Românii fug de caniculă pe plajele din nordul Europei. Top destinații de vară la Baltică și Marea Nordului

Românii fug de caniculă pe plajele din nordul Europei. Top destinații de vară la Baltică și Marea Nordului

Cu kilometri întregi de plaje înconjurate de dune și orașe de coastă fermecătoare, Scandinavia și Finlanda reprezintă o destinație ideală pentru o vacanță la plajă. Se află în ultimii ani și în preferințele românilor.

Plajele și peisajele incredibile din Scandinavia și Finlanda Colaj DMS

Plajele și peisajele incredibile din Scandinavia și Finlanda Colaj DMS

Canicula care caracterizează tot mai des verile ultimilor ani, dar și nemulțumirile și reacțiile localnicilor din destinațiile populare pentru vacanțe estivale, în privința turismului de masă, și implicit restricțiile impuse în acest sens, îi determină tot mai des în ultimii ani pe turiști să-și îndrepte atenția spre zone fie mai puțin „bătătorite”, fie mai puțin expuse arșiței.

Românii nu fac excepție de la acest trend. Plajele și insulele din nordul Europei se află tot mai des în solicitările lor către agențiile de turism sau în căutările individuale. Și să nu vă mirați dacă veți da peste mulți români stabiliți în aceste locuri.

Drept pentru care vă supunem atenției un top al celor mai frumoase plaje din Scandinavia / Finlanda, în Paradisul de la Marea Nordului și Marea Baltică, dar și tarifele la cazare în astfel de zone.

Sandhammaren, Caraibele Suediei

O plajă premiată pentru nisipurile sale albe și mătăsoase, ce rivalizează cu cele ale Caraibelor, Sandhammaren, se află în extremitatea sud-estică a Provinciei / Comitatului Skåne. Este considerată cea mai bună plajă a Suediei. Dar aici curenții pot fi extrem de periculoși, așa că necesită multă prudență aventurarea în apă.

Zona de litoral din Skåne Suedia Colaj DMS

Zona de litoral din Skåne Suedia Colaj DMS

De altfel, nisipurile mișcătoare și curenții puternici de aici au înghițit de-a lungul vremurilor mii de nave, zona fiind folosită ca și capcană de către pirați. Astăzi este probabil cel mai mare cimitir de nave și bărci din Suedia. De aceea există un far care datează din anii 1860 și cea mai veche stație de bărci de salvare din Suedia, din 1892. În lunile de vară sunt disponibile și tururi ghidate ale farului.

Rezervația naturală din spatele plajei găzduiește elani și diverse specii de păsări. Cazarea în cabanele albe de aici, cu camere duble, pornește de la aproximativ 125 de euro.

Skåne este cunoscută drept „cămara Suediei” și unul dintre cele mai bune locuri pentru a încerca produsele locale, în renumitele sale „food hall-uri” – precum cel din Höganäs Saluhall, o fostă fabrică de ceramică smălțuită unde încă se mai pot admira cuptoarele originale și cumpăra oale făcute manual. De aici se pot achiziționa amintiri de neuitate, cum ar fi lichiorul sărat în formă de pește - o delicatesă suedeză.

Böda Sand, Suedia

Pe Insula Öland, Böda oferă o plajă ce se întinde pe 20 km, ideală pentru familii. Aici există resorturi ce includ activități pentru copii și diverse opțiuni culinare, iar cabanele reprezintă o opțiune mai bună decât campingul. Tarifele la cazare pleacă aici de la 160 de euro pentru patru persoane.

Insula Öland este o fâșie îngustă de pământ, lungă de 137 km, de-a lungul coastei de sud-est, la Marea Baltică, celebră pentru plajele ei superbe, relieful unic de calcar protejat UNESCO, pentru cele 400 de mori de vânt și pentru istoria ei îndelungată. Este plină de români, dar nu pentru asta este cunoscută, ci pentru faptul că peste tot aici se găsesc urme ale unor civilizații străvechi, precum forturi rotunde din timpul celei de-a XIX-a eră glaciare, morminte vikinge, precum și un fort din secolul al V-lea, la Eketorp. Printre atracțiile zonei se numără și Castelul Borgholm considerat „cea mai frumoasă ruină din Scandinavia”, vechi de peste 800 de ani, o moară de vânt din lemn, construită în secolul al XVII-lea, la Gettlinge, un pod medieval din piatră – Alby, Parcul Regal Boda cu reni și cel mai înalt far din Suedia - Lange Erik.

Plaja Yyteri, Finlanda

Plaja Yyteri, cu nisipuri neatinse pe o distanță de 6 km, este considerată cea mai frumoasă din Finlanda / Scandinavia, ideală pentru înot, surfing și volei pe plajă.

Cea mai frumoasă plajă din țările nordice este cu adevărat un colț de paradis. Apa de mică adâncime de la Yyteri este ideală pentru toată lumea, începând chiar cu cei mai mici membri ai familiei! De altfel, oferă o varietate de distracții și activități pentru toate vârstele. Zona de recreere se întinde pe aproximativ 39 de hectare. Pe lângă plajă, poți să te răcorești în piscinele de la Virkistyshotelli Yyteri sau să vizitezi turnul de observație Yyteri pentru a te bucura de peisaje. În mijlocul naturii, pe traseul Yyteri Nature Trail, poți observa păsări sau chiar să comanzi o excursie cu barca sau o plimbare cu velierul pe mare.

Pori Yyteri este prima destinație turistică din Finlanda care a primit certificatul Green Key. Green Key reprezintă una dintre cele mai importante etichete de mediu din industria turismului la nivel mondial. Yyteri a primit de asemenea certificatul Blue Flag ca prima plajă din Finlanda.

În hotelurile Spa de aici, dotate cu saună, cazarea pornește de la 140 de euro.

Cei mai performanți dintre surferii din Finlanda sunt familiarizați cu valurile grozave ale Mării Baltice, de la Yyteri și Mäntyluoto. Adventure Park Huikee are activități pentru toate vârstele. Traseele printre copaci, ce se întind pe 2 km, ajung la înălțimi amețitoare de 13 metri. Huikee oferă, de asemenea, fatbikes – biciclete speciale pentru terenurile accidentate - care facilitează deplasarea în nisipurile moi din Yyteri.

Iar adevărata bijuterie a golfului de pe coasta de vest este situată aproape de celebra plajă Yyteri. 18 fairway-uri pitorești de la Yyteri Golf oferă experiențe unice de golf pentru jucătorii de toate nivelurile. La Yyteri se poate ajunge cu mașina, autobuzul sau bicicleta, fiind deschisă în fiecare zi a anului.

Søndervig, Danemarca

De peste un secol, iubitorii de soare și mare aleg „Poarta către Marea Nordului” – Søndervig pentru nisipul său auriu și dunele cu iarbă. Facilitățile din stațiunea de pe litoral sunt excelente, incluzând mini-golf, tenis, trambuline și Segway-uri (vehiculele revoluționare pe două sau mai multe roți, precum trotinete, ATV-uri etc.). Orașul are restaurante pescărești de top și găzduiește un festival extraordinar de sculpturi în nisip, care se desfășoară din mai până în octombrie.

La doar 10 minute de plajă, cu mașina, există cazări în camere duble la 170 de euro. Zona este împânzită însă de sute de case de vacanță și câteva hoteluri.

Pe plajă se găsesc și multe buncăre construite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ca parte a fortăreței de coastă a forțelor de ocupație germane.

Despre Danemarca se spune că are unele dintre cele mai frumoase plaje din Europa, având peste 7.400 km de coastă, 400 de insule dintre care un sfert sunt locuite și nu mai puțin de 174 de plaje cu steag albastru și 18 porturi cu steag albastru – simbol al calității.

Plaja Hoddevik, Norvegia

Cu nisip alb, apă turcoaz și munți verzi, Hoddevik este o plajă spectaculoasă pentru surfing. Școala de surfing Stad oferă lecții pentru toate nivelurile. Plaja fantastică de pe coasta vestică a Nordfjordului – unul dintre cele mai mari fiorduri din Norvegia , este o destinație populară pentru surferi pe tot parcursul anului, datorită munților înalți care protejează plaja de cele mai puternice rafale de vânt.

În Hoddevik, la capătul extrem al Stadului, poți să te plimbi desculț pe nisipul alb, flancat de versanți abrupți. Peisajele de pe traseul care duce spre această plajă sunt uimitoare.

Dar cazarea se află un pic mai departe de plajă, la peste 10 km, în hoteluri cu camere moderne și vederi uimitoare, unde tarifele pornesc de la 140 de euro.

Întreaga regiune este înconjurată de munți impunători, cu acces la ghețari, printre care și Jostedalsbreen - cel mai mare ghețar din Europa continentală.

Nordfjord este popular pentru turismul în natură, incluzând activități precum drumeții, alpinism, schi și explorarea ghețarilor, iar peisajele de aici sunt ideale pentru fotografii și experiențe în aer liber.

Orașul Førde este unul dintre centrele administrative și comerciale ale regiunii Nordfjord, oferind facilități și servicii pentru vizitatori. Alt oraș important, Stryn, este cunoscut pentru turismul montan și accesul ușor la ghețari și zonele de schi. Nordfjord este accesibil printr-o rețea de drumuri care leagă regiunea de alte zonei ale Norvegiei, prin transport maritim și aerian, având aeroporturi și porturi care facilitează călătoriile către și dinspre regiune. Nordfjord este, în esență, o destinație fascinantă pentru iubitorii naturii și aventurieri, oferind o combinație unică de peisaje montane și de coastă.

Sola Strand, Norvegia

La 15 minute de condus din Stavanger, al patrulea cel mai mare oraș al Norvegiei, există o plajă perfectă pentru kiteboarding și surfing în zilele cu vânt puternic, pe care familiile se pot bucura de nisipul nesfârșit în zilele liniștite.

Plaja Sola Strand este protejată și are o biodiversitate bogată. Traseul de drumeție de peste 8 km duce la Golful Vigdel, ideal pentru înot.

Cazările în zonă se găsesc chiar pe plajă, cu baruri și restaurante animale, și costă în jur de 150 de euro/noapte în camere duble.

Regiunea Stavanger este renumită pentru că are unele dintre cele mai bune plaje din Norvegia, iar la doar câteva minute de mers cu mașina de Aeroportul Stavanger se află Sola, considerată una dintre pietrele prețioase ale zonei. Stavanger se remarcă prin industria petrolieră, casele din lemn din orașul vechi și accesul său la Lysefjord.

Plaja Blokhus, Danemarca

Pentru o plajă cu un oraș stațiune animat, indicată este Blokhus. Plaja lată de peste 100 m este ideală pentru sporturi și construcții de castele de nisip. Plaja din Iutlanda de Nord este considerată una dintre cele mai bune plaje din Danemarca și Europa de Nord. Este perfectă și pentru plimbări sau călărie de-a lungul minunatei Mări a Nordului - cu vedere la cabanele frumoase de pe plajă. Dunele de nisip din apropiere ating și 30 de metri înălțime.

Orașul are magazine de înghețată, mini-golf și un parc acvatic parte dintr-un mare parc de distracții desfășurat pe 90 de hectare - Fårup Sommerland.

Găsiți cazare în zonă la prețul de 205 euro.

Sjøsanden, Norvegia

Sjøsanden este printre cele mai renumite plaje din Norvegia. Face parte din Parcul natural Furulunden care include mai multe plaje excelente și stânci pitorești, precum Kanelstranda, Lordens, Lille Banken, Store Banken sau Spidsbo. Secretul este că aici vei găsi întotdeauna o plajă protejată de vreme și vânt, indiferent de direcția în care bate vântul!

Sjøsanden, plajă nealterată din sudul Norvegiei, la Marea Nordului, are o lungime de 800 de metri, fiind indicată și pentru familii. Plaja este frecventată atât de turiști, cât și de localnici, nu doar în timpul verii, ci și pe tot parcursul anului.

Orașul Mandal, lângă care se află plaja, are străzi pietruite și multe cafenele și restaurante. Cazarea în cabanele și apartamentele confortabile de aici pornește de la 140 de euro pentru patru persoane.

Cât despre Parcul Furulunden menționăm și că dispune de o rețea extinsă de poteci pentru plimbări, iar marele conac Risøbank se află lângă Plaja Lordens.

Plaja Tofta, Gotland, Suedia

Situată pe coasta de vest a Insulei Gotland, Tofta oferă o plajă de 3 km, cu câteva cafenele și locuri de camping. Cei mai mulți vizitatori stau însă într-o localitate din apropiere, Visby, la 20 km depărtare de Tofta, unde tarifele de cazare se învârt în jurul sumei de 165 de euro.

Plaja Tofta reprezintă locul ideal pentru cei care iubesc să se relaxeze la soare, să înoate în apele limpezi sau să se bucure de o plimbare lungă pe plajă. În timpul verii, locul devine extrem de animat.

Pentru cei care doresc să exploreze împrejurimile, plaja Tofta oferă oportunități excelente pentru sporturi de apă, inclusiv windsurfing și kitesurfing, datorită vânturilor favorabile. În apropiere, există și câteva cafenele și restaurante unde puteți savura o masă ușoară sau o băutură răcoritoare după o zi petrecută la plajă.

Insula la Marea Baltică, Gotland se află aproximativ la jumătatea distanței dintre Suedia și Letonia (aproximativ 100 km de fiecare), fiind cea mai mare insulă a Suediei.

Plaja Marielyst, Danemarca

Și pe Insula Falster, Marielyst are o plajă de 10 km, perfectă pentru familii. Aparține de stațiunea cu aceeași denumire, veche de peste un secol. Pe lângă înot și castele de nisip, turiștii se pot bucura în Rezervația Naturală Bøtø de drumeții și ciclism. Cazare în zonă se găsește inclusiv în clădiri istorice, precum hanul cu acoperiș de paie din 1906 transformat într-un resort modern, unde tarifele pornesc de la 133 de euro în cameră dublă.

Cu peste 600 km de coastă, Lolland-Falster este locul ideal pentru sporturi pe apă, de la paddleboarding, la canoe sau surfing, dar și pentru a admira focile din Nysted. Tot aici se află și cel mai mare parc de safari din Nordul Europei, cu peste 1.000 de animale tropicale – Knuthenborg – dar și un imens loc de joacă pentru aventuri, din care nu lipsesc nici dinozaurii antici. Zona iese în evidență și prin meșteșugarii, comercianții și curajoșii săi cavaleri, aici fiind și cel mai mare trebușet al lumii - dispozitiv de asediu utilizat în Evul Mediu pentru a arunca proiectile de mari dimensiuni în fortificații sau la distanțe mari. Este o mașină de război de tip catapultă care oferă spectacole de tragere pe viu.

Iar la zoo se găsesc nu numai toate speciile de crocodil din lume, ci și cel mai mare exemplar din Europa, precum și țestoase uriașe. Centrul Lalandia oferă adevărate vacanțe tropicale în magnificul Aquadome, cu tobogane de apă și temperaturi de 30 de grade. Sau puteți alege între bowling și patinaj pe gheață.

De ce să alegi nordul Europei, pentru o vacanță de vară la plajă

Pe lângă clima răcoroasă și plăcută, în comparație cu cea de pe restul continentului, mai ales din zona Mediteranei și celorlalte mări din zonă, nordul Europei surprinde prin peisajele sale naturale spectaculoase, cu stânci înalte și fiorduri adânci, precum cele din Norvegia, cu plaje cu nisip alb, precum cele din Suedia și Insulele Åland – Finlanda, cu dune de nisip înalte și păduri de pini. Tot aici se regăsesc și orașe de coastă tradiționale și stațiuni de vară fermecătoare, cu arhitectură tradițională scandinavă, precum cele din Skanör și Falsterbo în Suedia, dar și porturi animate.

În plus, țările din nord pun mare accent și implicit au dezvoltat extrem de bine infrastructura pentru activități de recreere în aer liber, precum drumețiile și ciclismul în zonele montane și în pădurile din aceste regiuni, pe trasee bine marcate, marcate de peisaje uimitoare. La fel de bine reprezentate sunt și sporturile nautice, apele calme și curate din fiorduri și lacuri fiind perfecte pentru caiac, navigație și pescuit. Multe dintre aceste locuri sunt ideale și pentru observarea vieții sălbatice, precum delfinii și focile din apele din jurul Insulei Ven, Suedia, sau păsările marine din Insulele Lofoten, Norvegia.

În timpul verii, multe locuri găzduiesc evenimente și festivaluri culturale, cum ar fi concertele în aer liber de la Palatul Sofiero din Suedia. Gastronomia locală și minunatele căsuțe colorate, ori din lemn ce se înșiră de-a lungul coastelor contrastând cu construcțiile moderne, deși toate se integrează armonios în peisaj, sunt alte puncte de atracție.

Multe insule sunt ușor accesibile cu feribotul, iar peninsulele de aici sunt conectate prin poduri impresionante, precum Podul Øresund dintre Danemarca și Suedia. Iar aeroporturile regionale fac legătura între marile orașe europene și zonele turistice.

Prin urmare, insulele și peninsulele din nordul Europei sunt destinații de vacanță atractive și diverse, ce oferă o combinație perfectă de natură, activități recreative și facilități moderne.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 „Na, că ți-am arătat și țâțele de bucurie”

3 Văduva lui Prigoană, Mihaela Botezatu, i-a dat o veste proastă Adrianei Bahmuțeanu: „Copiii nu vor să o vadă”

4 Care o fi faza cu știrea asta?

5 Hm! Pe asta o știați?