Rusia a lansat peste 100 de rachete şi circa 100 de drone în atacul masiv asupra Ucrainei, spune Zelenski

Rusia a lansat peste 100 de rachete şi circa 100 de drone în atacul masiv asupra Ucrainei, spune Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că Rusia a utilizat peste 100 de rachete şi circa 100 de drone în atacul masiv de luni asupra a 15 regiuni ucrainene, relatează agențiile internaționale de presă, preluate de Agerpres.

Rusia a lansat un atac masiv cu rachete și drone asupra Ucrainei FOTO Profimedia

Rusia a lansat un atac masiv cu rachete și drone asupra Ucrainei FOTO Profimedia

„Peste 100 de rachete de diferite tipuri şi o sută de „Shahed” (drone sinucigaşe - n. r.)”, au fost lansate „intr-unul dintre cele mai importante atacuri ” ruse împotriva ţării, a afirmat Zelenski.

„O mulţime de pagube asupra sectorului energetic”, a postat el pe Telegram. Potrivit autorităţilor locale, infrastructuri energetice din cel puţin trei regiuni ucrainene au fost lovite în atacul masiv rus de luni dimineaţă, este vorba despre Zaporojie, Rivne şi Lvov.

Zelenski le-a cerut aliaţilor să respecte angajamentele de a furniza sisteme de apărare aeriană şi rachete Ucrainei. De asemenea, a spus el, Ucraina şi partenerii săi ar trebui să încheie un acord comun de apărare pentru a doborî dronele şi rachetele ruse.

„În diferite regiuni ale Ucrainei, am putea face mult mai mult pentru a proteja vieţi dacă aviaţia vecinilor noştri europeni ar lucra împreună cu avioanele noastre F-16 şi cu apărarea noastră antiaeriană”, a scris el pe Telegram, cerând „soluţii”.

„Ucraina nu poate fi constrânsă în capacitățile sale cu rază lungă de acțiune atunci când teroriștii nu se confruntă cu astfel de limitări”, a spus el, adăugând: „America, Marea Britanie, Franța și ceilalți parteneri ai noștri au puterea de a ne ajuta să oprim această teroare. Momentul pentru acțiuni decisive este acum”, a transmis președintele ucrainean, citat de The Guardian.

Apărarea aeriană ucraineană a doborât aproximativ 15 rachete şi 15 drone care au vizat capitala Kiev luni dimineaţă şi în cursul nopţii, a anunţat pe Telegram şeful administraţiei militare a Kievului, Serhii Popko, pe reţeaua Telegram.

Ministerul rus al Apărării a anunţat că arme de înaltă precizie au lovit luni importante infrastructuri energetice din Ucraina care susţin complexul militaro-industrial, relatează agenţia rusă Interfax, preluată de Reuters.

Apel la aliați

Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de externe, a făcut apel la prietenii Kievului să aprobe utilizarea capacităților de apărare aeriană ale partenerilor „pentru a doborî rachete și drone în apropierea spațiului lor aerian”.

„Există două decizii specifice pe care partenerii noștri le pot lua pentru a ne ajuta să punem capăt terorii rusești mai rapid. În primul rând, aprobarea loviturilor cu rază lungă de acțiune ale Ucrainei asupra tuturor țintelor militare legitime de pe teritoriul Rusiei. În al doilea rând, acceptând să utilizeze capacitățile de apărare aeriană ale partenerilor pentru a doborî rachete și drone în apropierea spațiului lor aerian.

Niciuna dintre aceste decizii nu reprezintă o escaladare. Dimpotrivă, ele vor descuraja Rusia, vor contribui la reducerea terorii și a numărului de atacuri rusești, precum și a victimelor rezultate. Acționați acum, nu mai târziu. Ajutați-ne să salvăm vieți”, este apelul său.

Bombardamente rusești asupra a 15 regiuni ucrainene

„Cincisprezece regiuni au fost lovite astăzi de un atac rus masiv. Duşmanul a folosit diferite tipuri de arme: drone, rachete de croazieră, „Kinjal” (rachete hipersonice - n.r.). Există morţi şi răniţi”, a postat prim-ministrul Denis Şmîhal pe contrul său de Telegram.

După atacul masiv de luni dimineaţă, un colaborator al preşedintelui Ucrainei a făcut apel la aliaţii occidentali ai ţării să permită atacuri cu rază lungă de acţiune pe teritoriul rus cu armele livrate de ei.

„O astfel de decizie va accelera sfârşitul terorii ruse”, a postat pe Telegram şeful administraţiei prezidenţiale Andrii Iermak

Cel puțin trei persoane au fost ucise, au declarat autoritățile regionale. Victimele au fost raportate în regiunile Luțk, estul Dnipro și sudul Zaporojie.

Alimentarea cu energie electrică și apă au fost întrerupte în anumite părți ale Kievului, a scris pe Telegram primarul orașului, Vitali Klițciko.

Cel mai mare producător privat de energie din Ucraina, DTEK, a anunțat că introduce întreruperi de urgență în urma atacurilor cu rachete și drone.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cazul româncei dispărute în timpul vacanței din Turcia. Ultimul mesaj transmis prietenei sale

2 De citit...

3 SONDAJ Cine ar intra în Parlament și ce majorități se pot forma pentru viitorul Guvern

4 VIDEO Ucrainenii au capturat închisoarea de femei din regiunea Kursk, transformată de armata rusă în fortăreață

5 VIDEO „Sudja este Ucraina!” / Declarații neașteptate la o adunare a populației din regiunea rusească Kursk