Rusia ar mai avea sub 50 de rachete hipersonice, crede Ucraina. Criza de microcipuri afectează producția
Rusia se luptă să-și păstreze armamentul, fiindcă sancțiunile au făcut din ce în ce mai dificilă achiziționarea de microcipuri, care sunt esențiale pentru unele dintre echipamentele sale, a declarat prim-ministrul ucrainean Denîs Şmîhal pentru Politico, relatează Business Insider .
Rachete hipersonice - imagine de la parada de ziua marinei în Rusia FOTO Profimedia
Conform lui Șmîhal, Ucraina estimează că Rusia a utilizat deja jumătate din arsenalul său și ar mai avea patru duzini (48) de rachete hipersonice. În plus, premierul a mai adăugat că nu crede că Rusia va putea să se reaprovizioneze cu microcipuri.
„Din cauza sancțiunilor impuse Rusiei, livrările acestui echipament de înaltă tehnologie cu microcip ... s-au oprit și nu au cum să refacă aceste stocuri", a afirmat Șmîhal pentru Politico.
În schimb, rușii utilizează echipamente mai vechi pentru a încerca să reducă folosirea rachetelor, a afirmat Diederik Cops, cercetător senior în exporturile de arme și comerț pentru Politico.
„În Ucraina se găsesc din ce în ce mai multe rachete „mute”, demonstrând modul în care Rusia se luptă cu penuria lanțului de aprovizionare”, a afirmat Cops.
O „listă de cumpărături” a tehnologiei pe care Rusia caută să o asigure, obținută de Politico, arată nevoia disperată a țării de microcipuri, dintre care majoritatea sunt produse de companii americane, inclusiv AirBorn, Intel și Texas Instruments.
Măsurile restrictive impuse de Statele Unite obligă trupele armate ale Moscovei să apeleze la elemente electronice din frigidere şi maşini de spălat vase pentru a-şi repara tancurile, dar şi celelalte echipamente militare.
„Am primit rapoarte din partea ucrainenilor care afirmă că găsesc pe teren echipamente militare ruseşti care sunt pline de semiconductori care au fost scoşi din maşini de spălat vase şi frigidere”, a declarat, în luna mai, secretarul american al comerţului Gina Raimondo în timpul unei audieri în Congres, relatează The Washington Post .
În aceeași perioadă, Raimondo a afirmat că exporturile tehnologice americane către Rusia au înregistrat o scădere cu circa 70% de la impunerea sancţiunilor. De asemenea, exporturile de elemente specializate precum cele legate de telecomunicaţii, lasere, aviatică sau semiconductori au scăzut cu 85%.
Sursa: adevarul.ro