Rusia a pierdut 26 de nave de la începutul războiului. „Unde este flota din Marea Neagră a Federației Ruse? A dispărut!”

Rusia a pierdut 26 de nave de la începutul războiului. „Unde este flota din Marea Neagră a Federației Ruse? A dispărut!”

Potrivit unei statistici întocmite de Ministerul britanic al Apărării, de la începutul războiului cu Ucraina, Rusia a pierdut 26 de nave din flota sa care opera în Marea Neagră.

Ucraineni au reuşit să elimine o treime din flota rusească din Marea Neagră. Foto arhivă

Ucraineni au reuşit să elimine o treime din flota rusească din Marea Neagră. Foto arhivă

Asta înseamnă că Ucraina a reuşit să avarieze sau să distrugă cel puțin o treime din flota rusă din Marea Neagră de la începutul invaziei la scară largă a lui Vladimir Putin, potrivit oficialilor britanici din domeniul apărării.

Deşi marina ucraineană nu dispune de nave de război mari, a reuşit să provoace pagube semnificative Rusiei, colaborând cu armata și cu agențiile de securitate naţionale pentru a lovi nave din Crimeea și din împrejurimi.

Printre acestea s-au numărat atacurile din martie asupra a două nave mari de debarcare, Yamal și Azov, asupra unui centru de comunicații din Sevastopol, precum și asupra altor instalații de infrastructură pentru flotă.

Ucraina a declarat, de asemenea, că a doborât un submarin rus din clasa Kilo în Crimeea și a reuşit să scoată din uz și alte nave, cum ar fi nava de război Tsiklon, înarmată cu rachete, în luna mai.

Potrivit rapoartelor oficialilor britanici, cel puțin 26 de nave ale Marinei ruse au fost avariate sau distruse în regiunea Mării Negre între februarie 2022 și iunie 2024, flota rusă rămasă a fost împinsă mai la est, la Novorossiysk, în regiunea Krasnodar din Rusia.

Acest lucru înseamnă că Rusia a pierdut controlul asupra unei părți-cheie a Mării Negre, iar Ucraina are din nou posibilitatea de a-şi creşte exporturile de cereale, care fuseseră blocate după începerea războiului.

„Transportul maritim comercial revine acum la niveluri apropiate de cele dinaintea războiului în regiune”, a declarat reprezentanţi ai ministerului britanic de Apărare. Săptămâna trecută, amiralul Tony Radakin, șeful Statului Major al Apărării din Regatul Unit, a precizat pentru Newsweek că forțele navale ale Rusiei din Marea Neagră au fost puse „la punct printr-o combinație de drone și rachete cu rază lungă de acțiune”.

De partea cealaltă, Evgheni Fedorov, deputat al Dumei de Stat din partea Rusiei Unite, a descris impactul dronelor navale ucrainene, al vehiculelor aeriene fără echipaj și al atacurilor cu rachete asupra flotei.

„Unde este flota din Marea Neagră a Federației Ruse? A dispărut! Aceasta este o victorie a inamicului”, a spus Evgheni Fedorov într-un clip distribuit duminică pe X de consilierul ucrainean pentru afaceri interne Anton Gerashchenko.

„Desigur, sistemele de apărare aeriană ale flotei vor funcționa pe nave”, a mai spus Federov, dar flota rusă „ca mecanism operațional nu există în Marea Neagră”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „E moț de curcan” / Corina Bud și-a uitat lenjeria intimă acasă și a oferit un spectacol de zile mari, chiar pe scenă. În fața a zeci de mii de oa…

2 „Da, am primit propuneri indecente. Mi s-au oferit şi bani şi celebritate”

3 Ea este femeia misterioasă din afacerea pagerelor care au explodat în Liban

4 Așa o fi?

5 Foarte interesante amănunte...