Rupturile survenite pe mai multe falii pot declanșa cutremure mai puternice (studiu)
Ruperea mai multor falii tectonice poate declanșa cutremure mai puternice, a conchis în baza unor dovezi istorice un cercetător american care a studiat cutremurele din California, relatează Xinhua.
În timp ce studia contextul geologic al producerii unui mare cutremur de acum mai multe zeci de ani din California, acest cercetător, Julian Lozosm, și-a concentrat atenția asupra unui seism cu magnitudinea de 7,5 grade din urmă cu mai bine de 200 de ani. Acest cutremur înregistrat la 8 decembrie 1812, unul dintre cele mai mari din istoria statului California, s-a produs de-a lungul faliei San Andreas, o modificare a platformei continentale care formează hotarul tectonic dintre placa Pacificului și cea a Americii de Nord. Acestei falii, care se întinde pe aproximativ 1.300 km în California, i s-a atribuit în mod exclusiv evenimentul tectonic din 1812. Dar noul studiu științific publicat de Julian Lozosm în revista 'Science Advances', ca lucrare post-doctorală, sugerează că a fost implicată și falia San Jacinto din apropiere, considerată a fi cea mai activă seismic.
Pe măsură ce ruptura de-a lungul faliei San Jacinto s-a propagat spre nord, a trecut peste falia San Andreas într-o regiune în care cele două linii de falie au ajuns la o apropiere de 1,5 kilometri, declanșând cutremurul mortal din California de Sud.
"Acest studiu arată că falia San Jacinto este un jucător important care poate influența ceea ce face falia San Andreas și poate duce la cutremure majore", a declarat Julian Lozos. "Este important să aflăm mai multe despre modul în care activitatea de pe o singură falie poate afecta și alte falii", a spus specialistul care a desfășurat cercetarea în timpul activității sale la Universitatea Stanford.
Lozos, care este acum profesor asistent de științe geologice la California State University Northridge, a utilizat simulările pe computer pe baza principiilor fizicii, cunoscute ca modele dinamice de ruptură, și apoi a comparat rezultatele cu înregistrările geologice ale alunecărilor din cutremurele preistorice care au avut loc pe ambele falii.
"Oamenii nu ar trebui să se gândească numai la falia San Andreas", a spus el. "Există o mulțime de alte falii, deci este important pentru toată lumea din regiunile cu risc să aibă pregătite trusele de prim ajutor pentru cutremur", a declarat Julian Lozos.
Luând în considerare posibilele rupuri pe mai multe falii, cel mai recent raport de prognoză, 'Uniform California Earthquake Rupture Forecast' (UCERF), care a fost publicat cu un an în urmă, estimează că riscul pentru un cutremur cu o magnitudine de 8 grade sau pentru ca un cutremur mai mare să zdruncine California până în anul 2045 a crescut de la aproximativ 4,7 procente în precedentul raport UCERF, la aproximativ 7 la sută, în cele mai recente previziuni.
Proiectul UCERF este vârful de lance al US Geological Survey (USGS), agenție guvernamentală federală însărcinată să facă cercetări seismice.
Julian Lozos a oferit o explicație rezonabilă și plauzibilă din punct de vedere fizic pentru cutremurul din anul 1812, a declarat geofizicianul Greg Beroza, profesor la Stanford School of Earth, Energy & Environmental Sciences, care a fost consilierul lui Lozos în efectuarea acestui studiu. "Înțelegerea în special a acestui cutremur, precum și a cutremurelor complexe, în general, este importantă pentru cuantificarea riscului seismic", a spus Greg Beroza, citat de agenția Xinhua.
Julian Lozos consideră în rezumatul pe care îl face studiului publicat în revista 'Science Advances' că cercetarea sa indică modul în care modelarea fizică de bază poate fi folosită pentru interpretarea seturilor de date paleoseismice și înțelegerea comportamentului faliilor preistorice.
AGERPRES