Romașcanu: Pisaniile lui Ștefan cel Mare au fost găsite în Herson / În ce stare sunt acestea

Romașcanu: Pisaniile lui Ștefan cel Mare au fost găsite în Herson / În ce stare sunt acestea

Ministrul Culturii a venit cu noi date despre pisaniile lui Ștefan cel Mare în urma unei discuții cu omologul din Ucraina, după ce s-a crezut că acestea au fost furate de ruși aflați în retragere.

Lucian Romașcanu, ministrul Culturii FOTO Inquam Photos

Lucian Romașcanu, ministrul Culturii FOTO Inquam Photos

Printre veștile rele pe care războiul din Ucraina le transmite lumii și-a făcut loc și o veste bună pentru istoria și cultura română. În urma unei noi discuții purtate sâmbătă cu ministrul ucrainean al culturii, Dl. Olexandr Tkacenko, am aflat cu mare bucurie că pisaniile lui Stefan cel Mare au fost găsite în Herson!”, transmite ministrul Culturii, într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.

Sunt neatinse, în siguranță, le puteți vedea în fotografia atașată. Din nefericire, toate icoanele muzeului din Herson au fost furate de agresorul rus, crimă culturală care se repetă peste tot pe unde armata rusă a ajuns în Ucraina...”, a mai transmis Romașcanu.

Reprezentantul Guvernului român a discutat și de posibilitatea evacuării spre România. „Am discutat cu ministrul Tkacenko despre posibilitatea de a evacua pisaniile și alte artefacte în România pentru a le păstra în siguranță până la încetarea conflictului. Așteptăm decizia oficialilor ucraineni, suntem gata să ajutăm”, a completat ministrul român.

Discuțiile, începute în urmă cu trei săptămâni

Lucian Romașcanu anunța începerea discuțiilor pe tema pisaniilor în urmă cu trei săptămâni, după ce situația a fost expusă în presa locală, apoi preluată de specialiștii din România. „Urmare semnalelor din presă privind posibilul furt al pisaniilor moldovenești ale lui Ștefan cel Mare din muzeul de istorie al orașului Herson de către agresorii ruși, am avut în această dimineață o discuție telefonică cu ministrul ucrainean al culturii, dl. Olexandr Tkachenko. I-am transmis situația semnalată de presa din România, detalii despre pisanii și am primit promisiunea că vom avea o informație oficială cât de curând!”, a scris pe pagina sa de Facebook Lucian Romașcanu.

Demnitarul a precizat că sunt date despre lucrurile furate, nu sunt despre toate lucrările istorice sau de artă. „Din informațiile sale legate de acțiunile agresorului rus, există date certe că au fost sustrase picturi din muzeele din Mariuopol și artefacte din aur din muzeele din Melitopol, unele despre care se știe că au fost deja scoase la vânzare. Despre situația din Herson, având în vedere situația de acum de pe teren, nu există informații certe dar avem promisiunea unei verificări a celor semnalate de noi cât de curând posibil. I-am reiterat promisiunea de a ajuta la evacuarea și păstrarea patrimoniului ucrainean aflat în pericol urmând să analizeze și să revină cu solicitări concrete”, a completat Romașcanu.

Valoarea istorică

În anul 1838, în timpul sistemului țarist de administrare, una sau două pisanii au fost smulse din zidurile cetății și duse la muzeul Odesa, a afirmat Anatol Popescu, președintele fondator al Asociației românilor din sudul Basarabiei.

În timpul administrației românești din perioada interbelică, cel puțin una era încă pe ziduri. Arheologii români din perioada interbelică au făcut cercetări, dar li s-a pierdut urma în anii 50 și nu s-a știu nimic până în 2013, când au fost descoperite de Andrei Krasnojon la muzeul din Herson”, a declarat pentru Digi24.ro, Anatol Popescu.

Pisaniile sunt lespezi cu scriere în slavonă în care sunt consemnate evenimente de pe zidurile cetății. „Capul de bour de pe poarta cetății este important pentru România, că este imprimată și pe actul Unirii de la 1918”, a afirmat Anatol Popescu.

Conform acestuia, copii asemănătoare ale acestor pisanii au fost reașezate pe zidurile Cetății Albe în urmă cu câțiva ani.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”