Românii din Italia le dau copiilor nume din țara gazdă. Care sunt cele mai populare

Românii din Italia le dau copiilor nume din țara gazdă. Care sunt cele mai populare

Românii din Italia au îmbrățișat tendința de a oferi copiilor nume populare în țara gazdă. Abordarea este una diferită de alte comunități de imigranți, care păstrează adesea nume tradiționale din țara de origine.

Românii din diaspora le dau copiilor nume străine FOTO Arhivă

Românii din diaspora le dau copiilor nume străine FOTO Arhivă

Natalitatea în Italia cunoaște un declin constant, cu o nouă scădere înregistrată în 2022. Potrivit raportului „Natalitatea și fertilitatea populației rezidente - Anul 2022” publicat de Istat, numărul nașterilor a scăzut la 393.000, cu 1,7% mai puțin decât în anul precedent, notează publicația Știri Diaspora .

Rata medie a fertilității a ajuns la 1,24 copii născuți pe femeie, înregistrând o ușoară scădere față de 2021 (1,25).

Estimarea provizorie calculată pentru primele șase luni din 2023 indică o rată de fertilitate de 1,22 copii pe femeie.

În contrast, în 2010, numărul mediu de copii pe femeie atinsese un maxim relativ de 1,44. Pentru femeile de cetățenie italiană, rata medie a fertilității a scăzut la 1,18, față de 1,33 în 2008.

În plus, vârsta medie la care femeile din Italia devin mame pentru prima dată a rămas stabilă la 31,6 ani, iar procentul nașterilor în afara căsătoriei a crescut la 41,5%, față de 39,9% în 2021.

Numele preferate de italieni

În ceea ce privește numele preferate pentru nou-născuți în Italia, Leonardo ocupă prima poziție, menținându-și supremația obținută în 2018.

Francesco se află pe locul al doilea, câștigând două poziții față de 2021.

Tommaso se menține pe locul trei, în timp ce Alessandro coboară de pe locul doi pe cinci.

La fete, Sofia este cel mai iubit nume, urmată de Aurora, Giulia și Ginevra.

Un aspect interesant este că românii din Italia au îmbrățișat tendința de a oferi copiilor nume populare în țara gazdă. Numele preferate pentru copiii românilor rezidenți în Italia sunt, de asemena, Leonardo, David, Luca, Matteo și Gabriel, pentru băieți, și Sofia (în varianta Sofia Maria), Emma, Amelia și Maria, pentru fete.

Această abordare este diferită de alte comunități de imigranți, care păstrează adesea nume tradiționale din țara de origine. De exemplu, albanezii aleg nume precum Aron, Liam, Noel, Aeneas și Alessio pentru băieți, iar Emily, Aurora, Luna, Chloe, Emma și Amelia pentru fete.

În cazul marocanilor și bengalezilor, aceștia preferă nume legate de cultura și tradițiile țării lor de origine, cum ar fi Amir, Adam, Rayan, Youssef și Jad pentru băieți și Amira, Sara, Nour, Jannat și Malak pentru fete.

Desigur, numărul de opțiuni de nume este vast, dar statisticile arată o concentrare semnificativă în jurul primelor 30 de nume pentru băieți și fete, reprezentând aproximativ 44% din toate numele date băieților și aproape 38% din cele date fetelor.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri