Roxana Mînzatu, propunerea de comisar european din partea României, ar putea primi alt portofoliu în locul celui pentru coeziune

Roxana Mînzatu, propunerea de comisar european din partea României, ar putea primi alt portofoliu în locul celui pentru coeziune

Înainte ca Ursula von der Leyen să predea joburile cheie în următoarea ei Comisie Europeană, Bruxelles-ul este plin de speculații cu privire la cine va primi ce rol. În ceea ce o privește pe Roxana Mînzatu, propunerea de comisar din partea României, perspectivele acesteia s-au schimbat față de săptămâna trecută, Politico vehiculându-i numele pentru portofoliul de locuințe și drepturile sociale.

Obținerea unui portofoliu mare oferă capitalurilor europene putere asupra deciziilor cheie: cum va face Bruxelles-ul Europa mai competitivă? Cât de mult vor fi atenuate obiectivele UE în materie de climă pentru a-i liniști pe fermierii supărați? Cât de repede va deschide UE ușa către mai multe țări?

Politico a făcut presupuneri „educate” despre distribuirea portofoliilor la nivel european, pe baza a zeci de conversații cu oficiali de la Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul European, precum și cu oficiali din diferite capitale europene.

Cine ar putea prelua portofoliile pentru locuințe și drepturi sociale

Portofoliile pentru locuințe și drepturile sociale sunt pregătite să ajungă la un socialist, această problemă fiind una dintre cele incluse de către centru-stânga în manifestul lor electoral.

Având în vedere numărul limitat de nominalizați socialiști, Mînzatu ar putea obține acest post, recompensând România pentru că a trecut de la un bărbat la o femeie (și astfel ajutând-o pe von der Leyen să se îndrepte spre obiectivul ei de a avea o Comisie echilibrată). Fostul ministru al fondurilor europene a atins mai multe domenii de politică. O alternativă ar putea fi un portofoliu mai antreprenorial sau economic.

Politico o vehicula săptămâna trecută pe Roxana Mînzatu pentru portofoliul de coeziune. De altfel, autoritățile de la București precizau că România țintește către un portofoliu economic important.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cât este de adevărat mitul refolosirii mâncării la „all inclusive”. Dezvăluirile a doi bucătari cunoscuți pe litoral

2 Cum a murit Avram Iancu, eroul tragic al moților. „Nu avea asupra lui, decât o năframă zdrențuită, fluierul și jalba”

3 Chinezii au dat chix cu primul drum construit în România: Cum arată acum șoseaua cu o bandă pe sens ce trebuia să fie gata de acum un an și jumătate

4 Începe criza? / Companiile străine își retrag banii din China, iar tensiunile din Asia sunt aproape la apogeu

5 De citit / Adevărata problemă a economiei chineze