Rusia: A doua zi de vot în alegerile parlamentare, după ce prima a fost marcată de numeroase acuzaţii de fraudă electorală

Rusia: A doua zi de vot în alegerile parlamentare, după ce prima a fost marcată de numeroase acuzaţii de fraudă electorală

A doua zi a alegerilor parlamentare a început sâmbătă în Rusia, secţiile de votare deschizându-se pe nu mai puţin de 11 fusuri orare, relatează dpa.

După închiderea urnelor duminică, Rusia ar urma să aibă o nouă componenţă a Dumei de Stat, de 450 de locuri, pentru următorii cinci ani, precum şi mai multe noi administraţii regionale şi municipale.

Totuşi, votul a fost deja umbrit de alegaţii de fraudă extinsă.

În prima zi de vot de vineri, observatorii independenţi de la organizaţia Golos au înregistrat circa 2.000 de încălcări procedurale - cele mai multe implicând fotografii şi înregistrări video, de obicei o dovadă că votul a fost cumpărat.

Potrivit Golos au fost multe cazuri de sosiri în masă ale unor oameni în uniformă pentru a vota, ceea ce sugerează că guvernul îi mobilizează pe toţi angajaţii statului pentru a asigura victoria partidului de guvernământ Rusia unită.

De asemenea, au existat sesizări că unele persoane au votat de mai multe ori, precum şi zeci de incidente de vot ilegal.

"A fost o zi teribilă. Unsuroasă şi murdară", a postat pe Twitter politiciana din Sankt Petersburg, Irina Fatianova.

Comisia electorală centrală a refuzat să înregistreze aceste plângeri şi pur şi simplu le-a ignorat, potrivit Golos.

Pe de altă parte, şefa Comisiei electorale centrale, Ella Pamfilova, a elogiat vineri modul de organizare a votului.

Partidul Rusia unită încearcă să-şi conserve majoritatea absolută în Duma de Stat. Formaţiunea este susţinută de preşedintele Vladimir Putin, pentru care alegerile sunt un test important privind pulsul naţiunii.

Mulţi reprezentanţi ai opoziţiei au interdicţie de vot, inclusiv susţinătorii criticului Kremlinului Aleksei Navalnîi, care a făcut apel la un vot împotriva Rusiei unite din colonia penitenciară în care este încarcerat.

Echipa lui Navalnîi s-a plâns că aplicaţia de mesagerie a Telegram a blocat reclamele electorale ale opoziţiei pentru prima oară sâmbătă.

Fondatorul Telegram Pavel Durov a explicat că boţii au fost blocaţi, întrucât nu mai este permisă campania electorală în ziua alegerilor. El a precizat că şi Apple şi Google au înlăturat din magazinele lor aplicaţia Smart Voting creată de echipa lui Navalnîi vineri.

Totuşi, activiştii opoziţiei au acuzat atât companiile americane, cât şi pe Durov, de cenzură politică.AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”