Românii campioni mondiali în securitate cibernetică. Au câștigat dreptul de a testa exclusiv echipamente de telemedicină

Românii campioni mondiali în securitate cibernetică. Au câștigat dreptul de a testa exclusiv echipamente de telemedicină

Dragoș Ionică și Adrian Dincă sunt campioni mondiali în securitate cibernetică, câștigând una dintre cele mai prestigioase competiții de cybersecurity în domeniul medical.

Românii au câștigat pentru a doua oară competiția de cybersecurity FOTO: arhiva personala D. Ionică

Românii au câștigat pentru a doua oară competiția de cybersecurity FOTO: arhiva personala D. Ionică

Cei doi, alături de alți trei coechipieri americani, au obținut locul I la un concurs dedicat securității echipamentelor medicale. Competiția, organizată în cadrul celei mai mari conferințe de hacking și securitate , s-a desfășurat de curând la Las Vegas și este evenimentul mondial la care toți pasionații de cybersecurity vor să ajungă.

Cine sunt românii, ce provocări au avut

Câștigătorii celei de-a 32-a ediții a competiției BioHacking Village, un concurs dedicat exclusiv securității echipamentelor medicale, organizat în cadrul conferinței anuale de cybersecurity Defcon, sunt Dragoș Ionică - Senior Manager în Deloitte Romania și Adrian Dincă - Senior Pentester în Secureworks. Românii și colegii lor de echipă au acumulat un total de 10.447 de puncte, 2.000 dintre acestea fiind obținute prin identificarea unor vulnerabilități critice în echipamente medicale de la producători de top precum Boston Scientific, Illumina și Siemens Healthineers.

Dragoș Ionică și Adrian Dincă s-au remarcat prin rezolvarea unor exerciții de investigare a incidentelor atacurilor informatice (forensics), reverse engineering pe eșantioane de malware a pompelor de insulină și criptarea datelor pacienților (ransomware).

Invitați să organizeze în 2025 BioHacking Village

Am discutat cu Dragoș Ionică despre experiența din Las Vegas. Căpitanul echipei care a ocupat locul I în cadrul competiției BioHacking Village a explicat că această conferință organizată în Las Vegas este locul ideal pentru pasionații de cybersecurity. În prima parte a conferinței se desfășoară un eveniment corporate, pentru ca în ultima zi să aibă loc competiția dedicată pasionaților care vin din zone diverse și care, într-un cadru organizat și foarte bine securizat, să primească provocările pe care le așteaptă un an întreg.

Provocările nu vin doar din domeniul biohacking, cel ales de români, ci participanții își pot alege și să testeze cele mai noi modele de mașini cu componentă autonomă, sau să răspundă unor provocări din zona aerospațială unde de asemenea producătorii vin să-și testeze cele mai noi soft-uri.

Echipa cu care românii au participat în acest an a avut cinci membri FOTO: arhiva personală D.I.

Echipa cu care românii au participat în acest an a avut cinci membri FOTO: arhiva personală D.I.

Village-urile acestea sunt practic niște camere imense în care specialiștii intră și găsesc pe diverse birouri tot felul de soft-uri, simulatoare, manșe de avion și așa mai departe. Niște lucruri care au legătură și cu echipamentul fizic pe care poți să-l testezi. Poți să te duci din village în village dacă ești la început și ești curios să vezi ce se găsește acolo. (...) Este un domeniu foarte interesant în care vin cei care dezvoltă și-și spun la dispoziție produsele pentru a fi testate din punct de vedere cyber”, a explicat Dragoș Ionică.

Competiția are două componente, una dintre ele fiind identificarea de vulnerabilități la echipamentele testate, cealaltă vizând rezolvarea unor probleme disponibile pe o platformă dedicată. Toate aduc puncte. Dacă până anul trecut identificarea vulnerabilităților aducea punctaj mult mai mare, la ediția din acest an organizatorii au schimbat regulile, ceea ce a făcut ca românii, care au descoperit primele șapte vulnerabilități în doar 40 de minute, să nu se detașeze categoric de locul II. Chiar și în noile condiții au adunat peste 10.400 puncte și au câștigat competiția (ca și anul trecut), locul I aducându-le dreptul de a face parte din echipa de organizatori la ediția din 2025 și exclusivitate în testarea unor echipamente axate pe telemedicină.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!