Rusia a reluat exporturile de grâu către Turcia, în ciuda tensiunilor politice (Reuters)

Rusia a reluat exporturile de grâu către Turcia, în ciuda tensiunilor politice (Reuters)

Exportatorii ruși de grâu au reluat afacerile cu clienții lor turci, după o scurtă pauză provocată de deteriorarea relațiilor dintre cele două state, susțin analiștii și traderii consultați de Reuters.

Turcia este cel mai mare cumpărător de grâu rusesc. Totuși, traderii din ambele țări se tem că pe viitor există riscul ca Rusia să restrângă exporturile de cereale spre Turcia sau ca Ankara să limiteze noile acorduri cu Moscova, pe fondul escaladării tensiunilor dintre cele două țări, după doborârea unui avion militar rusesc de către aviația turcă. În urma acestui eveniment, traderii din Turcia și Rusia (care este unul dintre cei mai mari exportatori de grâu din lume) nu au mai semnat noi contracte, din cauza temerilor că Moscova ar putea suspenda exporturile de grâu sau Ankara ar putea reduce cantitățile achiziționate. Însă, nu au fost impuse astfel de măsuri, iar afacerile au revenit la normal, susțin analiștii și traderii.

Temerile privind posibila întrerupere a livrărilor către piața turcă, care existau la sfârșitul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie, nu s-au materializat, a afirmat Andrey Sizov, director la compania de consultanță agricolă SovEcon.

Referindu-se la cumpărătorii din Turcia, un trader din Moscova a dat asigurări că nu există probleme și aceștia achiziționează grâu rusesc. Un alt trader rus a afirmat că s-au reluat tranzacțiile și până acum nu au fost impuse restricții oficiale din partea autorităților de la Moscova.

Un consultant a anunțat că traderii din Turcia semnează acum noi contracte cu furnizorii din Rusia.

Reprezentanții Rosselkhoznadzor (Autoritatea Federală Sanitar-Veterinară din Rusia) nu au comentat informația. Luna aceasta, instituția a anunțat că livrările spre Turcia decurg normal.

Turcia continuă să achiziționeze grâu rusesc, în condițiile în care cel provenit din Franța este mai scump, iar cel din Ucraina nu îndeplinește cerințele turcești privind calitatea, a explicat Arkady Zlochevsky, șeful Grain Union, un grup non-guvernamental de lobby al fermierilor ruși.

Ankara a importat 1,7 milioane de tone de grâu rusesc în perioada iulie-noiembrie, fiind al doilea cumpărător de grâu rusesc după Egipt.

Indiferent de modul în care va evolua situația politică, exporturile de cereale rusești spre Turcia vor scădea în lunile următoare din cauza unor factori sezonieri, a declarat recent Igor Pavensky, director la operatorul Rusagrotrans. Potrivit acestuia, exporturile de cereale rusești prin porturile de la Marea Azov se reduc în lunile ianuarie și februarie din cauza temperaturilor scăzute și, în mod normal, aproximativ două treimi din exporturile de cereale spre Turcia se realizează în perioada iulie-decembrie.

Potrivit estimărilor lui Igor Pavensky, în perioada iulie — decembrie 2015, Rusia va livra Turciei o cantitate de 2,5 milioane tone de cereale, dintre care 500.000 de tone ar urma să fie trimise în cursul acestei luni.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!