Rusia a trimis în Venezuela "specialişti în securitatea cibernetică" (Reuters)
Contingentul militar rus care a sosit în weekendul trecut în Venezuela, într-un demers al Moscovei care a atras deja criticile SUA, este compus din forţe speciale, între care "specialişti în securitatea cibernetică", a declarat marţi, sub rezerva anonimatului, pentru Reuters, o sursă guvernamentală americană.
Potrivit sursei, SUA evaluează în continuare desfăşurarea militară rusă pe care Washingtonul a calificat-o drept o "escaladare nesăbuită" a situaţiei din Venezuela.
Conform presei locale, două avioane ruseşti (un Antonov An-124 şi un Iliuşin Il-62) au aterizat sâmbătă la Caracas, transportând circa 100 de militari ruşi, la două luni după ce preşedintele american Donald Trump a contestat legitimitatea preşedintelui venezuelean în exerciţiu Nicolas Maduro.
Cele două aparate au adus '99 de militari şi 35 de tone de echipament, sub comanda şefului forţelor terestre ruse, generalul Vasili Tonkoşkurov', potrivit AFP, care citează presa oficială rusă.
Guvernul venezuelean a confirmat aterizarea a două avioane ruseşti provenind din Rusia în weekend şi faptul că sosirea contingentului rus fusese autorizat de Maduro, dar fără să ofere mai multe detalii.
Washingtonul presupune că acest contingent rusesc include specialişti în securitatea cibernetică, ceea ce poate sugera că o parte din misiunea sa ar fi destinată să-i ajute pe loialiştii lui Maduro să supravegheze şi să protejeze infrastructura cibernetica a guvernului.
Obiectivul principal al Rusiei în materie de asistenţă militară, inclusiv experţi cibernetici, ar fi probabil de a-l proteja pe Maduro de o "schimbare de regim" şi de a asigura un avanpost pentru Moscova în America Latină, potrivit unei surse apropiate evaluărilor guvernului american cu privire la Venezuela. Rusia a făcut, de asemenea, investiţii majore în sectorul energetic din Venezuela, membru al OPEC.
Ministerul de Externe rus a subliniat marţi că prezenţa "specialiştilor ruşi" în Venezuela se bazează pe un acord de cooperare militară între cele două ţări, dar nu a furnizat detalii suplimentare.
Şeful opoziţiei venezuelene Juan Guaido - autoproclamat preşedinte interimar şi susţinut de 50 de ţări, între care SUA - a apreciat marţi că prezenţa militară rusă în Venezuela reprezintă o încălcare majoră a Constituţiei.
Secretarul de stat american Mike Pompeo i-a transmis luni omologului său rus Serghei Lavrov că Washingtonul nu "va sta cu braţele încrucişate" în timp ce Rusia îl ajută pe Maduro.
"Reiterăm condamnarea noastră pentru orice provocare sau desfăşurare militară care ameninţă pacea şi securitatea în regiune", a reacţionat şi Grupul de la Lima, format în 2017, care include printre cele 13 ţări participante Brazilia, Canada, Columbia şi Peru.
Senatorul Bob Menendez, înalt responsabil democrat din Comisia de relaţii externe a Senatului american, i-a trimis marţi o scrisoare lui Mike Pompeo, pentru a-i cere să stabilească dacă Venezuela, Cuba şi Nicaragua ar trebui să facă obiectul unor sancţiuni obligatorii americane pentru tranzacţii importante cu sectoarele de apărare şi de informaţii din Rusia. AGERPRES/ (AS-autor:Lilia Traci; editor: Ionuţ Mareş, editor online: Ady Ivaşcu)