România, victima unor „perverși“ la Euro 2024: dialogul care denotă o mare „măgărie fotbalistică“
S-a tot vorbit despre un „blat“ în ultima zi a meciurilor din faza grupelor Euro 2024. Și, finalmente, impresia e că a existat acest „blat“, dar nu unde au indicat suspicioșii.
Ianis Hagi și colegii săi și-ar fi dorit un meci cu Slovenia. FOTO: Platforma X
Toată lumea a stat cu ochii pe România – Slovacia (1-1), cu convingerea că aici se va consemna un egal anost cu care să avanseze ambele naționale în optimi. Nici vorbă de așa ceva! Cine a urmărit partida de la Frankfurt s-a convins singur că s-a jucat pe bune. Pentru simplul motiv că ambele echipe și-au dorit locul 1, sperând într-un culoar mai bun în fazele eliminatorii. România a obținut acest loc 1 în grupa E, însă doar pentru că a fost egal și Belgia – Ucraina (0-0). În caz contrar, tricolorii ar fi cedat șefia clasamentului. Iar pentru slovaci singura variantă de a urca pe locul 1 era victoria cu România. De aici și atacurile lor în valuri, la Frankfurt.
Așadar, doar cei cu „probleme la mansardă“ mai pot vorbi acum despre vreun aranjament în România – Slovacia. În schimb, un alt meci care, culmea, n-a fost vizat de suspiciuni înainte de primul fluier, a lăsat un „miros“ tare neplăcut în atmosfera Euro 2024. Vorbim despre confruntarea Georgia - Portualia (2-0), la Gelsenkirchen.
La prima vedere, rezultatul e impresionant, având în vedere că Georgia, aflată la prima participare la un turneu final, a reușit să și treacă de faza grupelor. Și nu oricum, ci doborând un colos fotbalistic, cu Cristiano Ronaldo (39 de ani) în frunte. Și aici, pentru cine a văzut meciul, intențiile ofensive ale portughezilor au fost evidente. Mai ales că au curs ocaziile la poarta apărată de Mamardashvili. Dar ceva a „scârțâit“ parcă! Și, când scorul a devenit 2-0 pentru Georgia, la cum s-a jucat, era din ce în ce mai clar că trupa pregătită de francezul Willy Sagnol (47 de ani) va rezista. Ceea ce s-a și întâmplat. Iar rezultatul final, pe lângă faptul că a trimis Georgia în optimi, s-a dovedit a fi unul tare convenabil și pentru portughezi!
În loc să întâlnească Olanda în următoarea partidă, lusitanii au tras Georgia după ei în optimi, în dauna Ungariei. Și, prin acest scenariu, pentru Ronaldo și compania urmează întâlnirea cu Slovenia, cea mai slabă reprezentativă care a trecut de faza grupelor. Fără victorii, cu trei remize! Iar România a fost trimisă să joace cu Olanda, pe când, dacă Portugalia n-ar fi pierdut cu Georgia, noi am fi dat de Slovenia în optimi.
„Blat ordinar!“
Imediat după ce s-au încheiat meciurile din ultima etapă a grupelor, jurnalistul Adi Dobre, un excelent comentator TV la ora actuală și crainicul Arenei Naționale la meciurile României, a avut o postare care vorbește de la sine.
„Georgia lui Willy Sagnol profită din plin de apatia deloc întâmplătoare a Portugaliei, care și-a făcut calcule până la virgulă vizavi de viitorul său la Euro, și face un meci istoric! Calificarea Georgiei aduce un adversar de temut naționalei noastre în faza următoare, dar nu mai contează. Mă bucur pentru Georgia, pentru georgieni. Pe Portugalia nu o mai judecă șmecherii din presa internațională, care erau convinși că România - Slovacia se va încheia la egalitate. Marile puteri au făcut, de-a lungul istoriei fotbalului, mega-blaturi. Noi, ăștia din Est, foști comuniști, nici la blaturi nu ne pricepem! Pe plan extern mă refer!“, a scris Adi Dobre pe Facebook.
A doua zi, subiectul a fost dezbătut și în cadrul emisiunii „Fanatik la Euro“. Iar aici, dialogul moderatorului Horia Ivanovici cu Marius Șumudică, un foarte bun cunoscător al fotbalului portughez, a acuzat vehement partida de la Gelsenkirchen.
*Marius Șumudică: Mie mi s-a părut dubios ce s-a întâmplat la Portugalia – Georgia...
*Horia Ivanovici: Nu, n-a fost nimic, a fost un blat ordinar.
*Marius Șumudică: Portughezii joacă fără 8-9 jucători de bază, ca să întâlnească Slovenia...
*Horia Ivanovici: Toată lumea ne bălăcărea pe noi, că o să jucăm cu Slovenia, iar portughezii n-au avut niciun complex. Niște ipocriți toți! Asta e o lecție din care trebuie să învățăm toți. Portughezii n-au avut nicio problemă să facă blat. Practic, să-și dorească înfrângerea, ca să nu joace cu Slovenia. Îmi cer scuze portughezilor pentru etichetare, dar n-au avut nicio problemă să fie niște perverși și să-și urmărească interesul.
„Suntem un popor creștin ortodox“
În cadrul emisiunii, a avut o intervenție și Mihai Stoichiță (șeful Comisiei Tehnice FRF) care a explicat de ce România – Slovacia s-a jucat corect, contrar așteptărilor.
„Atâtea scenarii am auzit că va fi meciul ruşinii, că va fi meciul… Ei, uite ce meci a fost că a ţinut un stadion întreg în picioare la Frankfurt. Noi nu suntem un popor cinic, suntem un popor creştin ortodox. Noi suntem nişte oameni buni“, a spus „Lippi“.
Nu mai pierduseră din 2022!
Înfrângerea Portugaliei în fața Georgiei e cu atât mai suspectă cu cât lusitanii uitaseră cum e să pierzi un meci oficial. Ei s-au calificat pentru Euro 2024, cu maxim de puncte, câștigând zece partide din zece în preliminarii. Iar în Germania și-au continuat șirul succeselor: 2-1 cu Cehia și 3-0 cu Turcia. Ca să vedem când suferiseră lusitanii ultima înfrângere oficială, înaintea celei cu Georgia, trebuie să ne întoarcem până pe 10 decembrie 2022. Adică, acum 564 de zile! Atunci, în sferturile Mondialului din Qatar, portughezii au pierdut cu Maroc, scor 0-1.
Euro 2024, tabloul optimilor
29 iunie (Berlin, 19.00): Elveția – Italia
29 iunie (Dortmund, 22.00): Germania – Danemarca
30 iunie (Gelsenkirchen, 19.00): Anglia – Slovacia
30 iunie (Koln, 22.00): Spania – Georgia
1 iulie (Frankfurt, 19.00): Franța – Belgia
1 iulie (Frankfurt, 22.00): Portugalia – Slovenia
2 iulie (Munchen, 19.00): România – Olanda
2 iulie (Leipzig, 22.00): Austria – Turcia
Sursa: adevarul.ro