Românii din străinătate trebuie să se înscrie în Registrul electoral pentru a putea vota prin corespondență la parlamentare

Românii din străinătate trebuie să se înscrie în Registrul electoral pentru a putea vota prin corespondență la parlamentare

Românii care au domiciliul sau reședința în afara țării trebuie să se înscrie, din 1 aprilie, în Registrul electoral, pentru a putea să își exercite la parlamentare votul prin corespondență și la noile secții care vor fi înființate în localitățile unde aceștia domiciliază, a declarat ministrul delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni, Dan Stoenescu, joi, într-o conferință de presă.

"Doar cei care se vor înscrie în Registrul electoral vor putea să își exercite votul prin corespondență și la noile secții de vot care vor fi înființate în localitățile unde aceștia domiciliază", a spus Dan Stoenescu.

Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Ana Maria Pătru, a precizat că cei care vor opta pentru această variantă vor avea șansa să voteze în câteva minute, de acasă, evitând cozile și aglomerația.

"De mâine, toți românii care au domiciliul sau reședința în afara țării se vor putea înscrie în Registrul electoral, inclusiv cu opțiunea votului prin corespondență, ceea ce înseamnă că imaginile, aglomerația și cozile de la secțiile de votare din străinătate vor deveni istorie. (...) Cei care vor opta pentru această variantă vor avea șansa să voteze în câteva minute, de acasă, evitând cozile și aglomerația, plus costurile deplasării la secția de votare. Tot ceea ce au de făcut este să depună personal sau să trimită prin poștă documentele necesare înscrierii în Registrul electoral. (...) Chiar dacă nu optează pentru votul prin corespondență, îi sfătuim pe românii din străinătate să se înscrie în Registrul electoral pentru a avea șansa să voteze aproape de locuința dumnealor", a spus Ana Maria Pătru.

Potrivit secretarului general al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Sorin Moise, în premieră, votul în străinătate se poate exercita de către românii din diaspora în două modalități principale — prin corespondență și în secțiile de votare.

"Tot ca o premieră absolută în legislația românească, secțiile de votare pot fi înființate la cererea cetățenilor români cu domiciliul sau reședința în străinătate, la cererea a minimum 100 de cetățeni prin înscrierea în Registrul electoral. (...) Statul român nu va mai putea înființa secții de votare în afara celor din misiuni decât la cererea alegătorilor care se înscriu în Registrul electoral", a explicat Sorin Moise.

Moise a mai spus că își vor putea exercita dreptul la vot numai cetățenii care au domiciliul sau reședința în străinătate, aceasta nefiind însă o regulă nouă, ci una care s-a aplicat și la alegerile parlamentare din 2012 și 2008.

Ana Maria Pătru a atras atenția că legislația actuală nu mai permite ca turiștii să voteze la alegerile parlamentare. "Când te afli în vacanță în perioada alegerilor, nu mai poți vota", a arătat aceasta.

Înscrierea în Registrul electoral se poate face până cel mai târziu cu 48 de ore după începerea perioadei electorale, pe baza unei cereri ce va cuprinde numele, numele anterior și prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu/ reședință, codul poștal, adresa de e-mail, data, semnătura olografă a solicitantului. Ulterior, alegătorii vor primi prin Poșta Română documentele necesare votului prin corespondență. Instrucțiunile care trebuie urmate pentru a putea vota se găsesc pe site-ul AEP.

Pentru promovarea acestui tip de vot au fost realizate mai multe clipuri video. De asemenea, au fost tipărite la Monitorul Oficial, din bugetul AEP, în baza legislației privind achizițiile publice, 165.000 de pliante și 30.000 de broșuri, potrivit directorului Direcției comunicare și relații externe din AEP, Marian Muhuleț.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”