Rusia a mai făcut încă un pas spre 'internetul suveran'
Duma de Stat a Rusiei (camera inferioară) a adoptat joi o lege controversată vizând crearea unui 'internet suveran' în Rusia, izolat de serverele mondiale, mulţi dintre criticii acestei legi văzând în aceasta o modalitate pentru autorităţile ruse de a-şi întări controlul asupra reţelei, potrivit AFP şi media ruse.
Textul, adoptat în a doua lectură cu 320 de voturi pentru şi 15 împotrivă, urmează să fie aprobat şi într-o a treia lectură, apoi de către Consiliul Federaţiei (camera superioară), ceea ce practic constituie o formalitate, iar după aceea va fi promulgat de către preşedintele Vladimir Putin.
Se presupune că legea privind segmentului rusesc de internet (Runet) va intra în vigoare la 1 noiembrie 2019, iar unele prevederi separate privind protecţia criptografică a informaţiilor şi sistemul naţional de nume de domeniu - de la 1 ianuarie 2021.
Oficial, legea cuprinde o serie de măsuri menite să garanteze funcţionarea segmentului rusesc de internet şi să-l protejeze de eventuale atacuri cibernetice, fiind prezentată ca un răspuns la 'caracterul belicos al noii strategii americane în materie de securitate cibernetică adoptată în septembrie 2018', care citează în special Rusia ca pe o ameninţare.
Concret, se prevede crearea unei 'infrastructuri care să asigure funcţionarea resurselor de internet ruse în caz de imposibilitate pentru operatorii ruşi de a se conecta la serverele de internet ale surselor străine'.
Curtea de Conturi rusă a estimat la peste 20 miliarde de ruble (aproximativ 270 milioane de euro) transpunerea în practică a acestei legi. AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Gabriela Ionescu, editor online: Anda Badea)