Rusia a redistribuit 50.000 de soldați în regiunea Kursk, spune șeful armatei ucrainene
Rusia a redistribuit aproximativ 50.000 de militari în regiunea sa de graniță Kursk, unde Ucraina a lansat o ofensivă în urmă cu două luni, relatează postul public ucrainean Suspilne, citându-l pe Oleksandr Sîrski, șeful Forțelor Armate ale Ucrainei.
Oleksandr Sîrski a vorbit despre ofensiva ucraineană la Kursk FOTO PROFIMEDIA
Rușii au transferat aceste forțe în regiunea atacată de Ucraina de pe alte fronturi, unde desfășuraseră operațiuni ofensive.
„Știm că aproximativ 50.000 de militari din alte zone au fost redistribuiți pe frontul din Kursk”, a spus el.
Comandantul șef al forțelor armate ucrainene a subliniat că aceste decizii ale Federației Ruse au fost de natură să ducă la slăbirea forțelor ruse în alte zone, în special pe fronturile Zaporojoe, Herson și Kramatorsk.
„Acest lucru, firește, a făcut mai ușor pentru noi să efectuăm operațiuni defensive”, a spus el, potrivit postului public Suspilne, citat de Ukrainska Pravda.
Răspunsul slab al Rusiei la atacul Ucrainei asupra teritoriului său are parțial legătură cu o deficiență a conducerii președintelui rus Vladimir Putin, a apreciat un expert în război pentru Business Insider.
Michael Bohnert, analist la RAND Corporation, a explicat că Putin nici măcar nu a numit un general care să se ocupe de ceea ce este cât se poate de limpede o situație militară mai degrabă decât o problemă de securitate internă.
„Există, cred, considerentul că nu vrea să facă nimic astfel încât vreun general și-ar putea meritul că a fost învingător”.
Răspunsul Rusiei la atacul Ucrainei nu a fost prea eficient. Trupele ucrainene au relatat că au putut trece granița fără rezistență, după care au făcut progrese rapide.
Și în timp ce progresul Ucrainei a încetinit dramatic pe măsură ce Rusia și-a întărit rezistența, Rusia a reușit să- ia înapoi până acum doar câteva sate.
Răspunsul Rusiei la atacul Ucrainei asupra teritoriului rus a fost și lentă. Putin nu a putut reacționa inițial, cum s-a întâmplat și în ale situații de criză, dar Moscova a pus în cele din urmă la conducere FSB-ul – principala agenție de securitate și informații a Rusiei. Experții au subliniat pentru BI că a fost decizie surprinzătoare, care a arătat că Rusia nu și-a rezolvat vechile problemele vechi legate de comandă și control. Or, aceste forțe de securitate sunt „subordonate lui Putin”, a notat Bohnert.
Sursa: adevarul.ro