Rusia amenință direct România: „Tentativele provocatoare nu vor rămâne fără răspuns. Să se gândească serios la urmări!”/Reacție fermă a MAE
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a criticat în briefingul de presă de joi planurile SUA privind desfăşurarea în România a unei părţi din unităţile militare americane retrase din Germania – aşa cum au declarat recent reprezentanţi de rang înalt ai armatei Statelor Unite – şi a denunţat faptul că aceste planuri, la fel ca decizia Pentagonului de a-şi spori prezenţa militară în Polonia şi în ţările baltice, se înscriu în strategia NATO de creare a unui ”arc de tensiune” la graniţele de vest ale Federaţiei Ruse, potrivit unei sinteze a briefingului postat pe site-ul MAE rus.
”Washingtonul nu ascunde că aceste măsuri fac parte din eforturile de consolidare a aşa-numitei ‘axe nord-sud’ de la Marea Baltică până la Marea Neagră, destinată să devină linie de ‘descurajare’ a Rusiei. România este considerată în cadrul acestui plan drept cap de pod cheie pentru proiectarea forţei în regiunea Mării Negre”, a menţionat Zaharova.
”Se vede clar tendinţa de sporire sistematică a grupării de forţe SUA-NATO în aşa-numita zonă ‘de lângă frontieră’, ceea ce în terminologia Alianţei înseamnă graniţele vestice ale Rusiei”, a spus ea în continuare, adăugând că ”în momentul de faţă este vorba de apariţia în regim aproape permanent a unor contingente semnificative ale SUA şi ale aliaţilor lor în Europa de Est, adică acolo unde nu au mai fost niciodată înainte”. ”Faptul că o astfel de prezenţă este numită cazuistic rotaţie continuă nu schimbă esenţa problemei”, consideră reprezentanta MAE rus.
”Aceşti paşi, dacă vor fi făcuţi, pun în pericol prevederea stabilită în Actul fondator NATO-Rusia privind angajamentul (Alianţei) de a nu desfăşura forţe combatante semnificative în noile ţări membre ale Organizaţiei”, a afirmat ea. ”Toate acestea mărturisesc intenţia Statelor Unite şi a aliaţilor lor din NATO de a continua să formeze un fel de arc de tensiune de-a lungul liniei de contact cu Rusia în detrimentul securităţii europene”, susţine Zaharova.
”Este clar că astfel de tentative provocatoare nu vor rămâne fără un răspuns adecvat din partea Rusiei. Acest fapt ar trebui luat în considerare şi în capitalele acelor ţări din Europa de Est, care zi şi noapte se gândesc ce ar mai putea să inventeze în materie de rusofobie, invitând pe teritoriul lor soldaţi americani. Le sfătuim să cântărească minuţios toate riscurile şi să se gândească serios la consecinţe”, a avertizat purtătoarea de cuvânt a MAE rus.
Reacția MAE
Ministerul Afacerilor Externe respinge categoric alegaţiile şi ameninţările formulate de partea rusă, prin purtătorul de cuvânt al MAE rus, inclusiv referirile la pretinsa rusofobie, pe care le consideră total neadecvate în raport cu spiritul cooperării internaţionale şi al dezvoltării paşnice a relaţiilor internaţionale, se arată într-un comunicat transmis vineri Agerpres.
„MAE reiterează că procesul aliat de consolidare a securităţii în regiunea Mării Negre este parte a răspunsului legitim şi conform dreptului internaţional la intensificarea provocărilor la adresa securităţii euroatlantice după anexarea ilegală a peninsulei Crimeea şi aprofundarea de către Federaţia Rusă a eforturilor de militarizare a bazinului Mării Negre. În repetate rânduri, atât NATO, cât şi aliaţii au evidenţiat clar că măsurile adoptate în acest scop sunt pur defensive şi conforme cu angajamentele internaţionale, pe care Alianţa Nord-Atlantică le respectă strict. În acelaşi timp, Actul Fondator NATO – Rusia, invocat de partea rusă, se referă în Capitolul I, intitulat Principii, la respectul pentru suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a tuturor statelor, precum şi la dreptul acestora de a alege mijloacele în vederea asigurării propriei securităţi”, subliniază MAE.
Context
Recent, ministrul adjunct de externe al Rusiei, Aleksandr Gruşko, a declarat că aspiraţia ţărilor din Europa de Est de a găzdui trupe americane nu va contribui la consolidarea securităţii acestor state.
Reacţia MAE al Rusiei intervine după ce şeful Forţelor Terestre ale Armatei SUA, generalul James C. McConville, şi şeful Forţelor Terestre ale Armatei SUA dislocate în Europa, general-locotenent Christopher G. Cavoli, au efectuat săptămâna trecută (în perioada 7-9 august) o vizită în România în cadrul căreia au abordat cu responsabili de la Bucureşti problema ”rotaţiei mai multor forţe în regiunea Mării Negre, în particular în România”, conform unui comunicat al Ministerului Apărării României transmis vinerea trecută.
Discuţiile cu oficialii români au vizat numărul de soldaţi americani ce urmează să fie dislocaţi suplimentar în România şi locurile în care aceştia se vor afla, a afirmat generalul James C. McConville, subliniind creşterea cooperării militare cu România, după întâlnirea de la MApN, cu ministrul apărării, Nicolae Ciucă, şi cu şeful Statului Major, general-locotenent Daniel Petrescu, conform aceluiaşi comunicat.
Anterior, şeful Pentagonului, Mark Esper, anunţase că 5.000 dintre cei 11.900 de soldaţi care vor fi retraşi din Germania vor fi relocaţi în alte baze militare din Europa, unde vor avea misiuni prin rotaţie.