Romsilva a vândut în 11 luni peste 1,463 milioane mc de lemn de foc pentru populaţie; încă 236.000 mc pe stoc
Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a vândut până la finele lunii noiembrie peste 1,463 milioane de metri cubi (mc) de lemn de foc pentru populaţie, preţul mediu la nivel de ţară fiind de 184 de lei/mc, cu doar câţiva lei mai mare faţă de anul trecut, potrivit directorului general al Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) - Romsilva, Teodor Ţigan.
"Punem pe piaţă până la sfârşitul anului 1,7 milioane metri cubi de lemn pentru foc. La 11 luni avem vânduţi 1.463.947 metri cubi, şi mai avem un stoc de 236.000 metri cubi. Lemn de foc pentru încălzirea locuinţelor avem, numai cereri să fie, avem afişat la sediul ocoalelor silvice, pe intranet, disponibilul lemn de foc pentru vânzare. Preţul mediu de valorificare a lemnului pentru foc din acest an este de 184 lei/metru cub, fără TVA, dar variază în funcţie de specie, sortiment şi locul de livrare. Acesta a crescut cu câţiva lei faţă de anul trecut, când a fost de 177 de lei/mc la populaţie. Resursa cea mai mare de lemn este în zonele de munte unde sunt masive păduroase importante", a declarat şeful Romsilva la o întâlnire cu presa.
Cel mai scump lemn pentru populaţie este buşteanul pentru gater care are un preţ mediu de 255 lei/mc, fără TVA, în cazul speciilor tari, iar cel mai ieftin - 140 de lei/mc - pentru diversele specii moi.
"Preţul lemnului de foc variază în aceeaşi direcţie silvică, ocolul de câmpie are un preţ, cel de deal altul, un ocol de munte alt preţ. Este la latitudinea comitetului director din Direcţia Silvică respectivă să stabilească preţul lemnului de foc în funcţie de cerere şi ofertă. De exemplu, eu la Arad lucram la un ocol de câmpie. Întotdeauna cererea era foarte mare în jurul Aradului, fiind o zona cu localităţi foarte multe şi pădure puţină, aveam preţul cel mai mare din DS Arad, unde am lucrat eu", a spus Ţigan. În zona Clujului sau în cea a Constanţei preţul de vânzare al unui mc de lemn pentru foc a ajuns şi la 400 de lei/mc în 2021.
Întrebat dacă poate creşte cantitatea de lemn de foc pe care o pune pe piaţă, de 1,7 milioane mc în 2021, el a precizat că acest lucru se poate doar prin declasificarea lemnului, ceea ce Romsilva nu îşi permite.
"Nu putem creşte această cantitate de 1,7 milioane de metru cubi, pentru că declasificăm lemnul, adică ar trebui să intrăm în lemnul de lucru care are alt preţ, să îl facem lemn de foc, ceea ce nu ne permitem. Fiind pădure de stat, noi trebuie să fim foarte riguroşi, respectăm legea în totalitate, altfel vine Garda de Mediu şi ne dă nişte amenzi, dar se poate ajunge pe mâna organelor de cercetare penală cu declasificarea lemnului. Privatul poate face ce vrea cu lemnul lui, să-l taie tot să îl facă scobitori, pe când noi nu ne permitem indiferent ce se întâmplă. Noi, prin lege, avem un milion mc să punem la dispoziţie în fiecare an pentru populaţie pentru încălzirea locuinţelor", a explicat şeful Romsilva.
Potrivit sursei citate, volumul maxim de lemn pentru foc pus pe piaţă este dat de actul de punere în valoare, iar anual din cantitatea totală de masă lemnoasă exploatată un procent este lemn de foc.
"Lemnul de lucru are un preţ mediu de 400 de lei/mc şi ca să îl duci la 184 de lei media pe ţară, vă daţi seama cât pierdem. (...) Dacă recoltăm 9 milioane de mc de lemn, un procent este lemn de foc, fiecare act de punere în valoare ne dă volumul lemnului de foc. În funcţie de calitatea lemnului, din 100 mc, poate fi doar 20 sau 30 sau 50 mc lemn de foc. Nu putem vinde mai mult decât oferă actele de punere în valoare, pentru că duce la declasificarea lui. Volumul maxim îl dă actul de punere în valoare", a transmis şeful Romsilva.
Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile ţării, şi asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. Din totalul pădurilor proprietatea publică a statului, 80% deţin certificarea managementului forestier în standard internaţional.AGERPRES