Rusia a „tocat” 100.000 de soldați la Ceasiv Iar pentru a cuceri cel mai vulnerabil cartier al orașului–districtul Kanal

Rusia a „tocat” 100.000 de soldați la Ceasiv Iar pentru a cuceri cel mai vulnerabil cartier al orașului–districtul Kanal

Forțele ruse au atacat la începutul lunii aprilie Ceasiv Iar, o fortăreață ucraineană din estul Ucrainei, la vest de ruinele din Bahmut. După trei luni și aproape 100.000 de soldați pierduți, rușii au reușit în sfârșit să cucerească cel mai vulnerabil cartier al orașului – districtul Kanal, potrivit Forbes .

Acest cartier din Ceasiv Iar, care avea cândva 12.000 de locuitori, i-a costat mult pe ruși, care au pierdut 99.000 de soldați de la începutul campaniei și până în prezent. Cu toate că nu toți au murit în această zonă, o mare parte din ei și-au găsit sfârșitul aici.

Rusia a înaintat puțin pe câmpul de luptă, dar prețul plătit a fost unul uriaș, a spus și Mick Ryan, un general australian în retragere. Sacrificând atât de multe vieți, Rusia „pare să fi irosit ceea ce s-ar putea să fi fost ultima ei șansă de a lovi decisiv Ucraina în acest război”.

Cel mai probabil, ceea ce se va întâmpla de acum înainte va fi exact ceea ce s-a întâmplat și până acum de luni de zile: forțele ruse vor înainta puțin câte puțin, pierzând în același timp foarte mulți soldați și echipament, în timp ce forțele ucrainene vor avea pierderi mult mai mici.

Pentru fiecare oraș – sau, chiar, cartier – pe care rușii îl cuceresc, ei sunt nevoiți să îngroape zeci de mii de soldați de-ai lor.

profimedia-0887280356 Imagine publicată de armata ucraineană cu ruinele din Ceasiv Iar. Foto: Profimedia Images

Garnizoana ucraineană din Ceasiv Iar continuă să lupte. Trupele s-au retras câteva blocuri mai la vest, dincolo de canalul Siverski Doneț-Donbas, după ce bombele și artileria rusească au distrus toate clădirile din cartierul Kanal, potrivit purtătorului de cuvânt ucrainean Nazar Voloșin.

Pozițiile defensive de pe partea de vest a canalului sunt mai ușor de apărat, întrucât rușii trebuie acum să traverseze canalul înainte de a putea să atace direct liniile ucrainene – o manevră dificilă, dar nu imposibilă.

Poate părea surprinzător că garnizoana ucraineană, formată din 5 brigăzi, a rezistat atât de mult într-o zonă atât de izolată și expusă atacurilor precum este districtul Kanal.

Cu toate că grupul ucrainean de analiză Frontelligence Insight a prezis încă de la finalul lunii mai că Ceasiv Iar „va fi cucerit într-un final de forțele ruse”, garnizoana a mai rezistat încă șase săptămâni.

ceasiv-iar-district-kanal Nici biserica din acest cartier nu a scăpat de bombardamente, fiind acum aproape complet distrusă. Captură foto: X

Ajutorul militar venit din partea Statelor Unite a contribuit la eforturile ucrainenilor de a ține piept atacurilor armatei ruse. În plus, regimentele și brigăzile rusești devin tot mai slăbite pe măsură ce din ce în ce mai mulți soldați ruși sunt aruncați în luptă, iar Kremlinul încearcă cu disperare să îi înlocuiască pe cei căzuți la datorie cu noi recruți.

„Rusia este mai puțin capabilă să construiască o forță mare și de calitate mai bună pentru a putea desfășura operațiuni ofensive de mai mare amploare”, a explicat Ryan.

Totuși, pentru ucraineni, nu este o consolare faptul că rușii pierd multe trupe, atât timp cât continuă să avanseze și îi obligă pe adversarii lor să lupte neîncetat pentru fiecare bloc și stradă.

Luptele brutale vor continua cel mai probabil, pe măsură ce bătălia se va extinde înspre centrul orașului, iar rușii vor încerca să profite de orice slăbiciune pentru a continua asaltul în unul din puținele locuri unde au câștigat teritorii semnificative în ultimul timp.


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii