Rusia a lansat o rachetă Soiuz cu doi ruşi şi un american la bord

Rusia a lansat o rachetă Soiuz cu doi ruşi şi un american la bord

Rusia a lansat miercuri capsula spaţială Soiuz MS-26 , care duce către Staţia Spaţială Internaţională (SSI) trei astronauţi, respectiv doi ruşi, Alexei Ovcinin şi Ivan Vagner, şi un american, Donald Pettit.

„Astronautul NASA Don Pettit face a patra călătorie pe International Space Station ca veteran al celor trei zboruri spațiale anterioare cu un jurnal de peste 370 de zile în spațiu și 13 ore de mers în spațiu. El va petrece șase luni trăind și lucrând în laboratorul de orbită. Pettit și membrii cosmonauți Alexei Ovcinin și Ivan Vagner sunt programați să andocheze în stație câteva ore mai târziu”, a precizat, pe Facebook, NASA's Johnson Space Center.

Lansarea, transmisă în direct de televiziunea rusă, a fost efectuată la ora 16:23 GMT de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, cu ajutorul unei rachete purtătoare Soiuz-2.1a, , relatează agenţiile AFP şi EFE, citate de Agerpres .

După trei ore şi zece minute de zbor, capsula se va cupla la SSI prin aşa-numita cale rapidă.

Echipajul actual al platformei orbitale este format din şapte membri, aceştia fiind astronauţii ruşi Oleg Kononenko, Nikolai Chub şi Alexandr Grebenkin, împreună cu astronauţii NASA americani Tracy C. Dyson, Mike Barratt, Matthew Dominick şi Jeanette Epps.

Agenţia spaţială rusă Roscomos precizează că echipajul Soiuz MS-26 va rămâne pe SSI în total 202 zile şi va reveni pe Terra la 1 aprilie 2025.

Programul misiunii include realizarea a 42 de experimente ştiinţifice.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cine erau Denisa și Delia, cele două tinere ucise la Constanța cu sânge rece. Concubina criminalului și fiul ei de 15 ani ar fi fost implicați

2 „Am plătit 10.000 de euro și am fost călcată în picioare” / Cum s-a transformat vacanța de vis într-un coșmar pentru o româncă

3 Newsweek / Elena Lasconi a terminat Universitatea privată Ecologică, la Deva, cu medii de 5 și 6

4 Cum a dus un plic de cafea la identificarea celui care l-a ucis pe omul de afaceri din Sibiu, Adrian Kreiner

5 Analist / „Trump a fost cu mult mai prezidențiabil decât Harris. A explicat cum oprește războiul din Ucraina”