Românii care și-au făcut un rost în altă țară. De șase ori mai multe botezuri decât înmormântări în diaspora

Românii care și-au făcut un rost în altă țară. De șase ori mai multe botezuri decât înmormântări în diaspora

În timp ce în România numărul deceselor este mai mare decât numărul de nașteri, în diaspora românii plecați pentru o viață mai bună aleg să rămână în țările de adopție, iar tendința este confirmată de statistica parohiilor ortodoxe și de constatările preoților.

Copiii românilor se simt acasă în țara de adopție Foto: FB/Parohia „Sf Ilie Tesviteanul” Verona

Copiii românilor se simt acasă în țara de adopție Foto: FB/Parohia „Sf Ilie Tesviteanul” Verona

În „România din diaspora” numărul botezurilor este de peste șase ori mai mare decât cel al înmormântărilor, o arată datele făcute publice de Patriarhia Română în ultimul său raport.

Patriarhia Română avea în 2023 în jurisdicția sa, în afara frontierelor României , patru arhiepiscopii și nouă episcopii. Numărul de parohii ortodoxe din afara granițelor țării a crescut în 2023 la 1.578, față de 1.483 cu un an înainte. Și numărul de mânăstiri a crescut cu trei, ajungând în 2023 la 74.

2023 a fost, în ciuda creșterii numărului de eparhii, unul cu mai puține cununii și botezuri oficiate, însă vestea bună este că și înmormântările din comunitățile de români au fost mai puține decât cu un an înainte. Raportul între numărul de botezuri și cel de înmormântări este însă net în favoarea creștinărilor, ceea ce aproape că nu se mai întâmplă în parohiile din țară.

De remarcat faptul că, în aceste parohii şi comunităţi ortodoxe româneşti, în cursul anului 2023 au fost oficiate: 22.975 botezuri, față de 25.282 botezuri în anul 2022; 4.759 cununii, față de 5.758 cununii în anul 2022; 3.639 înmormântări, față de 3.692 înmormântări în anul 2022; 610 primiri la Ortodoxie, față de 721 primiri la Ortodoxie în anul 2022; 150 reveniri la Ortodoxie, față de 34 reveniri la Ortodoxie în anul 2022”, se arată în raportul-sinteză al activităților Bisericii Ortodoxe Române, publicat de Basilica.ro, agenția de presă a Patriarhiei Române.

Foarte interesant e să vedeți că în România este exact invers situația. Sunt mult mai multe înmormântări în România decât botezuri”, a remarcat Patriarhul României, care a prezentat raportul marți, 27 februarie 2024, la întrunirea Consiliului Național Bisericesc, potrivit Basilica.

„Și-au luat case cu împrumuturi pe 25 sau 30 de ani, găsesc locuri de muncă în nordul Italiei și rămân aici”

În timp ce în România sporul natural este negativ (numărul de decese este mai mare decât numărul de nașteri), în comunitatea românilor din Italia (în Italia se află cei mai mulți români) numărul botezurilor a fost de șapte ori mai mare decât cel al înmormântărilor, potrivit basilica.ro.

Parohia Verona 1 este una dintre comunitățile din diaspora europeană cu cele mai multe botezuri, iar tendința accentuată este ca românii care au plecat inițial cu scopul de câștiga bani pentru a-și construi un trai decent în România să se stabilească în țările adoptive. Copiii născuți în străinătate, care se integrează natural și aproape că nu mai au nicio legătură cu țara natală a părinților lor, ar fi adevăratul motiv pentru care părinții nu mai iau în calcul întoarcerea acasă.

„Surse din Episcopia Italiei, țara europeană cu cea mai numeroasă diasporă română, indică Parohia Verona 1 ca una din comunitățile cu cele mai multe botezuri”, scrie Basilica.ro, agenția de știri a Patriarhiei Române.

Părintele Paroh Gabor Codrea, care este și Protopop de Triveneto II, a precizat pentru Basilica.ro că în registrul parohiei figurează aproximativ 4.800 de astfel de înregistrări făcute într-un deceniu de activitate, dar e dificil de făcut o evaluare corectă, spune parohul, pentru că diaspora este foarte fluidă, iar între timp mulți români din parohie au plecat în alte țări ori s-au întors în România.

Cert este că vorbim de un număr mare de botezuri înregistrate în evidențele parohiei, iar asta se poate explica, a susținut părintele, și prin faptul că parohia are o biserică autentic românească, iar oamenii vin și din afara Veronei să-și boteze aici copiii.

Face parte din orgoliul comunitar. Este cunoscută ca biserica românească, e în centrul Veronei de peste un deceniu și oamenii vin”, a spus parohul, citat de Basilica.ro.

Preotul paroh a mai menționat pentru sursa citată că în ultimii cinci ani a observat o stabilizare a familiilor românești care au copii. „Și-au luat case cu împrumuturi pe 25 sau 30 de ani, găsesc locuri de muncă în nordul Italiei și rămân aici”, a spus părintele Gabor Codrea, potrivit Basilica. Printre români sunt oameni care au muncit și 15-20-25 ani în Italia, investind banii în România, dar care acum „se gândesc serios dacă să se întoarcă sau nu”.

Doar în Verona sunt aproximativ 9.000 români înscriși în evidențele populației, numărul mare al acestora determinând înființarea a două parohii.

Contrar a ceea ce se întâmplă în România, familiile din parohie au mai mult de doi copii, a mai relatat preotul pentru sursa citată, iar asta pentru că „oamenii sunt realizați și își permit, iar sistemul social este de așa natură încât părinții sunt ajutați să se ocupe de copii”. Ajutorul înseamnă creșe și grădinițe suficiente, fiind atât creșe de cartier, cât și creșe ale fabricilor și creșe ale spitalelor.

Cu cât trec anii, românilor le este din ce în ce mai greu să se întoarcă acasă. Copiii lor cresc și se simt în țara de adopție ca în propria lor țară, a constatat preotul.

Noi trăim drama aceasta a imigranților, o dramă care ne unește. Trăim cu dragostea de țară, de Biserica în care ne-am născut și am crescut, dar suntem conștienți că viitorul nostru și al copiilor noștri e aici”, a mai spus părintele Gabor Codrea.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…