Rusia: A început primul summit Putin-Kim, la Vladivostok
Preşedintele rus Vladimir Putin şi liderul nord-coreean Kim Jong Un au început joi, la Vladivostok, în Extremul Orient rus, primul lor summit, ce are loc în contextul în care Phenianul caută aliaţi după eşecul întâlnirii de la Hanoi, în februarie, cu preşedintele american Donald Trump, transmit dpa şi AFP.
'Sunt bucuros să vă văd aici', i-a declarat Putin lui Kim, spunând că speră că va putea ajuta la soluţionarea disputei dintre SUA şi Coreea de Nord cu privire la programul nuclear al Phenianului.
'Salutăm eforturile dumneavoastră pentru dezvoltarea dialogului inter-coreean şi normalizarea relaţiilor dintre Coreea de Nord şi Statele Unite', a adăugat preşedintele rus.
'Cred că această întâlnire va fi foarte utilă pentru dezvoltarea legăturilor istorice între cele două ţări, care au o îndelungată prietenie, într-o relaţie mai stabilă şi mai solidă', a declarat la rândul său Kim, menţionând că se aşteaptă la 'un dialog semnificativ' în legătură cu situaţia din Peninsulă, şi felicitându-l pe Putin pentru 'construirea unei Rusii puternice'.
Foto: (c) Sergei Ilnitsky / Foto: (c) Sergei Ilnitsky / AP
Cei doi lideri au fost fotografiaţi strângându-şi mâinile în debutul întâlnirii, apoi aşezându-se şi zâmbind în faţa camerelor de televiziune.
Întâlnirea are loc în campusul universitar de pe insula Russki, în condiţii de strictă securitate.
Foto: (c) Alexander Zemlianichenko / AP
Conform agenţiei TASS, discuţiile tete-a-tete vor fi urmate de convorbiri în format extins.
Pe lângă dosarul nuclear, ar urma să mai fie abordată creşterea cooperării economice şi, în mod particular, chestiunea mâinii de lucru nord-coreene. Aproximativ 10.000 de muncitori nord-coreeni lucrează în Rusia, reprezentând o sursă importantă de devize pentru Phenian. Rezoluţia 2397 a Consiliul de Securitate al ONU din decembrie 2017 cere însă ca toate statele în care lucrează nord-coreeni să-i trimită pe aceştia în ţară în termen de doi ani.
Foto: (c) Yuri Kadobnov / AP
La finalul întâlnirii nu sunt prevăzute emiterea unui comunicat oficial sau semnarea unor acorduri.
Summitul ruso-nord-coreean de la Vladivostok este primul după cel desfăşurat în 2011 între fostul preşedinte Dmitri Medvedev şi ex-liderul nord-coreean Kim Jong Il.
Foto: (c) Alexei Nikolsky / AP
În pofida invitaţiilor repetate adresate lui Kim Jong Un, Rusia a rămas până acum deoparte de spectaculoasa destindere observată în Peninsula Coreeană de la începutul lui 2018.
Moscova îndeamnă la un dialog cu Phenianul pe baza foii de parcurs definite împreună cu China şi a cerut deja ridicarea sancţiunilor internaţionale, dar SUA au acuzat-o că ajută Phenianul să le ocolească.
Foto: (c) Sergei Ilnitsky / AP
După două luni de la eşecul celei de-a doua întâlniri cu Trump, Kim caută sprijin în impasul în care a ajuns cu Washingtonul, precum şi o anumită reechilibrare a relaţiilor sale cu Beijingul, cel mai apropiat susţinător, şi cu Moscova, fostul său aliat din Războiul Rece.
La Hanoi, Coreea de Nord a încercat să obţină o relaxare imediată a sancţiunilor internaţionale, dar discuţiile au fost scurtate în urma dezacordurilor profunde cu SUA, mai ales în privinţa concesiilor la care Phenianul este dispus.
Foto: (c) Sergei Ilnitsky / AP
Coreea de Nord a cerut recent ca SUA să-l înlocuiască pe secretarul de stat Mike Pompeo ca negociator-şef la discuţii, cu cineva 'mai matur'.
Joi, Phenianul a ameninţat cu un 'răspuns proporţional' al armatei sale după ce SUA şi Coreea de Sud au lansat la începutul săptămânii exerciţii aeriene comune.
Foto: (c) Alexei Nikolsky / AP
Într-un interviu acordat miercuri postului CBS, secretarul de stat Mike Pompeo s-a arătat prudent în privinţa continuării dialogului: 'Va fi agitat. Va fi dificil', a anticipat el. AGERPRES