Românii sunt cei mai interesaţi să economisească pentru a-şi cumpăra o casă, la nivel european (studiu)

Românii sunt cei mai interesaţi să economisească pentru a-şi cumpăra o casă, la nivel european (studiu)

Românii sunt cei mai interesaţi să economisească pentru a-şi cumpăra o casă, la nivel european, potrivit celui mai recent studiu internaţional ING, la care au participat peste 15.000 de respondenţi din 15 ţări, conform unui comunicat de presă al băncii.

Potrivit studiului, 84% dintre români consideră că este mai rentabil să îşi cumpere o locuinţă proprie decât să locuiască cu chirie (comparativ cu media europeană de 70%) şi doar 56% dintre români ar plasa un alt obiectiv financiar înaintea celui de a strânge bani pentru o casă (faţă de media europeană de 81%).

Germania (91%), Austria (90%) şi Olanda (90%) înregistrează cele mai mari procente privind prioritizarea altor obiective financiare.

De asemenea, Germania (58%) şi Olanda (59%) au cele mai scăzute valori privind percepţia asupra rentabilităţii unei locuinţe. Aceste rezultate sunt proporţionale cu procentele de proprietari de case din fiecare ţară, România având o pondere ridicată de 96% de familii care trăiesc în locuinţe personale.

Studiul mai arată că 28% dintre români anticipează că îşi vor cumpăra o locuinţă când vor avea între 30 şi 34 ani, 25%, după 35 ani şi 14%, înainte de 30 ani. 21% dintre români (cel mai scăzut procent după spanioli) nu cred că îşi vor permite cumpărarea unei locuinţe. Doar 7% dintre europeni preconizează că îşi vor achiziţiona o casă înainte de vârsta de 30 ani, 16%, după 35 ani, iar 38% sunt pesimişti în privinţa cumpărării unei case.

Pe lângă potenţialele beneficii de ordin economic, deţinerea unei proprietăţi conferă şi un sentiment puternic de stabilitate, de control asupra vieţii, de apartenenţă şi de identitate socială. Astfel, la nivel european, doar 21% dintre proprietarii de locuinţe au declarat că au o cumpărat o casă din raţiuni economice, susţinând că a fost o decizie emoţională şi că îşi doreau să deţină locuinţa în care trăiau (66%), precum şi că percep locuinţa ca fiind un aspect esenţial pentru dezvoltarea unui mediu de familie.

Preţurile ridicate (77%) şi teama de gradul ridicat de îndatorare (70%) sunt principalele motive care determină europenii să amâne intenţia de-şi cumpăra o locuinţă. Doar 16% dintre aceştia declară, însă, că nu îşi doresc să cumpere o casă. Spaniolii (45%), olandezii (42%) şi germanii (37%) sunt de părere că măsurile şi reglementările ineficiente contribuie la contextul actual în care se află piaţa imobiliară. 53% dintre români consideră (de la 35% în 2017) că piaţa imobiliară merge într-o direcţie greşită, sub media de 55% la nivel european, cele mai ridicate valori fiind înregistrate în Spania (72%), Germania (65%) şi Luxemburg (65%).

La nivel european, preţul caselor a crescut cu 4,2%, în timp ce salariile doar cu 3,2%, astfel încât 55% dintre europeni consideră că este o provocare să îţi cumperi o casă şi anticipează că preţurile vor creşte în următoarele 12 luni (62% dintre aceştia). Cu toate acestea, procentul europenilor care consideră că este din ce în ce mai dificil să îşi cumpere o casă a scăzut de la 78% în 2015 la 70% în 2019.

"Evoluţia creditării pe segmentul de ipotecare a continuat să fie pozitivă, astfel încât stocul de credite ipotecare a crescut cu puţin peste 11% în 2019 (de la 15,6 în 2018). Evoluţia componentei de creditare în lei (practic singura care funcţionează pe piaţa de ipotecare în acest moment) a cunoscut un avans mediu de aproximativ 20% în 2019 (faţă de 30% în 2018), ceea ce indică o încetinire a ritmului de creştere către valori, spunem noi, mai sustenabile", consideră Valentin Tătaru, economist la ING Bank România.

Călătoriile se află în topul preferinţelor europenilor, cu atât mai mult cu sunt mai accesibile, ca alternativă la economisirea pentru cumpărarea unei locuinţe. Astfel, 54% dintre europeni aleg vacanţele şi amână achiziţia unei case sau aleg să achite creditul ipotecar pe o perioadă mai extinsă.

Sondajul internaţional ING pe a fost efectuat de Ipsos prin chestionare aplicate online. La acest studiu au participat 15.146 de respondenţi din 15 ţări: Austria, Belgia, Cehia, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda, Polonia, România, Spania, Turcia, Marea Britanie, Australia şi Statele Unite ale Americii. Chestionarea a avut loc în perioada 16-30 august.AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”