Rusia amenință România. Cum ar trebui să reacționăm

Rusia amenință România. Cum ar trebui să reacționăm

Rusia ameninţă România: Dacă avioane F-16 folosite de Ucraina decolează de pe teritoriul românesc, Moscova va considera că țara participă la conflict şi va lua măsuri. Nu putem accepta fără reacție astfel de amenințări, atrag atenția experții militari români.

Maria Zaharova Foto: Profimedia

Maria Zaharova Foto: Profimedia

Rusia avertizează că „utilizarea avioanelor tactice de luptă F-16 de pe teritoriul” României, Slovaciei și Poloniei „va fi considerată de Moscova drept participare a acestor ţări la conflictul din Ucraina şi va obliga Rusia să ia măsuri adecvate”.

Recent, purtătoarea de cuvânt a MAE Rusiei, Maria Zaharova , a declarat că „ţinând cont de distrugerea unei părţi semnificative a infrastructurii aerodromurilor de pe teritoriul Ucrainei, există o mare probabilitate ca avioanele tactice de luptă F-16 transferate forţelor armate ucrainene de către statele membre NATO să efectueze zboruri din bazele aeriene din Polonia, Slovacia şi România”. Totodată, în cadrul şedinţei plenare a OSCE, şeful delegaţiei ruse la Viena pentru securitatea militară şi controlul armelor, Konstantin Gavrilov, a declarat că Rusia avertizează cu fermitate că „utilizarea avioanelor tactice de luptă F-16 de pe teritoriul statelor menţionate mai sus va fi considerată de Moscova drept participare a acestor ţări la conflictul din Ucraina şi va obliga Rusia să ia măsuri adecvate”, arată Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti.

Site-ul MAE rus a publicat intervenţia de miercuri de la OSCE a ambasadorului Konstantin Gavrilov, în care acesta reiterează atacurile Moscovei la adresa SUA şi a Occidentului prezente tot mai des şi în discursurile propagandistice ale liderului de la Kremlin, potrivit căruia Occidentul reprezintă o ameninţare existenţială la adresa Rusiei. „Statele Unite ale Americii şi sateliţii săi continuă să genereze ameninţări la adresa securităţii la frontierele noastre vestice. Natura agresivă a politicii lor nu mai este ascunsă în spatele formulării unor doctrine militare exclusiv defensive. În doctrinele naţionale şi de coaliţie ale statelor NATO, se consolidează pretenţiile de dominaţie globală şi regională, care urmează să fie obţinute prin utilizarea forţei militare. (...) Avertizăm cu tărie că utilizarea acestor avioane de luptă de pe teritoriul acestor state membre NATO va fi considerată de Moscova ca o participare a acestora la conflictul din Ucraina şi va forţa Rusia să riposteze”, a declarat Konstantin Gavrilov.

Război psihologic

Analistul militar Aurel Cazacu susține că declarațiile oficialilor ruși fac parte dintr-un război psihologic, dar asta nu înseamnă că autoritățile de la București nu trebuie să stea cu mâinile în sân. „Putin este acum în faza în care vrea să demonstreze propriului popor cât de puternică aste Rusia mai ales că la anul vor fi alegeri și vrea să fie învingător la vot. Apoi, ce înseamnă «vor efectua zboruri din bazele aeriene din Polonia, Slovacia şi România»? Nimeni de la Moscova nu a definit ce înseamnă acest lucru. Se poate interpreta în mai multe feluri. Poate fi vorba de antrenarea piloților ucraineni, de transferul avioanelor către Ucraina, dar și despre folosirea unor baze NATO pentru atacarea forțelor ruse din Ucraina. Toate aceste trei variante de interpretare a declarațiilor oficialilor ruși sunt valabile, în teorie. Bineînțeles că nici România și nici Polonia nu își vor pune bazele la dispoziția ucrainenilor pentru a ataca forțele ruse pentru că NATO nu vrea să se implice în conflict, lucru cunoscut și de Moscova, dar celelalte două variante sunt adevărate. Îi vom antrena pe ucraineni și este evident că atunci când vor fi transferate Kievului avioanele F-16 vor veni prin Polonia sau România. Tocmai din acest motiv autoritățile de la București nu trebuie să stea cu mâinile în sân și trebuie să interpeleze Ambasada Rusiei în legătură cu aceste declarații. Sunt necesare niște precizări. Nu putem accepta fără reacție astfel de amenințări, chiar dacă am înțeles că este numai un simplu război psihologic”, a precizat Aurel Cazacu.

Cum ne apărăm

În caz de nevoie, Armata Română poate riposta cu mai multe sisteme de armament modern. Astfel, în prezent, militarii operează 20 de F-16 Fighting Falcon, patru sisteme PATRIOT, sisteme HIMARS, blindate antiaeriene Gepard, transportoare Mowag Piranha V, vehicule tactice ușoare (JLTV) Oshkosh sau Humvee. În plus, avem o puternică prezență aliată în România la Cincu, Mihail Kogălniceanu și Craiova. Vorbim de până la 10.000 de militari din SUA, Franța, Portugalia, Polonia, Macedonia, Belgia și Luxemburg, care sunt dotați cu elicoptere UH-60M Blackhawk, CH-47 Chinook și Apache, tancuri moderne Abrams și Leclerc și diverse tipuri de blindate. În plus, pe principii rotaționale, la Borcea sau la Mihail Kogălniceanu sunt tot timpul avioane de luptă aliate gata să ne ajute în misiuni de patrulare.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…