Roxadustat, o substanță-minune produsă în America: Cum ajută un sportiv precum Simona Halep

Roxadustat, o substanță-minune produsă în America: Cum ajută un sportiv precum Simona Halep

Simona Halep (31 de ani, 10 WTA) a avut o reputație impecabilă până acum în circuitul feminin, însă, în următoarea perioadă, va avea o mare problemă, în încercarea de a dovedi că nu s-a dopat, deși în organismul ei a fost depistată Roxadustat, o substanță interzisă de categoria EPO. În lumea sportului de performanță, folosirea unor astfel de substanțe se pedepsește cu o suspendare de 4 ani!

Simona Halep, o sportivă foarte bine văzută până la acest caz de dopaj. FOTO: Arhiva Adevărul

Simona Halep, o sportivă foarte bine văzută până la acest caz de dopaj. FOTO: Arhiva Adevărul

Potrivit americanilor de la National Public Radio (NPR) , Roxadustat e o substanță produsă chiar în SUA, de către FibroGen, o companie farmaceutică din San Francisco, în parteneriat cu AstraZeneca (a avut și vaccin anti-COVID) și Astellas. Deși provine din SUA, Roxadustat e o substanță care n-a fost aprobată pentru a fi administrată în America.

Folosită pentru combaterea anemiei, Roxadustat a primit undă verde pentru a fi administrată pacienților, mai întâi, în China, în 2018. De remarcat că, înainte să fie aprobată în China, această substanță era găsită deja în organismul unor sportivi!

Roxadustat se găsește în diferite doze.

Roxadustat se găsește în diferite doze.

Cum acționează însă Roxadustat? Această substanță îmbunătățește nivelul de oxigen în sânge. De aceea, e și preferată de sportivii de anduranță. Pe scurt, Roxadustat crește producția de celule roșii din sânge și, automat, îmbunătățește nivelul oxigenului care ajunge în mușchi. Astfel, se îmbunătățește capacitatea de efort, în condițiile în care ea e direct legată de cât oxigen poți folosi, în timpul efortului maximal.

Roxadustat nu se găsește în România, iar de aici apar acuzele la adresa lui Mouratoglou, în condițiile în care, înainte să aibă un test pozitiv la US Open, Simona Halep s-a pregătit mai mult în Franța, la Academia Mouratoglou.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii