Rotițele mașinăriei de propagandă pro-Kremlim: ce rol jucau jurnaliste precum Daria Dughina
Daria Dughina își făcuse propria reputație ca susținătoare a ideologiei imperialiste și antioccidentale promovate de Kremlin. Mașinăria propagandei lui Putin concentrată în mass media de stat are niște rotițe bine puse la punct, se arată într-o analiză CNN.
Cele mai influente activiste pro-Kremlin: Simonian, Dughina, Katasonova FOTO CNN
Deși Daria Dughina nu avea celebritatea tatălui ei, filosoful ultranaționalist Alexandr Dughin, considerat „ghidul spiritual” al lui Putin, era o figură publică influentă alături de alte personalități media feminine din rețeaua națională de propagandă.
„Există o masivă mașinărie care lucrează în cadrul acestui efort propagandist, iar ea era o rotiță din ea. Probabil că avea potențial pentru a deveni un actor important”, apreciază Roman Osadciuk, un asociat ucrainean al laboratorului de investigații digitale din cadrul Atlantic Council.
Propaganda Kremlinului operează la mai multe niveluri pentru a „sădi dezbinare și neîncredere în guvernele lumii occidentale pentru a adânci și mai mult ciocnirile sau expune problemele și diviziunile din societățile vestice”. Lideri de frunte ai aceste operațiuni vaste sunt jurnaliștii, moderatorii și creatorii de conținut pro-Putin, adesea secondând declarațiile publice ale purtătorilor de cuvânt ai Kremlinului.
Daria Dughina, o figură influentă
Dughina făcea parte din grupul analiștilor și comentatorilor care discuta zilnic războiul din Ucraina. La ultima dezbatere la care a luat parte înainte să moară în explozia mașinii-capcană, a afirmat că Occidentul are nevoie să fie „hrănit” de războiul Rusiei în Ucraina pentru a se „trezi” din viziunea sa grosolană despre lume.
Ea promova ideile tatălui său, punând tradițiile conservatoare la baza societății și acordând un rol fundamental religiei în conducerea statului. În centrul convingerilor sale politice erau obiectivele imperialiste.
În 2020, Dughina a fost numită redactor-șef al United World International (UWI) – un site în limba engleză și turcă dedicat afacerilor externe și având un format similar paginilor web ale think-tankurilor și blogurilor de știri occidentale.
Potrivit lui Osadciuk, care a monitorizat activitatea site-ului, nimic nu trăda la prima vedere efortul de propagandă rusă, în afara unora dintre editorialele sale. Multe dintre ele erau semnate de colaboratori externi, care exprimau o gândire neconvențională și în afara concepțiilor politice mainstream.
„Dacă Ucraina este admisă în NATO, va pieri ca stat” este titlul unui articol. La câteva zile după invazia în Ucraina, într-un altul se argumenta că Putin își apără țara în contextul informațiilor certe privind un atac iminent asupra Rusiei.
Propaganda Kremlinului țintește multiple audiențe – adresându-se nu doar propriilor cetățeni, ci și unor potențial susținători de peste hotare, a explicat expertul ucrainean. Este rolul pe care și-l asumă în mașinăria propagandei figuri influente precum Dughina, deși nu pe față.
Activiștii „dezarmanți” ai Rusiei în Europa
Site-uri precum al Dughinei sunt metode des întâlnite de influență, explică Olga Lautman, cercetător avansat la Center for European Policy Analysis (CEPA) din Washington.
„Este o metodă sistemică... veți vedea toate aceste site-uri difuzând același mesaj, aceleași puncte de discuție. Cititorii îl au la dispoziție în limba lor, se simt confortabil să îl citească, doar că nu știu neapărat și care este sursa informațiilor. Scopul la o scară mai mare este de a schimba echilibrul de putere din Statele Unite în Rusia și de a permite ascensiunea autoritarismului și subversiunea democrației”, explică Lautman.
De altfel, Dughina a arătat interes și pentru politica europeană, numind-o într-un discurs pe Marine Le Penn, contracandidata de extremă dreaptă a lui Macron, „lider pentru popor”. Alte tinere activiste ruse împărtășesc aceleași idei, de pildă Maria Katasonova, o creatoare de conținut care a lansat online mișcarea „Femei pentru Marine”.
„Se știe că Rusia că a folosit mereu femeile ca agenți”, a spus ea, precizând că femeile au capacitatea să atragă mulțimi însemnate: „sunt dezarmante, sunt tinere, se pot conecta la populația mai tânără”. „Nu pot să-mi imaginez un grup de tineri de 20, 30 de ani ochi și urechi la fiecare cuvânt al lui (Alexander) Dughin, în timp ce Dughina poate interacționa mai bine cu acea grupă de vârstă”.
Frontul intern. Greii
În plan intern, campania serioasă este dusă zilnic la TV de grei precum Vladimir Soloviov, un moderator popular și poate cel mai înfocat propagandist al Kremlinului.
Totuși, după moartea Dughinei, s-au remarcat și personalități feminine proeminente care au cerut represalii dure împotriva Ucrainei, mai ales după dezvăluirea identității presupusei autoare, o spioană ucraineană.
Printre cele mai însemnate figuri enumerate de Lautman se numără în primul rând Margarita Simonian, redactor-șef al canalului RT (fost Russia Today), interzis în Occident după invazia rusă în Ucraina.
Reacția lui Simonian la vestea despre uciderea Dughinei a fost doar îndemnul; „Centre de decizie”.
Potrivit unui raport din ianuarie al Departamentului de Stat al SUA, există „legături strânse între oficialii guvernului rus și RT”, în timp ce „în emisiunile RT, dezinformarea și propaganda menite să pună într-o lumină bună Kremlinul (și adversarii percepuți, dimpotrivă, într-o lumină proastă)” sunt prezentate ca fapte.
Jurnalista este cunoscută pentru interviul pe care l-a luat suspecților pentru otrăvirea agentului dublu Serghei Skripal în Marea Britanie, care au susținut că s-au aflat la Salisbury pentru a admira catedrala de acolo.
Simonian a declarat pentru revista Time în 2015 că are un telefon galben cu o linie directă către Kremlin „pentru a discuta lucruri secrete”. „Nu există obiectivitate”, a spus ea pentru ziarul rus Kommersant în 2012: „Când Rusia este în război, suntem, desigur, de partea Rusiei”.
O figură cu o voce puternică care solicită în mod regulat intensificarea atacurilor rusești, chiar îndemnând Moscova „demilitarizeze și NATO” este Olga Skabeieva. Ea exprimă ideologia de linie dură a Kremlinului făcând afirmații anti- LGBTQ+ și sugerând că Rusia va „trebuie să denazifice și „trans-fasciștii”.
Cei ce pun mașinăria în mișcare
„Rolul lor este în special de a promova punctele de discuție ale Kremlinului pentru (ruși)”, a spus Lautman, explicând că acestea „vor fi repetate de dimineața până seara”.
Dar cei ce dau tonul sunt adesea purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, alături de însuși ministrul de externe, Serghei Lavrov.
„Vor să se asigure că acoperă pe toată lumea; Lavrov va atrage câțiva bărbați în vârstă din aceeași generație, (dar) au pe câte cineva pentru fiecare mulțime”, a spus Lautman. "Iată-o pe această femeie mai tânără care înfruntă aceste puteri (occidentale) și nu se teme să le provoace”.
„Ei fac această sarcină diferit. Dar sunt părți diferite ale aceluiași corp”, a conchis Osadciuk.
Sursa: adevarul.ro