Românii, pe locul doi în topul imigranților din Germania
Aproape un sfert dintre locuitorii Germaniei, adică 20,2 milioane, sunt imigranți la prima sau a doua generație. Este o creștere de 6,5% față de 2021, scrie Deutsche Welle .
Procentajul imigranților la prima sau a doua generație a crescut astfel de la 23% în 2021 la 24,3% în 2022. Această creștere recentă s-a datorat mai ales celor veniți din Ucraina, Siria și Afganistan, potrivit Oficiului federal de Statistică de la Wiesbaden. Astfel, numărul imigranților direcți a crescut cu 7,3 procente, mai puternic decât cel al persoanelor născute din părinți imigrați în Germania, care s-a majorat cu patru procente.
Persoane cu origine migraționistă sunt considerate de către Oficiul de Statistică imigranții veniți în Germania după 1950, așa-numita primă generație, precum și urmașii lor direcți, numiți și a doua generație.
În total, trei sferturi din cei 20,2 milioane de locuitori imigranți din Republica Federală au venit personal aici începând cu 1950. 4,9 milioane sunt urmași direcți ai acestor imigranți.
Vârsta medie a celor veniți în Germania după 2013 este de 29,9 ani, mult mai redusă în comparație cu media de vârstă a populației care nu provine din alte țări, care este de 47 de ani.
Din 2013 încoace, pe locul întâi în topul imigranților sunt sirienii, cu 16%. Pe a doua poziție sunt românii (7%) și pe a treia polonezii – 6% din totalul imigranților. Ucrainenii sunt pe locul patru, cu 5% – dar nu toți refugiații ucraineni sosiți în ultimul an au fost incluși în acest calcul recent, potrivit Oficiului federal de Statistică.
Principalele motive pentru migrație începând din 2013 au fost refugierea, azilul și protecția internațională – 27,9 procente. Al doilea motiv principal a fost reprezentat de situația economică și reîntregirea familiei – 23,9 procente. Ceva mai mult de 8% din imigranții veniți după 2013 în Germania au făcut-o pentru studii sau calificare profesională.