Rusia a dezvoltat în secret drone de nouă generație

Rusia a dezvoltat în secret drone de nouă generație

Presa rusă relatează că Moscova a lucrat la noi vehicule aeriene fără pilot (UAV) pentru a înlocui pe câmpul de luptă dronele lor de recunoaștere Orlan-10 și Orlan-30.

Drona ruseasca Orlan/ FOTO: mil.in.ua

Drona ruseasca Orlan/ FOTO: mil.in.ua

Această informație a fost publicată de Roman Ivanov, designer-șef al „Centrului de tehnologie specială” rus. Ivanov nu a dezvăluit detalii specifice despre proiect, despre care se crede că este încă în faza incipientă.

Cu toate acestea, el a menționat că dezvoltarea a fost inițial secretă și a început înainte de invazia Rusiei din februarie 2022 în Ucraina , deși progresul a fost încetinit din cauza altor priorități operaționale.

„Aceste aeronave vor avea aceleași – aripi, motoare și echipamente țintă – dar vor include îmbunătățirile și specificațiile solicitate de Ministerul rus al Apărării în comenzile lor tehnice”, a spus Ivanov.

Defense Express scrie că Orlan-10 a zburat pentru prima dată în 2010, iar forțele ruse a folosit-o în Ucraina de la începutul războiului în 2014. Orlan-30 este în esență o versiune modificată a drone Orlan-10.

Publicația susține că noile drone ar putea avea capacități tactice și tehnice îmbunătățite, cum ar fi raza de zbor extinsă, rezistență mai mare și capacitate de încărcare utilă crescută. Cu toate acestea, este puțin probabil ca noile UAV-uri să reprezinte un design complet nou. De asemenea, pot exista îmbunătățiri pentru a contracara noile amenințări, inclusiv bruiaj și atac cu dronele cu vizualizare la prima persoană (FPV).

Mass-media ucraineană descrie drona de tip Orlan ca fiind relativ mică, cântărind 14 kilograme, cu o anvergură a aripilor de până la 3 metri . Este lansată cu ajutorul unei simple catapulte, rămâne în aer până la 16 ore și poate zbura la altitudini de până la 5.000 de metri la viteze cuprinse între 90 și 120 km/h . Costul unei drone „Orlan” este de peste 10 milioane de ruble (aproximativ 105.000 dolari).

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Stareța Mănăstirii Voroneț, Gabriela Platon, demisă din funcție, alături de conducătorii altor cinci unități monahale

2 „Cineva trebuie să vorbească despre acest infern” / Dezvăluirile unui luptător român din trupele speciale israeliene

3 Soții Videanu sunt „pensionarii” români opriți pe aeroportul din Munchen cu bijuterii de 650.000 de euro / „Un colier pentru soția mea și un ceas pe car…

4 Un fost procuror DNA cu pensie lunară de 42.700 lei a dat statul în judecată pentru mărire!

5 Ucraina a reușit să obțină cel mai mare succes de război asimetric din istorie