Rompetrol 2, aproape de DETONARE! Năstase și Tăriceanu, așteptați la AUDIERI! Cică și Ponta!
Dosarul Rompetrol 2 este aproape de detonare! Emil Boc, martor în dosarul Rompetrol II. A explicat modul în care fostul ministru al Finanțelor, Gheorghe Pogea, l-a convins să nu listeze la Bursă acțiunile Rompetrol pentru a recupera o datorie de 603 milioane de dolari, dezvăluie Ondine Gherguț în România Liberă .
Emil Boc, fost premier, a explicat luni, la DIICOT, modul în care Gheorghe Pogea, fost ministru al Finanțelor în guvernul său, a argumentat necesitatea prelungirii datei răscumpărării acțiunilor Rompetrol în contul datoriei de 603 milioane de dolari, spun surse judiciare. Boc a fost audiat ca martor, iar Gheorghe Pogea este suspect, fiind urmărit penal pentru constituire de grup infracțional, abuz în serviciu, complicitate la delapidare.
În dosar mai sunt urmăriți penal Sebastian Vlădescu, fost ministru al Finanțelor în Guvernul Călin Popescu Tăriceanu, Mihai Tănăsescu, fost ministru al Finanțelor, și Dan Ioan Popescu, fost ministru al Economiei, ambii din Guvernul Năstase.
Procurorii au reținut că Sebastian Vlădescu, ministrul Finanţelor Publice în perioadele 22.08.2005 - 5.04.2007 ; 23.12.2009 – 3.10.2010 precum şi Gheorghe Pogea, ministrul Finanţelor Publice în perioada 22.12.2008-23.12.2009, "cu rea credinţă, nu au respectat dispoziţiile art. 8 al.2 din OUG 118/2003, modificată prin Legea 89/2005, potrivit cărora <<în termen de 6 luni de la data emiterii, prin hotărâre a Guvernului, obligaţiunile vor fi înregistrate la Oficiul de Evidenţă a Valorilor Mobiliare pentru tranzacţionarea acestora pe pieţele reglementate, în condiţiile regulamentului aprobat în acest scop de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare>> şi au blocat adoptarea hotărârii de guvern care să permită vânzarea obligaţiunilor pe Bursa de Valori Bucureşti, iar statul român să-şi recupereze creanţele".
De asemenea, potrivit procurorilor, în perioada septembrie-octombrie 2003, ministrul Finanţelor Publice, Mihai Tănăsescu şi ministrul Economiei şi Comerţului, Dan Ioan Popescu "şi-au exercitat cu rea credinţă atribuţiile de serviciu, în urma unei înţelegeri cu Patriciu Dan Costache, George Philip Stephenson şi Nicolcioiu Alexandru, în sensul iniţierii şi promovării OUG 118/2003 prin care datoriile bugetare restante ale S.C.Rompetrol Rafinare S.A. la data de 30.09.2003, în cuantum de aproximativ 603.000.000 USD, au fost convertite în obligaţiuni subscrise de către Ministerul Finanţelor Publice".
Ca urmare a activităţii "infracţionale" derulate de Tănăsescu și D.I.Popescu, la data de 24.10.2003, "în şedinţa de guvern a fost adoptată OUG 118/2003 cu nerespectarea dispoziţiilor HG 555/2001 şi a Legii 24/2000, nefiind respectate niciuna dintre etapele obligatorii prevăzute în cele două acte normative. În acest sens, de menţionat faptul că nota de fundamentare a OUG 118/2003 a fost prezentată pentru avizare Ministerului Justiţiei la data de 27.10.2003, conţinutul acesteia fiind însă diferit de conţinutul notei de fundamentare ce a stat la mapa actului normativ", susțin procurorii.
În limbaj profan, cei patru miniștri sunt acuzați de faptul că au protejat interesele patronilor Rompetrol în dauna intereselor publice.
Despre Dan Ioan Popescu procurorii susțin că "a continuat să sprijine grupul infracţional organizat iniţiat de către Patriciu Dan Costache (decedat-n.n.) şi după încetarea calităţii de ministru, depunând mărturie în cauza arbitrală a ARB/06/03, pendinte în faţa Centrului Internaţional de Reglementare a Disputelor Relative la Investiţii (ICSID), în favoarea Rompetrol Group, declaraţie în care a făcut afirmaţii neadevărate".
Potrivit procedurilor penale, în acest dosar procurorii sunt obligați să-i audieze pe toți premierii guvernelor din care au făcut parte foștii miniștri cercetați penal, respectiv pe foștii premieri Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu și Emil Boc.
De asemenea, dezvăluie Ondine Gherguț în România Liberă, surse judiciare spun că nici fostul premier Victor Ponta nu va scăpa de audieri deoarece în mandatul său ar fi fost favorizată firma KazMunayGas, societatea kazahă care a cumpărat Rompetrol.