Românii, fruntaşi la consumul de alcool. Cum explică psihiatrii această situaţie
Un studiu realizat în anul 2023 arată că România este în top când vine vorba despre consumul de alcool. Astfel, țara noastră ocupă locul 14 în urma studiului realizat în 189 de țări privind consumul mediu.
Consum de alcool SURSĂ Arhiva Adevărul
Cifrele înregistrate arată că un român consumă, anual, în medie, 11 litri de alcool, iar acest lucru este îngrijorător din punct de vedere medical , susțin doctorii, întrucât chiar și cantitățile mici de alcool, consumate des, pot avea efecte negative asupra sănătății.
Cum se ajunge la o asemenea cantitate
Conform specialiştilor, consumul de alcool debutează de la vârste tot mai fragede. Astfel, tot mai mulți adolescenți români ajung să consume alcool fie pentru a se distra, fie din dorința de a se integra în anumite grupuri. Numai că, avertizează specialiștii, ei nu conștientizează cât de gravă este dependența de alcool , și nici pericolele majore la care se expun.
,,Foarte multe studii au demonstrat că, atunci când vorbim despre minori, consumul de alcool, chiar dacă este în cantităţi mici, poate creşte riscul unei dependenţe. Astfel, de exemplu, dacă vârsta la care s-a consumat alcool prima dată este de 14 ani, riscul de a dezvolta o dependenţă este mult mai mare decât la o persoană la care vârsta de consum iniţial este de 19 ani. Consumul ridicat de alcool de la vârste fragede poate avea un efect ireversibil asupra creierului, perturbând capacitatea de învăţare dar şi memoria tinerilor. Astfel, se poate ajunge şi la probleme psihologice şi creşte probabilitatea ca acel tânăr să abuzeze de alcool tot restul vieţii”, a precizat dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru.
Media poate să scadă doar prin educarea tinerilor
La nivel mondial, limitele de vârstă variază de la o ţară la alta. Astfel, putem găsi limite cuprinse între 16 şi 25 de ani. Cu toate acestea, de multe ori, tinerii găsesc mijloace prin care să achiziţioneze băuturi alcoolice. Astfel, susţin specialiştii, prevenirea consumului de alcool la minori ar putea fi responsabilitatea părinţilor, a familiei şi a colegilor, întrucât aceste persoane au cea mai mare influenţă asupra adolescenţilor.
,,Familia, colegii şi prietenii sunt câţiva factori foarte importanţi în prevenirea consumului de alcool în rândul tinerilor. Astfel, trebuie ca tinerii să primească o educaţie corespunzătoare, de la vârste fragede, în ceea ce priveşte consumul de alcool. În copilărie, părinţii sunt modelul iar în adolescenţă apare presiunea integrării în societate, iar atunci prietenii şi colegii încep să joace un rol foarte important”, încheie medicul ieşean.
Sursa: adevarul.ro