Românii sunt favorabili forajelor offshore însă decidenţii nu reuşesc să elaboreze legislaţia (Bloomberg)

Românii sunt favorabili forajelor offshore însă decidenţii nu reuşesc să elaboreze legislaţia (Bloomberg)

Planurile referitoare la efectuarea de foraje offshore sunt suprinzător de populare în România însă, din păcate, liderii de la Bucureşti nu par să se grăbească să ajute la derularea unui proiect în valoare de mai multe miliarde de dolari, transmite Bloomberg.

Politicienii care au probleme în a cădea de acord asupra unei legi care ar da undă verde investiţiei, ar putea să se uite la rezultatele unui sondaj efectuat de firma de cercetare Inscop şi Academia Română, care arată că aproape opt din zece români sunt în favoarea extracţiei de gaze din Marea Neagră. Însă o serie de investitori precum Exxon Mobil, OMV Petrom şi Black Sea Oil and Gas aşteaptă o legislaţie fiscală mai favorabilă.

Concluziile sondajului publicat miercuri arată că marea majoritate a românilor (78,9%) sprijină debutul producţiei de gaze naturale şi spun că Guvernul ar trebui să cadă de acord asupra unui nivel de taxare similar cu alte ţări din Uniunea Europeană. Românii susţin că gazele din Marea Neagră sunt cruciale în reducerea dependenţei de gazele ruseşti şi o modalitate de a ajuta economia să îşi revină după criza coronavirusului.

"Pentru mine, toate aceste discuţii despre nevoia de a găsi un consens politic cu privire la legea offshore este doar o scuză pentru o amânare deoarece nimeni nu vrea să îşi asume responsabilitatea", a spus Răzvan Nicolescu, expert în energie la Deloitte şi fost ministru al Energiei. "Am pierdut deja cinci ani şi am putea pierde acest proiect pentru totdeauna din cauza Pactului Verde al Uniunii Europene. Avem cel puţin 10 miliarde de dolari îngropate în subteran şi prioritatea ar fi pentru stat să primească chiar şi o mică parte din această sumă mai degrabă decât nimic" a mai spus Nicolescu.

La finele lunii aprilie, OMV Petrom SA a anunţat că este gata să meargă mai departe cu proiectul Neptun din Marea Neagră, în pofida scăderii preţului petrolului şi gazelor naturale, dacă legislaţia cerută va fi aprobată. Însă, între timp, partenerul OMV Petrom în acest proiect, grupul american ExxonMobil, a decis să îşi vândă participaţia sa de 50%. Mai multe companii, inclusiv un consorţiu compus din grupul polonez PGNiG SA, OMV şi Romgaz SA, sunt interesate să preia participaţia ExxonMobil, dar discuţiile au fost îngheţate din cauza pandemiei.

Zăcământul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră este estimat la 42 - 84 de miliarde de metri cubi de gaze, cea mai mare descoperire de gaze din Marea Neagră în ultimele decenii. Aceste gaze ar asigura auto-suficienţa României iar dacă vor fi exportate ar permite României să devină un hub regional în aprovizionarea cu gaze.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, prezent miercuri la prezentarea celei de-a doua ediţii a "Barometrului Securităţii Energetice" din România, a spus că speră că se va ajunge în curând la un consens, iar proiectul va putea fi demarat la timp pentru a putea fi profitabil atât pentru companii cât şi pentru guvern. AGERPRES


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!