Românii, în topul fumatului la nivel european. Psihiatrii susţin că procentul va creşte

Românii, în topul fumatului la nivel european. Psihiatrii susţin că procentul va creşte

Când vine vorba despre fumat, România ocupă un loc fruntaş la nivel european. Statistica arată că un procent mare din populaţia ţării consumă zilnic produse din tutun, iar acest lucru este îngrijorător, susţin psihiatrii.

Fumat SURSĂ FOTO pixabay

Fumat SURSĂ FOTO pixabay

Conform datelor oferite de Institutul EURISPES, în România întâlnim una dintre cele mai mari rate ale fumatului din Uniunea Europeană, de 32% din populație.

Românii, în continuare adepţii tutunului

Dacă procentul românilor care fumează produse din tutun este unul dintre cele mai mari din Europa, la polul opus se află procentul care arată câţi români au ales să schimbe tutunul cu ţigările electronice, considerate de mulţi ca fiind principala metodă prin care o persoană se poate lăsa de fumat.

Statisticile arată că doar 1.5% dintre români, deci aproximativ 235.000 de persoane, au înlocuit ţigările obişnuite cu gadgeturile pentru fumat.

De ce sunt românii atraşi de ţigări

Tot mai mulți tineri se apucă de fumat de la vârste fragede, susţin specialiştii. Astfel, putem găsi fumători chiar și în rândul elevilor de gimnaziu. Una dintre principalele cauze este, conform medicilor psihiatr i, lipsa unui cadru legislativ corespunzător.

,,În alte țări, fumatul a scăzut masiv în ultimii ani, dar la noi crește incidența. Acest lucru se întâmplă mai ales pe segmentul populației tinere, în rândul adolescenților. Legislația permite acest lucru și nu există un program de sănătate publică care să arate care sunt efectele pe termen scurt și lung", precizează dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola, coordonator al programelor NoAddict.

Ce părere au medicii despre ţigările electronice

Chiar dacă multe persoane consideră că ţigările electronice sunt alternativa mai sănătoasă pentru ţigările din tutun, medicii susţin că acest lucru nu este dovedit ştiinţific.

„Nu s-a dovedit că ele sunt mai puțin dăunătoare decât fumatul clasic, nu se cunosc exact efectele pe termen lung. În România există pachete de țigări seducătoare, cu arome și promoții. Este un fenomen răspândit și la modă. La noi se găsesc oriunde, oricine poate cumpăra aceste gadgeturi inovative. Repet, nu s-a dovedit științific că ele nu afectează sănătatea pe termen lung, la fel cum o fac țigările clasice", adaugă medicul ieşean.

Minorii, foarte uşor de păcălit

Ţigările cu arome sau cele electronice pot reprezenta un punct de pornire pentru viciul fumatului. Astfel, culorile atrăgătoare ale pachetelor, dar și gusturile diferite, îi pot ademeni, cu ușurință, pe tineri. Pe lângă aceste aspecte, presiunea pusă de societate poate fi un alt factor care influenţează deciziile în mod negativ.

Permisivitatea din punct de vedere al autorităților este o problemă foarte mare. Trebuie să existe educație sanitară în școli și să se explice efectele. Industria își canalizează energia și marketingul către dispozitivele moderne, inteligente și electronice. Nu există dovezi că aceste tipuri de țigări nu sunt nocive, fumul ajunge tot în alveolele pulmonare și poate produce efecte. Aceste efecte nu se cunosc pe termen lung, dar au existat incidente destul de grave. Totodată, mulţi tineri aleg să fumeze pentru a se integra mai uşor într-un grup", încheie dr. Ovidiu Alexinschi.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”