Rusia a convocat-o pe ambasadoarea americană la Moscova după atacul cu rachete ATAMCS asupra Sevastopolului

Rusia a convocat-o pe ambasadoarea americană la Moscova după atacul cu rachete ATAMCS asupra Sevastopolului

Ministerul rus de Externe a convocat-o luni pe ambasadoarea americană la Moscova în semn protest după un atac ucrainean cu rachete ATACMS asupra oraşului-port Sevastopol din Crimeea, duminică, în urma căruia ar fi fost ucise patru persoane și rănite peste 150, relatează AP.

Rachete ATACMS FOTO PROFIMEDIA

Rachete ATACMS FOTO PROFIMEDIA

Washingtonul „a devenit efectiv parte” în războiului de partea Ucrainei, a declarat Ministerul rus într-un comunicat, adăugând că „vor urma cu siguranță măsuri de represalii” fără a elabora.

„Responsabilitatea pentru atacul deliberat cu rachete împotriva populaţiei civile la Sevastopol revine înainte de toate Washingtonului, care a furnizat aceste arme Ucrainei, precum şi regimului de la Kiev, de pe teritoriul căruia a fost lansat acest atac”, se arată în comunicatul de duminică al Ministerului rus de externe.

„Toate misiunile de zbor ale rachetelor tactico-operaţionale ATACMS din SUA sunt proiectate de specialişti nord-americani pe baza propriilor date de la sateliţii-spion ai Statelor Unite. Aceste acţiuni nu vor rămâne fără răspuns”, a transmis comandamentul militar rus, potrivit agențiilor internaționale de presă.

Autoritățile ruse au declarat că printre cei patru civili uciși se numără doi copii care au fost loviți de resturile căzute de la rachetele ucrainene care au fost doborâte peste o zonă de coastă din Sevastopol.

„Regimul criminal păcătos .. de la Kiev a efectuat un atac cu rachete balistice cu bombe cu dispersie împotriva Sevastopolului”, a scris guvernatorul peninsulei anexate Mihail Razvojaiev, pe contul de Telegram, subliniind că atacul a avut loc în ziua în care atât Rusia, cât şi Ucraina sărbătoresc Rusaliile ortodoxe.

„Inamicul a lansat un atac viclean tocmai în momentul în care civilii se întorceau de la slujba religioasă sau călătoreau cu copii la mare” în vacanţă, a adăugat el

Ministerul rus al Apărării a informat că forţele ucrainene au lansat asupra Sevastopolului cinci rachete ATACMS, de fabricaţie americană, echipate cu focoase cu dispersie.

„În timpul atacului teroriste, apărarea antiaeriană a doborât patru rachete (...) O alta, ca urmare a impactului mijloacelor de apărare antiaeriană, a deviat în partea finală de la traiectorie şi şi-a detonat focosul deasupra oraşului”, cauzând victime în rândul populaţiei civile, a transmis ministerul, citat de EFE.

Guvernatorul Razvojaiev anunțase în cursul zilei ca forţele antiaeriene ruse resping un atac ucrainean împotriva peninsulei şi a cerut populaţiei „să rămână calmă, să respecte reglementările de securitate, să rămână în adăposturi temporare sau în locuri sigure” şi, mai ales, „să nu stea în locuri deschise” din cauza pericolului şrapnelelor.

Ulterior, el a transmis că cinci ţinte au fost doborâte deasupra Mării Negre şi că şrapnele au atins coasta în districtele Ucikuievka şi Liubimkova.

„Situaţia din Ucikuievka este dificilă, toate ambulanţele disponibile au fost trimise acolo. Unii dintre răniţi au fost transportaţi la spital, li se oferă ajutor medical. Toate forţele au fost mobilizate”, a spus el, precizând că, în total, aproape o sută de civili au cerut ajutor medical.

Pe reţelele de socializare circulă videoclipuri care arată locuitori aflaţi la plajă alergând speriaţi la auzul exploziilor.

Pentagonul a anunțat săptămâna trecută că SUA vor permite armatei ucrainene să utilizeze rachete cu rază mai lungă de acțiune furnizate de SUA pentru a lovi ținte pe teritoriul Rusiei dacă acționează în autoapărare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii