Rusia a încercat să introducă în România 14 cetățeni sub identitate profesională falsă. Reacția Moscovei după ce vizele au fost anulate
Federația Rusă a avut o tentativă de a deplasa în România 14 cetățeni ruși sub identitate profesională falsă, fapt care a generat un incident diplomatic între cele două țări, scrie Ziare.com .
Rusia a oferit identități profesionale false pentru 14 jurnaliști ai postului de propagandă Russia Today. Vizele au fost anulate de către România, prin Ministerul de Externe, din considerente de securitate națională.
Russia Today, organ de propagandă a Kremlinului, a fost interzis în UE în contextul războiului neprovocat și brutal declanșat de Federația Rusă în Ucraina.
Maria Zaharova, purtător de cuvânt în cadrul Ministerului de Externe al Federației Ruse, a denunțat acțiunea Bucureștiului.
Federația Rusă a încercat să obțină vizele pentru aceștia folosindu-se de identități profesionale false, notificând partea română că de fapt sunt oficiali ai Ministerului rus al Dezvoltării Digitale.
Redăm comunicatul integral al MAE pe această temă:
„Referitor la comentariul purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse cu privire la revocarea de către Ambasada României la Moscova a vizelor acordate unor persoane desemnate de Federația Rusă ca delegați oficiali ai săi la Conferința Plenipotențiarilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (ITU), ce se desfășoară la București, în perioada 26 septembrie - 14 octombrie a.c., organizată de ITU și găzduită de România, Ministerul Afacerilor Externe precizează următoarele:
Au fost acordate vize de intrare tuturor oficialilor desemnați de Federația Rusă ca membri ai delegației oficiale a acestui stat la Conferința ITU de la București, în număr de 17, conform solicitării părții ruse.
Decizia autorităților române competente, bazată inclusiv pe considerente ce țin de securitatea națională a României, care a condus la revocarea unor vize, s-a referit exclusiv la un număr de 14 jurnaliști ai Russia Today, care au fost abuziv notificați de către Federația Rusă ca oficiali aparținând Ministerului rus al Dezvoltării Digitale, Comunicațiilor și Mass-Media.
Astfel, având în vedere aspectele deja precizate, este evident că prin decizia adoptată nu au fost afectate în niciun fel participarea și interesele de reprezentare ale Federației Ruse la Conferința ITU de la București, acuzația părții ruse conform căreia această măsură ar viza afectarea șanselor unui candidat rus de a fi ales într-o poziție de conducere în cadrul organizației fiind complet absurdă și vădit nefondată”.