Rusia a suferit peste 90.000 de „pierderi irecuperabile" în Ucraina
Peste 90.000 de soldați ruși au murit, nu pot fi găsiți sau au suferit răni atât de grave încât nu se pot întoarce pe front, a anunțat miercuri publicația independentă rusă iStories, citând surse apropiate Kremlinului.
Peste 90.000 de soldați ruși sunt victime ale războiului lui Putin / Foto: Arhivă / Profimedia
Cifra este apropiată de estimările făcute de Pentagon și de alte guverne occidentale la sfârșitul lunii august, care au declarat că aproximativ 70.000-80.000 de soldați ruși au fost uciși sau au fost grav răniți de pe 24 februarie, data începutului invaziei ruse în Ucraina.
Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat în septembrie că, din cele peste 80.000 de pierderi suferite de armata rusă, aproximativ 25.000 de soldați ar fi fost uciși.
Dar, potrivit Moscovei — care a anunțat pierderile rusești doar de două ori în timpul invaziei — 5.397 de soldați ruși au murit în Ucraina, o creștere semnificativă de la numărul de 1.351 anunțat pe 25 martie, potrivit cifrelor citate de ministrul Apărării Serghei Șoigu, scrie The Moscow Times.
Cifra de 90.000 este echivalentul a aproape jumătate din cei 190.000 de soldați ruși despre care se crede că au primit ordin să treacă granița Ucrainei în etapele inițiale ale invaziei din 24 februarie.
Pierderile uriașe de personal din Ucraina — pe fondul unei rezistențe aprige — au impus probleme forțelor ruse pe câmpul de luptă de la începutul invaziei.
În ultima lună, președintele Vladimir Putin a declarat mobilizarea parțială a populației rusești pentru a face față deficitului de trupe al Moscovei în Ucraina.
Noii recruți reprezintă o încercare a Moscovei de a rezista contraofensivei ucrainene de amploare, în urma căreia forțele de apărare au eliberat teritorii luate de Moscova în primele zile ale războiului.
Gleb Irisov, un fost pilot rus, a spus că îl cunoaște pe noul comandant al trupelor ruse din Ucraina, Serghei Surovikin și precizează că acesta a fost numit în funcție ca urmare a „loialității sale profunde” față de regimul de la Moscova și față de Vladimir Putin.
În plus, el a precizat că decizia numirii lui Surovikin are la bază și o temere „a lui Putin că va avea loc o revoltă a generalilor săi”.
Sursa: adevarul.ro