îi permite, potențial, să rămână în aer amenințând țările occidentale aproape pe termen nelimitat.
Se crede că testarea ar urma să aibă lor la Novaia Zemlia. Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu , a vizitat arhipelagul arctic luna trecută.
Sursa: adevarul.ro