Rusia amenință Armenia după pierderea regiunii Karabah: „A devenit un ostatic al jocurilor politice ale Occidentului”

Rusia amenință Armenia după pierderea regiunii Karabah: „A devenit un ostatic al jocurilor politice ale Occidentului”

Regimul de la Kremlin l-a atacat pe premierul armean Nikol Pașinian, luni, acuzându-l că este de vină pentru victoria Azerbaidjanului în Karabah și i-a reproșat faptul că „a flirtat cu Occidentul”.

Vladimir Putin și premierul armean Nikol Pașinian FOTO Profimedia

Vladimir Putin și premierul armean Nikol Pașinian FOTO Profimedia

Paşinian a declarat, duminică, într-un discurs către naţiune, că Rusia a eşuat în Armenia prin faptul că nu a oferit mai mult ajutor pentru a evita criza din Karabah, adăugând că va trebui să transforme alianţele de securitate ale Armeniei.

La rândul său, ministerul de Externe rus a răspuns printr-un atac la adresa lui Pașinian. „Suntem convinşi că autorităţile armene fac o enormă eroare încercând conştient să distrugă legăturile ruso-armene, care au multiple faţete şi au fost fondate în urmă cu secole, şi făcând din ţara lor un ostatic al jocurilor politice ale Occidentului”, a transmis diplomaţia lui Putin într-un comunicat.

Regimul de la Kremlin e supărat de mai multe luni pentru că Armenia a început să se îndepărteze și să rupă relațiile toxice cu Rusia. Există inclusiv suspiciuni că Rusia a fost cea care a dat undă verde asaltului azer din Karabah, în dauna aliatului său.

Rușii, care dispun de o forţă de menţinere a păcii de 2.000 de soldaţi în regiune, a declarat că Pașinian încearcă să se absolve de „responsabilitate pentru eşecurile sale proprii pe planul politicii externe şi interne, dând vina pe Rusia”.

Acuzații reciproce între Armenia și Rusia

Pașinian a denunțat „ineficiența” alianței Armeniei cu Rusia Cu o zi în urmă, Nikol Paşinian a reproşat implicit Rusiei lipsa sa de sprijin, calificând drept „ineficiente” alianţele actuale ale ţării sale, în special cu Rusia.

Armenia face parte din Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), alături de Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan şi Rusia. Remarcile lui Paşinian despre transformarea alianţelor arată faptul că el se pregăteşte să abandoneze alianţa Armeniei cu Rusia pentru a se îndrepta spre Occident, a mai transmis diplomația rusă.

Rușii spun că Paşinian „s-a eschivat să lucreze cu Rusia şi Azerbaidjanul şi a fugit în schimb spre Vest” pentru a rezolva criza din Karabah şi că autorităţile de la Erevan au „alimentat o isterie antirusă în mass-media armeană”.

Totodată, Rusia a negat şi presupunerile că ar avea vreo legătură cu protestele de la Erevan, susţinând că nu Rusia alimentează „revoluţiile colorate” (n. red. - aşa cum numeşte regimul de la Kremlin contestările în masă în spaţiul ex-sovietic), ci Occidentul.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…