Rusia a trimis pentru exerciţii în Serbia un batalion de S-400 şi o baterie de 'Panţîr-S'
Rusia a trimis în Serbia un batalion de rachete antiaeriene S-400 şi o baterie de 'Panţîr-S' (sistem de apărare antirachetă) unde vor participă la exerciţii comune pe teritoriul altui stat, până acum Moscova neparticipând cu astfel de echipamente la manevre organizate în afara ţării, informează miercuri agenţia de presă TASS, citând un comunicat al Ministerului Apărării rus.
'Unităţi de apărare antiaeriană cu sisteme de rachetă S-400 (sol-aer) şi sisteme de rachetă şi tunuri 'Panţîr-S' au fost transportate cu avioane-cargo ale Forţelor aerospaţiale ruse în Serbia pentru a participa la a doua etapă a exerciţiilor comune ruso-sârbe de apărare aeriană "Slavianski şcit - 2019" ("Scutul slav-2019"), precizează ministerul în comunicat.
Este prima dată când sisteme de acest tip sunt trimise în străinătate pentru manevre, potrivit sursei menţionate. Cu toate acestea, astfel de armamente sunt desfăşurate în Siria unde şi-au dovedit eficienţa, potrivit AFP.
S-400 este un sistem de rachete antiaeriene, în timp ce 'Panţîr-S' este un mijloc mobil de apărare antiaeriană. Ele vor fi desfăşurate la baza Batajnica pentru exerciţii care se derulează între 23 şi 29 octombrie.
Vicepremierul rus Iuri Borisov declarase anterior că Serbia este interesată în achiziţionarea de sisteme antiaeriene de rachete şi tunuri 'Panţîr-S', conform media ruse.
Într-o declaraţie făcută sâmbătă cu ocazia festivităţilor prilejuite de împlinirea a 75 de ani de la eliberarea Belgradului de trupele fasciste, preşedintele sârb Aleksandar Vučić a declarat că Serbia îşi consolidează armata 'nu împotriva cuiva, ci pentru a-şi apăra libertatea, ţara, oamenii', potrivit TASS.
În Balcani, Serbia este principalul aliat al Rusiei, care susţine Belgradul în special în dosarul Kosovo. În regiune, Moscova nu este percepută într-o lumină favorabilă şi se consideră că a pierdut din influenţă prin faptul că Muntenegru a aderat la NATO în 2017.
Desfăşurarea acestor tipuri de armament rusesc ultramodern în Serbia apare ca un afront la adresa Alianţei Nord-Atlantice. La fel ca recenta achiziţie a S-400 de către Turcia, remarcă AFP.
Ankara a cumpărat sistemul antiaerian rusesc în pofida protestelor Washingtonului, care a apreciat că aceste arme nu sunt compatibile cu dispozitivele NATO, organizaţie din care Turcia face parte. Potrivit Moscovei, un nou contract de vânzare a unor sisteme S-400 suplimentare către Turcia este deja în etapă de negociere cu Ankara. AGERPRES