Rusia acuză România de „acţiuni neprietenoase” şi închide Consulatul General al României din Rostov

Rusia acuză România de „acţiuni neprietenoase” şi închide Consulatul General al României din Rostov

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a anunţat că Moscova închide Consulatul General al României din Rostov, pe Don, ca răspuns la „acţiunile neprietenoase” ale statului român.

Maria Zaharova a anunţat închiderea Consulatului Român din Rostov. Foto EPA-EFE

Maria Zaharova a anunţat închiderea Consulatului Român din Rostov. Foto EPA-EFE

Potrivit declaraţiei Mariei Zaharova, Consulatul General al României din Rostov pe Don își va înceta activitatea începând cu data de 14 octombrie, informează Digi24 , citând presa rusă.

„Partea română a primit o notificare oficială, potrivit căreia Consulatul General al României la Rostov pe Don îşi încetează activitatea începând cu data de 14 octombrie. Funcţiile de prestare a serviciilor consulare în circumscripţia respectivă sunt transferate Ambasadei acestei ţări la Moscova”, a anunţat Maria Zaharova.

Rusia a adoptat această măsură radicală ca reacţie la „acţiunile neprietenoase ale statului român”, printre care ar putea fi şi vizita recentă a premierului Marcel Ciolacu la Chişinău, unde a subliniat sprijinul ferm și concret al României pentru Republica Moldova.

„În paralel, continuă vizitele în Moldova ale politicienilor şi funcţionarilor occidentali care militează deschis pentru «opţiunea europeană». La 4 octombrie anul acesta, la Chişinău, premierul român M. Ciolacu a îndemnat conducerea moldoveană să lucreze mai activ pentru ca cetăţenii «să înţeleagă clar că viitorul Moldovei este în UE». Dar de ce a fost el timid? Ar fi trebuit să spună aşa: nu în UE, ci în România. Asta este ceea ce vor ei”, a spus Maria Zaharova după vizita lui Marcel Ciolacu la Chişinău.

„Acest demers este determinat de decizia părţii ruse de a denunţa acordul interguvernamental bilateral privind deschiderea oficiului consular sus-menţionat, adoptat în decembrie 2023 ca răspuns la acţiunile neprietenoase ale autorităţilor române”, a precizat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.

„În conformitate cu articolul 37 din Legea federală privind tratatele internaţionale a Federaţiei Ruse, este acceptată propunerea Ministerului rus de Externe privind denunţarea acordului dintre guvernele rus şi român privind deschiderea Consulatului General al României la Rostov pe Don, din 22 septembrie 2005, încheiat sub forma unui schimb de note”, se arată în ordinul publicat anul trecut pe portalul oficial de informaţii juridice al guvernului de la Moscova.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Am fost sus acolo unde majoritatea oamenilor vor să ajungă. Nu e nimic acolo. E pustiu. Întoarceți-vă la lucrurile simple”

2 Cine sunt milionarii care au cumpărat sute de apartamente la Nordis. 152 de procese au fost deschise

3 VIDEO O simplă povestioară din Ucraina...

4 Așa o fi?

5 Lovitură de teatru! / Procurorii DIICOT au deschis un dosar penal după scandalul Nordis