Românii din spatele motorului Google: în Timişoara se lucrează la proiectul care va schimba conceptul de „smartphone“

Românii din spatele motorului Google: în Timişoara se lucrează la proiectul care va schimba conceptul de „smartphone“

Valentin Mureşan vorbeşte cu modestie despre ceea ce face la Movidius Timişoara. Filiala locală a unei companii producătoare de procesoare a fost selectată de Google pentru a face posibil cel mai nou telefon experimental al său – Proiectul Tango. Cu ajutorul acestuia, Google va putea să realizeze hărţi în interiorul clădirilor, pentru că terminalul are trei camere care procesează în timp real. De asemenea, persoanele nevăzătoare ar putea să fie asistate în timp real de către smartphone. Provocarea a fost imensă.

Procesoarele de pe telefoanele actuale sunt puternice, dar consumă foarte multă energie şi autonomia este de maximum două zile, în cazuri rare. Movidius a luat totul de la zero. Biroul de design din Dublin a realizat procesorul fizic, iar la Timişoara 40 de ingineri români au proiectat platforma software. La final, s-a realizat un consum de câteva ori mai mic decât pe telefoanele obişnuite. Va deveni Movidius viitoarea revoluţie în lumea tehnologiei? Doar timpul o va spune. Valentin Mureşan crede că ar avea nevoie de un glob de cristal pentru a afla acest lucru.

Valentin Mureşan e un nume care nu spune nimic prima oară, dar el este şeful unui birou de proiectare software din Timişoara, filială a unei companii care reuşeşte să facă procesoarele de pe ultimul proiect Google, Tango. Valentin şi-a început activitatea la Universitatea din Dublin, unde a fost asistent universitar pentru laboratorul de inginerie. După patru ani la Centrul pentru Procesare Video de la Universitatea din Dublin a fost „racolat“, după cum chiar el spune, de oameni cu experienţă în industrie ca să fondeze centrul de design de la Timişoara al firmei Movidius. Compania se ocupă de construirea de procesoare cu un consum mic de putere.

Telefonul celor de la Google are senzori video, iar în spatele acestora se află procesorul nostru, Myriad 1. Acesta este destul de puternic, dar proiectat să consume puţin.

Valentin Mureşan, manager Movidius Timişoara

De ce am vorbit cu Valentin? Pentru că Movidius a fost aleasă de către Google să construiască procesorul telefonului Tango, care vrea să schimbe modul cum folosim terminalele şi să înveţe lumea înconjurătoare cu ajutorul camerelor foto. Acestea realizează hărţi tridimensionale ale interiorului şi pot fi folosite în viitor chiar pentru asistenţa persoanelor nevăzătoare. „ Proiectul Tango a început de mai bine de un an şi jumătate, cel puţin în discuţiile iniţiale şi includ aici şi partea de proiectare, design şi testare“, explică Valentin Mureşan.

Managerul diviziei Movidius de la Timişoara explică mai bine proiectul celor de la Google şi ce aveau nevoie ei de la Movidius. „Google are un concept foarte clar despre ce trebuie să facă un dispozitiv mobil care să fie, după cum se spune, context aware (n.r. - să înţeleagă mediul înconjurător). Are o grămadă de senzori care ştiu ce este în jurul său şi în jurul utilizatorului“, spune Valentin. „Telefonul celor de la Google are senzori video, iar în spatele acestora se află procesorul nostru, Myriad 1. Acesta este destul de puternic, dar proiectat să consume puţin. Poate procesa imagini în timp real de la senzorii prezenţi în aparat“, explică Valentin.

Senzorii şi prototipul pentru proiectul Tango

Valentin Mureşan are o viziune clară. Vorbind cu modestie despre munca echipei de aproape 40 de persoane de la Movidius Timişoara, el spune că obiectul pe care-l numim acum smartphone se va schimba radical. „Totul va deveni şi mai inteligent, în sensul că şi camera care este pe telefon va fi mai inteligentă şi va fi în stare să descompună imaginea în obiecte. De asemenea, se vor crea aplicaţii de realitate augmentată direct de pe telefon. Practic, realitatea este augmentată cu informaţie în timp real despre diferite obiecte, diferite persoane din scena respectivă“, explică fondatorul Movidius Timişoara.

Timişoreanul consideră că firma la care lucrează a fost aleasă de către Google pentru că a folosit tehnologia cea mai potrivită pentru acest prototip. Atunci, ce face Myriad 1, un procesor al cărui software e proiectat în mare parte de români?

Valentin Mureşan devine tehnic atunci când explică procesorul Myriad 1. Dar în traducere liberă, acesta este ca un motor de maşină care obţine aceleaşi performanţe cu benzină mai puţină. „E o arhitectură de consum mic de putere. Ce aveţi pe telefoane acum, pe Samsung sau iPhone, sunt procesoare de aplicaţii. Sunt proiectate generic, pentru a funcţiona pe telefon, tabletă şi, poate, pe laptop. Sunt dedicate unor aplicaţii generale şi fac faţă la un sistem de operare şi la programele de pe el care nu necesită foarte multă procesare video, care nu au procesare de imagini venite în timp real, la rezoluţie mare, de la un senzor“, spune Valentin.

În schimb, Movidius a reuşit să schimbe acest lucru. Procesorul lor este unul luat de la zero. În general, toate telefoanele iau arhitecturi de procesoare deja existente, pe care le modifică. E ca şi cum ai îmbunătăţi un motor deja existent.

Movidius a luat totul de la zero. „Noi am reuşit cu arhitectura noastră să procesăm aceste imagini care vin de la un senzor. Procesăm în timp real cu un consum minim de putere. Lucrăm la o frecvenţă mult mai mică. Aceasta este o componentă foarte importantă în formula consumului de putere pe care reuşim să-l micşorăm cu un factor considerabil mai mic. Bateria are o autonomie mai mare folosind procesorul nostru“, explică Mureşan. Va fi Movidius viitoarea revoluţie din lumea smartphone-urilor? Valentin râde optimist la perspectiva aceasta. „Ne-ar trebui un glob de cristal. Nu există un răspuns sigur, dar credem că putem face faţă competiţiei lor“, spune Valentin.

Totul va deveni şi mai deştept, în sensul că şi camera care este pe telefon va fi mai inteligentă şi va fi în stare să descompună imaginea în componente.

Valentin Mureşan, manager Movidius Timişoara

„Uită-te la Intel. E pe piaţa procesoarelor pentru PC-uri de peste 20 de ani, chiar mai mult. Pe de altă parte, Qualcomm este pe piaţă de doar 10 ani. Cum a reuşit Qualcomm să ajungă în faţa Intel pe terminale mobile? E clar că e posibil“, explică Mureşan. „Aşa cum am proiectat Myriad 1 pentru Tango, am putea să intrăm pe o piaţă în care telefoanele devin mult mai deştepte pentru că în spatele camerelor va exista încă un element de inteligenţă care va putea să descompună, aşa cum o face cortexul uman, scena din faţa sa. Tehnologia va evolua inevitabil. Când se vor crea noi pieţe, cine va realiza cea mai bună soluţie tehnologică pentru a face aplicaţii?“, se întreabă reprezentantul Movidius.

Firma a evoluat odată cu trendurile. Myriad 1 a ajuns pe un produs, chiar experimental, doar după un an. În industrie există o perioadă lungă de adoptare a unui procesor nou.

„Noi am început în 2006, iar atunci ne-am gândit să facem un procesor pentru jocuri, care să analizeze mult mai bine interacţiunile din cadrul unei aplicaţii. Forţele pieţei ne-au dus spre procesare video şi senzori vizuali. Se pare că aici e zona unde văd evoluţia marile nume din domeniul tehnologiei“, explică Valentin.

Curiozitatea jurnalistului de la Bucureşti e mare pentru un oraş ca Timişoara, care s-a transformat într-un pol al tehnologiei. Valentin Mureşan crede că are răspunsul, deşi menţionează că este subiectiv, fiind din oraş. „Suntem un oraş dinamic şi în anii ’90 au apărut firme ca Siemens şi Continental sau Alcatel. Firmele mari au venit pentru că au ştiut că vor angaja mii de oameni.

După 10 ani, oamenii aceştia au învăţat tehnologie, proces, au devenit ingineri buni. Domeniile învăţate au devenit interesante şi pentru alte firme care lucrează în domeniul ingineriei embedded. Aceasta înseamnă proiectarea de sisteme electronice de la zero, cu aplicaţii scrise în limbaje simple. Acestea sunt calităţi inginereşti pe care nu le găseşti foarte uşor nici în Europa şi ia timp să faci asemenea poluri. Timişoara are un plus pentru că a făcut asta deja câţiva ani“, explică Mureşan.

Francezul Remi El-Ouazzane (foto) este CEO-ul Movidius, iar după anunţul colaborării cu Google a explicat ce înseamnă pentru Movidius în acest moment. „Din proiectul Tango nu aţi văzut încă nimic. În următoarele 24 de luni vor veni lucruri uimitoare. Abia am trecut de gleznă. Ce vine în următoarea perioadă va fi absolut incredibil“, a spus El-Ouazzane pentru cnet.com.

Şeful companiei spune că acum şapte ani, când şi-au stabilit misiunea, Movidius s-a definit în timp, luându-se după legea lui Moore, care spune că o dată la doi ani numărul de circuite dintr-un procesor se va dubla. Aşadar, compania a trebuit să nu proiecteze un procesor general, ci unul special. El-Ouazzane susţine că Movidius nu va fi înghiţit de peştii mai mari şi nu vor să vândă.

Pe 21 februarie, Google anunţa Project Tango, unul dintre noile sale domenii de cercetare pe care compania din Mountain View l-a gândit de multă vreme. Fiind una dintre companiile care a adus oamenii mai aproape, cu ajutorul Google Maps, firma fondată de Serghei Brin şi Larry Page a trecut la un nou nivel – cartografierea interiorului. Pentru a face acest lucru, aveau nevoie de un mijloc uşor şi nu foarte scump. Project Tango e un telefon mobil cu mai multe camere foto care fac mai mult decât să pozeze. Ele detectează formele interiorului şi le transformă în planuri tridimensionale care pot fi apoi modificate digital.

Prototipul pentru proiectul Tango

Project Tango e construit pe platforma Android şi are procesorul special Myriad 1 de la Movidius. „Folosim indicii vizuale de fiecare dată când navigăm prin lumea înconjurătoare. Simţul spaţiului şi al mişcării e o parte esenţială a interacţiunii cu mediul. Suntem obiecte fizice ce trăiesc într-o lume 3D. Cu toate acestea, dispozitivele noastre mobile cred că lumea se termină la graniţa ecranului“, a declarat Johnny Lee, unul dintre reprezentanţii diviziei de proiecte speciale de la Google în momentul lansării proiectului.

Cu proiectul Tango, nevăzătorii vor putea fi asistaţi de către telefonul lor în timp real

La prima vedere, proiectul Tango e doar un telefon mobil de 5 inch, cu o formă nu foarte atrăgătoare. El va fi distribuit unui număr limitat de programatori şi colaboratori, care îl vor testa în viaţa de zi cu zi. Are o combinaţie de componente hard şi de programe instalate care pot urmări tridimensional mişcările dispozitivului şi înregistrează mediul înconjurător. Senzorii dispozitivului pot face un sfert de milion de măsurători pe secundă, îşi actualizează poziţia şi orientarea în timp real, iar aceste date sunt unite într-un model tridimensional.

Telefonul pare complicat atunci când este descris aşa, dar e mai simplu să-l transpunem în cuvinte simple. Telefonul nostru nu vede aşa cum vedem noi. Oamenii văd şi categorizează concepte şi obiecte în timp real. Un telefon nu poate face asta încă, dar smartphone- ul are doar şapte ani vechime. Cu Project Tango, camerele telefonului au un nou simţ. Ele gândesc lumea pe care o fotografiază şi pe care o înregistrează. Cu ajutorul acestora am putea intra într-o nouă eră a telefoanelor, care vor deveni uzine de putere mai mari.

Aplicaţie pentru proiectul Tango în spaţiu

Una dintre aplicaţiile cele mai importante ale proiectului Tango este oferirea unei şanse persoanelor nevăzătoare de a se deplasa prin lume. Astfel, telefonul le va fi partenerul de plimbare. El va şti cum arată casa, cum arată mediul încojurător şi cu ajutorul comenzilor vocale sau al indicaţiilor simple va putea ghida proprietarul prin lume.

Valentin Mureşan povesteşte evoluţia Movidius Timişoara. „Noi suntem un centru de proiectare software şi de cercetare. Am început cu câţiva oameni, pentru că am fost într-o fază de fezabilitate. Eram trei în prima etapă. După un an am fost aproximativ şapte oameni, iar după doi, am crescut la 17 oameni. Momentan suntem în jur de 45 de persoane în acest centru de software. Unii au fost promovaţi la birourile din Statele Unite şi suntem mândri cu asta. Colegi de-ai noştri din Timişoara, foarte tineri, ţin interfaţa relaţiei cu unii clienţi importanţi, cum ar fi Google“.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 O imagine cât o mie de cuvinte...

3 Citiți asta și apoi aruncați la coș sondajele mincinoase care-l dau pe Simion în turul doi

4 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

5 Încă o familie de „obscuri” cu avere uriașă