România va testa mai mulți suspecți de coronavirus. Cum se schimbă criteriile de testare

România va testa mai mulți suspecți de coronavirus. Cum se schimbă criteriile de testare

România ar urma să testeze mai mulți suspecți de coronavirus. Institutul Național de Sănătate Publică a decis luni să lărgească categoriile de persoane testate, după numeroase apeluri ale medicilor în acest sens. Practic, toți pacienții internați în spitale care au simptome de infecții respiratorii acute vor fi testați, la fel și personalul medical care intră în contact cu cazuri confirmate cu coronavirus, relatează  HotNews.ro .
În țara noastră au fost prelucrate până astăzi 11.223 de teste de identificare a coronavirusului. Cum unele persoane au făcut câte două teste, numărul efectiv al celor testați ar putea fi mai mic. În alte țări, numărul persoanelor testate este de ordinul zecilor de mii.
Testarea pentru diagnosticarea coronavirus se poate face DOAR la recomandarea medicului, atât în sistemul public, cât și în sistemul privat de sanatate, subliniază Institutul Național de Sănătate Publică.
 
Cine va fi testat (prioritizarea testării în ordine descrescatoare a importanței este urmatoarea), potrivit  Institutului Național de Sănătate Publică :
  • 1. Persoane simptomatice cu istoric de călătorie internationala;
  • 2. Contacți apropiati simptomatici ai cazurilor confirmate;
  • 3. Personal medico-sanitar (inclusiv asimptomatic) contact apropiat cu caz confirmat;
  • 4. Cazuri de SARI (infecții respiratorii acute) fara altă etiologie (negativi la test de gripă), din toate categoriile de varstă și din toate spitalele;
  • 5. Persoane instituționalizate simptomatice.
 
Institutul Național de Sănătate Publică informează, de asemenea, că în acest moment nu există în România dovezi de transmitere intra-comunitară susținută a virusului: "În acest moment Romania se află în stadiu pre-epidemic, înregistrandu-se cazuri de import și cazuri de transmitere locala restransa (generatia 2, 3 si 4), neexistand inca dovezi de transmitere intra-comunitară susținută. În aceste conditii strategia trebuie sa fie axată pe detectarea rapidă a cazurilor de COVID-19, în vederea limitarii transmiterii, și pe obținerea de dovezi de transmitere comunitară nedetectata", arată Institutul Național de Sănătate Publică.
Cine va fi testat:

Categorii de persoane care NU fac obiectul testării:


Cine era testat până acum, potrivit criteriilor autorităților:
  • Pacient cu infecție respiratorie acută (debut brusc al cel putin unuia din următoarele: tuse, febră, durere în gat, scurtarea respiratiei (creșterea frecvenței respiratorii) care necesită sau nu spitalizare
  • ȘI
  • În perioada de 14 zile anterioare debutului simptomelor a întrunit cel puțin unul din următoarele criterii epidemiologice:
  • A avut contact apropiat cu un caz confirmat sau probabil de COVID-19
  • SAU
  • A avut istoric de călătorie internațională.
Practic, autoritățile din țara noastră testau până acum doar persoanele care au călătorit în așa-numitele "zone roșii". În acest timp, persoane care aveau simptome, dar nu au călătorit recent în aceste zone, nu erau testate și erau trimise acasă de la spitale, iar medicii consultați zilele acestea de HotNews.ro se declarau neputincioși.
8.612 teste pentru diagnosticarea coronavirus erau disponibile aseară în cele 11 centre de testare din țară, aceasta fiind cea mai recentă centralizare disponibilă, a anunțat luni Grupul de comunicare strategică. În România au fost prelucrate până astăzi 11.223 de teste de identificare a coronavirusului, dintre care 277 în unități medicale private. Cum unele persoane au făcut câte două teste, numărul real al celor testați ar putea fi mai mic.
Testarea masivă a personalului medical și a cetățenilor, inclusiv înființarea de puncte de testare pe stradă, și instituirea urgentă a izolării generale la domiciliu, de unde oamenii să poată ieși doar pentru aprovizionare sau alte probleme urgente, este văzută de unii dintre medicii români ca singura soluție pentru ca România să nu se confrunte cu o explozie a îmbolăvirilor cu noul coronavirus, iar apelurile medicilor ca autoritățile să legifereze urgent aceste măsuri se înmulțesc.
În plus, medicii consultați de HotNews.ro cer autorităților să cumpere teste suficiente sau să înceapă să le producă în țară, iar numărul centrelor de testare să crească - doar 11 în acest moment, nici măcar câte unul în fiecare oraș mare.


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...