Rupert Murdoch acuză Facebook şi Google de cenzurarea vocilor conservatoare

Rupert Murdoch acuză Facebook şi Google de cenzurarea vocilor conservatoare

Magnatul presei britanice Rupert Murdoch i-a acuzat pe giganţii hi-tech Google şi Facebook că au redus la tăcere vocile conservatoare pe platformele lor şi a cerut o „reformă semnificativă” şi transparentă în sistemele de publicitate digitală.

„Ceea ce am văzut în ultimele săptămâni cu privire la practicile Facebook şi Google întăreşte cu siguranţă nevoia unei reforme semnificative”, a declarat preşedintele executiv al News Corp, în cadrul întrunirii anuale a acţionarilor din 17 noiembrie.

„Nu există nicio îndoială că angajaţii Facebook încearcă să reducă la tăcere vocile conservatoare şi, o căutare rapidă pe Google News a majorităţii subiectelor contemporane, dezvăluie adesea un model similar de selectivitate – sau, pentru a fi direct, cenzură.”

Facebook a negat anterior că reduce la tăcere vocile conservatoare, Mark Zuckerberg declarând, într-o postare pe platforma sa de socializare în 2016, că a luat foarte în serios acuzaţia de cenzurare a ştirilor virale.

„Luăm acest raport foarte în serios şi efectuăm o investigaţie completă pentru a ne asigura că echipele noastre au susţinut integritatea acestui produs”, a spus el. „Nu am găsit nicio dovadă că această acuzaţie este adevărată. Dacă găsim ceva împotriva principiilor noastre, vă promit că vom lua măsuri suplimentare pentru a opri fenomenul”.

Google a negat şi el cenzurarea vocilor conservatoare în 2018.

Murdoch a evidenţiat, de asemenea, îngrijorarea faţă de o plângere recentă a procurorului general din Texas, potrivit căreia cele două companii acţionează în tandem.

„Colaborarea dintre cele două companii cu privire la sistemele de publicitate digitală - aşa cum pretinde plângerea procurorului general din Texas - este extraordinară”.

În decembrie 2020, biroul lui Ken Paxton, împreună cu alţi 47 procurori generali şi Comisia Federală pentru Comerţ au intentat un proces antitrust împotriva Facebook.

„Investigaţia statelor a arătat că Facebook şi-a protejat monopolul identificând ameninţările concurenţei şi absorbindu-le prin achiziţie sau neutralizându-le prin excludere”, a spus Paxton într-un comunicat de presă.

„Acţiunea depusă astăzi dezvăluie comportamentul său ilegal şi ar trebui, în cele din urmă, să restabilească concurenţa pe reţelele sociale în beneficiul milioanelor de utilizatori din Texas şi Statele Unite, precum şi a companiilor care fac reclamă pe Facebook.”

Murdoch a spus că piaţa publicitară digitală – dominată de Google şi Facebook – a fost supusă manipulării, iar firmele şi consumatorii sunt suprataxaţi pentru serviciile aduse.

„Ideea promovată în mod fals de platforme că algoritmii sunt cumva obiectivi şi exclusiv ştiinţifici este o prostie totală”, a spus el. „Algoritmii sunt subiectivi şi pot fi manipulaţi de oameni pentru a distruge concurenţa şi a dăuna altor oameni, editori şi companii.”

În Australia, unde News Corp are o prezenţă semnificativă, Google se confruntă în prezent cu o anchetă din partea agenţiei de monitorizare anti-monopol cu privire la dominaţia asupra pieţei.

Agenţia a estimat că Google controla 50 până la 100% din diferitele segmente ale lanţului de aprovizionare cu reclame digitale, care stă la baza pieţei de publicitate digitală a ţării, în valoare de 3,4 miliarde de dolari australieni (excluzând anunţurile şi căutarea).

Murdoch a comentat şi scena politică actuală din Statele Unite, spunând că este timpul ca toată lumea, inclusiv preşedintele american Donald Trump, să se concentreze asupra viitorului.

„Actuala dezbatere politică americană este profundă, indiferent dacă este vorba despre educaţie sau bunăstare sau oportunităţi economice”, a afirmat Murdoch.

„Este crucial ca liderii conservatorii să joace un rol activ şi puternic în această dezbatere”, a menţionat el. „Trecutul este trecut, iar ţara se află acum într-o cursă pentru a defini viitorul”. SURSA: Epoch Times


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”