Potrivit reprezentanţilor CE, noul sondaj arată că există un sprijin larg faţă de moneda euro: în medie, 60% dintre respondenţi sunt în favoarea introducerii monedei euro.
Procentele cele mai ridicate, în favoarea adoptării monedei euro, s-au înregistrat în România (77 %) şi Ungaria (69 %), iar cele mai scăzute au fost în Bulgaria, Cehia (44 % în ambele ţări) şi Suedia (45 %).
Mai mult de jumătate dintre respondenţi consideră că trecerea la moneda euro ar avea consecinţe pozitive pentru ţara lor (55 %). Totuşi, 56 % dintre respondenţi consideră că introducerea monedei euro va duce la o creştere a preţurilor.
De asemenea, din sondaj reiese că gradul de sensibilizare cu privire la moneda unică în rândul cetăţenilor din statele membre din afara zonei euro este în continuă creştere: 53 % dintre respondenţi se simt informaţi cu privire la euro, faţă de 51 % anul trecut şi 44 % în 2015.
În toate ţările, cu excepţia României, o majoritate subţire a respondenţilor se simt informaţi despre moneda euro: Cehia (58%), Ungaria (57%), Bulgaria şi Polonia (ambele 54%), Suedia (53%) şi Croaţia (52%). Puţin sub jumătate se simt informaţi în România (45%).
De la sondajul din 2021, s-a înregistrat o creştere a proporţiei de respondenţi care se simt informaţi în Croaţia (+6 puncte procentuale) şi Ungaria (+5 pp).