Românii din diaspora, REVOLTAŢI/Scandalul care i-a făcut să reacţioneze

Românii din diaspora, REVOLTAŢI/Scandalul care i-a făcut să reacţioneze

Invitaţiile transmise de ICR Paris împreună cu o listă conţinând aprecieri nepotrivite la adresa unor invitaţi a provocat, la sfârşitul acestei săptămâni, reacţia MAE, care a sancţionat persoana responsabilă, şi a FADERE, care cere demiterea personalului implicat în corespondenţa "ruşinoasă".

Scriitorul Radu Portocală, unul dintre invitaţii la întâlnirea comunităţii româneşti cu preşedintele Klaus Iohannis , care urmează să aibă loc în 10 februarie la Paris, a primit, recent, o invitaţie de la ICR Paris care avea ataşat şi un document de uz intern ce conţinea aprecieri precum "indezirabil" sau scârbos" la adresa unor persoane.

Acesta i-a scris ambasadorului român la Paris, Bogdan Mazuru, pentru a-i semnala incidentul. Scrisoarea sa a fost făcută publică de scriitorul Eugen Mihăescu, care a transmis-o site-ului cotidianul.ro.

"Domnule Ambasador, Am primit invitaţia pe care aţi trimis-o pe 27 ianuarie prin e-mail, invitaţie «strict personală, valabilă pentru o singură persoană», deşi, în cele mai multe cazuri, ea era adresată unor persoane căsătorite. Azi, am primit de la Dna Fulicea un e-mail ciudat - în realitate, un mesaj emis de dna Brasat şi redirecţionat de ICR. Las de-o parte faptul că directoarea Institutului Cultural pune virgule peste tot unde ar fi trebuit să fie puncte - detaliu fără nici un interes într-un context în care limba română este mutilată aproape de toţi cei care o folosesc. Ce m-a interesat este fişierul Excel pe care Dna Fulicea a uitat să-l şteargă (căci îmi închipui că nu era destinat difuzării). Găsesc în el menţiunea, repetată de mai multe ori, «vrea cu soţia», care dă impresia că a fost scrisă avînd în minte cuvîntul «miloge». Bănuiesc că asta e pricina modificării care apare în versiunea a doua a invitaţiei: «strict personală, valabilă pentru o singură persoană/2 persoane (după caz)». Fireşte, nu-mi îngădui să vă dau lecţii, dar şi adăugirea de ultim moment, şi formula sunt foarte puţin diplomatice…

Găsesc, de asemenea, o bună parte din bucătăria internă a Ambasadei: cine invită pe cine. Eu, de pildă, sînt invitat de X, adică de nimeni, ci doar aşa, în virtutea inerţiei. În sfîrşit, consider că este o gafă monumentală faptul că în acest fişier o serie de persoane primesc calificativul «indezirabil», iar un domn pe care nu-l cunosc apare definit drept «scîrbos»! Indiferent de opiniile acestor persoane, cred că Ambasada, care a răspîndit această listă, le datorează scuze. În ce mă priveşte, veţi înţelege, sînt sigur, că faptul de a frecvanta o instituţie care funcţionează astfel şi care lipeşte etichete ca în anii ’50 s-ar afla în totală contradicţie cu convingerile mele. Cu mare şi tristă nedumerire, Radu Portocală", se precizează în scrisoarea adresată ambasadorului Mazuru.

Ministerul de Externe a reacţionat, vineri, printr-un comunicat de presă în care anunţă că persoana responsabilă pentru acest incident a fost sancţionată cu avertisment, în comunicatul MAE nefiind menţionat însă niciun nume.

"Referitor la situaţia creată la Paris, prin transmiterea unor invitaţii însoţite, în mod eronat si regretabil, de un fişier de uz intern al Ambasadei României la Paris, MAE precizează că faţă de persoana responsabilă de comiterea faptei respective a fost deja aplicată măsura sancţiunii cu avertisment", se arată în comunicatul MAE.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe a informat că a fost dispusă convocarea în Centrală a persoanei responsabile pentru a da explicaţii în faţa Corpului de Control şi Evaluare Diplomatică din cadrul instituţiei.

MAE a mai precizat că adnotările pe marginea documentului de uz intern "nu reflectă opinia sau aprecierile Ambasadei României la Paris, ci au caracter strict personal, motiv pentru care persoana responsabilă a şi fost sancţionată".

Institutul Cultural Român (ICR) a precizat, la rândul său, că ceea ce s-a întâmplat la Paris nu intră sub incidenţa subordonării faţă de ICR, Ministerul Afacerilor Externe fiind responsabil pe linie administrativă.

"În conformitate cu legea de organizare şi funcţionare a ICR, reprezentanţele din străinătate au o dublă subordonare: faţă de Institut, în ceea ce priveşte programele culturale, şi faţă de MAE, pe linie administrativă - chiria spaţiilor, salarii, dotări logistice etc. Din această perspectivă, ceea ce s-a întâmplat la Paris nu intră sub incidenţa subordonării faţă de ICR. Prin urmare, nu putem emite un punct de vedere cu privire la un eveniment care nu ţine de atribuţiile ICR", se arată într-un răspuns transmis, sâmbătă, la solicitarea MEDIAFAX, de reprezentanţii Direcţiei de Comunicare a Institutului Cultural Român.

La acest scandal a reacţionat şi Federaţia asociaţiilor de români din Europa, care cere demiterea personalului ICR implicat în această corespondenţă, precum şi a angajaţilor Ambasadei de la Paris care nu au reclamat conţinutul documentului la MAE.

"FADERE, Federaţia asociaţiilor de români din Europa cere ministrului de Externe, Bogdan Aurescu , demiterea personalului Institutului Cultural Român implicat în corespondenţa ruşinoasă de la Paris. De asemenea, cerem demisia personalului din cadrul Ambasadei României de la Paris care a primit acest document şi s-a complăcut în caracterizările celor de la ICR fără să reclame acest lucru la Bucureşti", arată FADERE, într-un comunicat de presă transmis sâmbătă.

Asociaţia consideră că incidentul este "o ruşine pentru România şi pentru sutele de diplomaţi români care îşi fac munca cu onoare, reprezentând ţara cu cinste".

"Sperăm ca răspunsul Ministerului de Externe să fie imediat şi să servească de exemplu tuturor diplomaţilor care încă nu înţeleg că ei sunt acolo ca să servească România şi comunităţile româneşti din afara graniţelor", spune Daniel Ţecu, preşedintele FADERE.

La conducerea ICR Paris se află Yvette Seraphina-Ivona Fulicea, care a fost numită director al ICR Paris anul trecut, anterior fiind ministru consilier în cadrul Ambasadei României din Franţa.

La audierea din comisiile de politică externă şi de cultură din Senat, din 24 iunie 2014, Fulicea a fost sfătuită să contrabalanseze prin evenimente culturale imaginea negativă a României făcută de nomazi şi de "fustele largi".

"Parisul nu-i un loc uşor, e un loc complicat, imaginea României nu e cea mai roză în ultimul timp. E o încercare extraordinară, dar sunt convinsă că prin cultură putem realmente să ne reluăm locul de egal al oricui în lumea asta, inclusiv la Paris", declara ea la audiere.

Preşedintele Klaus Iohannis va face o vizită oficială în Franţa în 10 şi 11 februarie, pe lângă întrevederile cu oficiali francezi şeful statului având programată şi o întâlnire cu membri ai comunităţii româneşti din această ţară.

 


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...