Ruinele unei moschei cu o vechime de 1.200 de ani, descoperite în sudul Israelului
Arheologii din Israel au declarat joi că au descoperit ruinele unei moschei cu o vechime de 1.200 de ani - unul dintre cele mai vechi astfel de edificii din lume, informează Xinhua.
Ruinele au fost descoperite întâmplător în timpul pregătirilor pentru construirea unui nou cartier la Rahat, un oraş beduin din deşertul Negev, în sudul Israelului.
"Este una dintre cele mai vechi moschei cunoscute de la începutul sosirii Islamului în Israel, după cucerirea arabă din 636", a precizat Gideon Avni, expert în istoria timpurie a Islamului, într-o declaraţie emisă de Autoritatea Israeliană pentru Antichităţi.
Excavaţiile se desfăşoară în colaborare cu rezidenţii beduini şi cu grupurile de tineri arabi şi evrei din satele şi oraşele din zonă, a completat Autoritatea citată.
Experţii au descoperit ruinele unei moschei în formă dreptunghiulară, cu un "Mihrab" (nişă semicirculară din peretele unei moschei, destinată rugăciunii, n.red.), orientat spre sud, spre Mecca, cel mai sfânt oraş al Islamului.
"Aceste trăsături sunt dovezi ale scopului în care a fost folosită această clădire, cu multe sute de ani în urmă", a declarat Jon Seligman, co-director al săpăturilor.
"Din această perioadă există moschei de mari dimensiuni la Ierusalim şi Mecca, însă aici avem dovezi despre o veche casă de rugăciune, care pare să fi servit fermierilor care locuiau în zonă", a adăugat el.
Potrivit lui Avni, descoperirea unei moschei indică schimbările culturale şi religioase pe care ţara le-a suferit în timpul tranziţiei de la perioada bizantină romano-creştină la cea islamică timpurie.
Autoritatea Israeliană pentru Dezvoltarea şi Stabilirea Beduinilor din Negev şi Autoritatea pentru Antichităţi analizează în prezent posibile modalităţi de integrare a acestei descoperiri rare în noul cartier care va fi construit în oraş, a indicat aceasta din urmă.AGERPRES