România, văzută drept „unul dintre cei mai solizi și mai de încredere aliați de pe Flancul Estic”, la 20 de ani de când face parte din NATO
Ambasada României din Washington a găzduit, miercuri, 27 iunie 2024, o ceremonie specială în Capitoliul SUA pentru a marca două decenii de la momentul când România a devenit membră a NATO .
Soldați români, într-un exercițiu NATO. FOTO Ministerul Apărării Naționale
Evenimentul a atras numeroși membri ai Congresului, atât democrați cât și republicani, care fac parte din comisii cheie pentru întărirea Parteneriatului Strategic România-SUA, inclusiv cele de relații externe și forțe armate.
Participanții la eveniment au subliniat angajamentul ferm al României pe drumul euroatlantic, imediat după sfârșitul erei comuniste, și au lăudat sprijinul necondiționat al țării pentru eforturile SUA în teatrele de operațiuni din Afganistan și Irak, chiar și înainte de aderarea la NATO .
Potrivit Ambasade României în Statele Unite ale Americii , Brad Wenstrup, congresmen de Ohio, a evocat momentele în care a luptat alături de militarii români în Irak, Thomas Kean, congresmen de New Jersey, care a vizitat România pentru prima dată în 1988, a apreciat transformarea radicală a țării noastre de la România lui Ceaușescu la aliatul strategic al SUA, iar Deb Ross, reprezentată de Carolina de Sud și co-președintă a grupului de prietenie cu Republica Moldova, a menționat importanța continuării susținerii noastre indispensabile pentru parcursul european al țării vecine.
La rândul său, congresmenul Pat Fallon din statul Texas, care a vizitat România în aprilie 2022, imediat după lansarea invaziei ruse în Ucraina, a catalogat România drept “unul dintre cei mai solizi și mai de încredere aliați de pe Flancul Estic”, mulțumind pentru sprijinul continuu acordat Ucrainei și reconfirmat recent prin decizia de a dona un sistem Patriot.
La eveniment, au fost, de asemenea, prezenți membri ai delegației economice a României la SelectUSA Investment Summit, cel mai mare forum de promovare a comerțului și investițiilor din Statele Unite.
Sursa: adevarul.ro