Roşca (RBL): Ordonanţa de Urgenţă 114 reprezintă mărul discordiei şi problemelor cu care ne confruntăm
Ordonanţa de Urgenţă 114 reprezintă mărul discordiei şi problemelor cu care ne confruntăm, iar un Guvern nu poate sta închis în nişte camere şi să ia de unul singur decizii care îi privesc pe toţi românii, a afirmat, marţi, preşedintele Fundaţiei Romanian Business Leaders (RBL), Dragoş Roşca, la o întâlnire cu mass-media.
"Ordonanţa 114 este, practic, în prezent, mărul discordiei şi problemelor cu care ne confruntăm. Ordonanţa afectează o paletă largă de sectoare, de la cel financiar-bancar, la cel al comunicaţiilor, energiei şi al construcţiilor. Sigur, încă nu este o decizie luată, dar este rolul nostru, ca mediu de business, să punem pe masă toate efectele negative pe care astfel de decizii le pot avea. Există o doză mare de incertitudine pentru toţi actorii economici, şi nu vorbim doar de bănci, energie, telecomunicaţii sau de construcţii, cu efecte majore pe investiţii şi pe viitor. Nu putem trăi izolaţi unii de alţii. Nu poate să existe un Guvern închis în nişte camere de unul singur şi care să ia decizii care ne privesc pe toţi românii, că vorbim de companii, că vorbim de angajaţii noştri, de societate civilă. Normalitatea spune că trebuie să fim în dialog, să ne consultăm, iar asta ar fi o dovadă de respect faţă de cei care trăiesc în România (...) În ciuda unui istoric destul de prost al acţiunilor guvernamentale luate în lipsa unui dialog cu cei care lucrează, cu cei care sunt efectiv implicaţi zi de zi în activitate (companii, autorităţi locale), în continuare se merge înainte cu decizii luate într-un cadru extrem de restrâns, fără consultare, fără a avea un minim de analiză de impact", a spus Roşca.
Potrivit reprezentantului RBL, crize create de decizii guvernamentale se produc periodic în România, mai ales în ultimii 2-3 ani, când deciziile se iau fără consultare şi "cu efecte, din păcate, extrem de grave asupra economiei".
"Mi-aş fi dorit să fim astăzi aici să vorbim despre proiectele Romanian Business Leaders, să vorbim despre construcţie, despre dezvoltare, despre felul în care antreprenorii şi oamenii de business din România lucrează şi îşi pun în slujba dezvoltării României talentul, cunoştinţele, investiţiile şi capacităţile organizaţionale. (...) Din păcate, vorbim despre managementul crizelor induse de decizii guvernamentale. Trebuie să spun că astfel de situaţii le întâlnim cu o anumită periodicitate, în ultimii 2-3 ani, multe dintre astfel de măsuri fiind de fapt rezultatul unei lipse de dialog deschis între membrii Guvernului şi societate, fie că vorbim de patronate, fie că vorbim de sindicate, fie că vorbim despre societatea civilă. Practic, ultimii 2-3 ani ne-au obişnuit cu decizii luate fără consultare şi cu efecte din păcate extrem de grave asupra economiei din România. Există un anumit mod de lucru care nu este productiv şi, de asemenea, unii dintre membrii Guvernului care au dat astfel de măsuri acum 2-3 ani vin şi recunosc că au fost nişte gogomănii", a susţinut Dragoş Roşca.
Acesta a dat ca exemplu o serie de taxe introduse în România la care s-a renunţat după ce au apărut probleme la nivelul mediului de afaceri.
"Una dintre trăsnăi se chema taxă pe active, iar la momentul respectiv, în 2015, era o taxă pe active pentru companiile din domeniul energiei şi care, în limbaj popular, se numea 'taxa pe stâlp'. A fost primită cu mult entuziasm în mediul politic şi cu foarte puţin entuziasm în domeniul de business. În final, după ce s-a aplicat, s-a constatat că efectele au fost extrem de grave, culmea, la companiile în principal de stat din domeniul energiei. După o perioadă de aproximativ un an, bineînţeles că a fost scoasă... O altă taxă foarte cunoscută a fost supraacciza pe carburanţi. După multe discuţii cu transportatorii, cu oamenii din business, care atrăgeau atenţia asupra creşterii costurilor logistice şi scăderii competitivităţii, s-a renunţat la ea... A fost, apoi, split TVA, dar şi transferul contribuţiilor de la angajator la angajat. S-a dat Ordonanţă de Guvern care, după un an de zile, încă nu este introdusă la lege în Parlament pentru a fi votată tocmai pentru că are foarte multe probleme... Acum, la constituirea noului buget, se nasc tensiuni enorme tocmai în zona politică în ceea ce priveşte administraţia publică locală. Acele taxe mergeau înspre primării şi acum acestea au constatat că nu mai au bani", a subliniat preşedintele RBL.
Liderii Fundaţiei Romanian Business Leaders (RBL) au organizat, marţi, o întâlnire cu mass-media, pentru a prezenta efectele economice ale OUG 114, după o lună de aplicare. AGERPRES