România va participa cu cel puţin 19 sportivi la JO de iarnă şi e posibil să primească alte 4 locuri prin redistribuire
România va participa la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing (China) cu cel puţin 19 sportivi, fiind posibil ca în această săptămână să mai primească din partea federaţiilor internaţionale alte patru locuri prin redistribuire, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, şeful delegaţiei tricolore, Florin Mişcă.
Fiind vorba de locuri cotă nenominale, primite din partea federaţiilor internaţionale pe baza clasamentelor, numele celor 19 sportivi vor fi aprobate ulterior de către Comitetul Executiv al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, pe baza propunerilor făcute de către federaţiile naţionale.
"În momentul de faţă vorbim despre 19 locuri cotă nenominale pe care federaţiile internaţionale le-au alocat în baza clasamentelor sportivilor români. Şi în momentul de faţă lucrăm împreună cu federaţiile la această listă. Propunerile vin de la federaţiile sportive naţionale, trec prin comisiile noastre de specialitate, sunt aprobate de către Comitetul Executiv şi abia apoi voi fi abilitat să spun nişte nume. Până nu am lista aprobată, nu pot spune numele. În momentul de faţă vorbim despre 19 sportivi şi în cursul acestei săptămâni mai pot apărea 4 prin redistribuire. Noi încercăm să finalizăm această listă pe 20 ianuarie, termenul este ceva mai încolo, dar avem Comitetul Executiv care va avea pe ordinea de zi şi aprobarea delegaţiei nominale. Deci pe 20 ianuarie Comitetul Executiv va aproba lista nominală a participanţilor şi apoi pot apărea alte patru nume, până în 23 ianuarie. Noi sperăm să apară mai repede, pentru că ne încurcă şi cu alte operaţiuni logistice, în primul rând biletele de avion", a declarat Florin Mişcă.
Referitor la condiţiile de intrare în China, oficialul COSR a precizat că vaccinul nu reprezintă o condiţie obligatorie. Mişcă a afirmat însă că nu există persoane care să nu fie vaccinate anti-Covid în delegaţia României.
"Stricto senso vaccinul nu este obligatoriu în China, dar lipsa schemei complete de vaccinare impune obţinerea unei aprobări speciale din partea Comitetului de Organizare, respectiv a departamentului medical al Comitetului de Organizare. Persoana care nu este vaccinată complet trebuie să prezinte nişte documente medicale de scutire de la vaccin sau care interzic primirea vaccinului. Aceste documente vor fi analizate de către organizatori şi aprobate sau nu. În cazul în care sunt aprobate, persoana respectivă poate intra şi nevaccinată. Asta înainte de a pleca, pentru că dacă te prezinţi acolo fără vaccin intri în carantină direct pentru 21 de zile minimum. Deci, înainte de a pleca trebuie să prezinţi documentele. Din cauza aceasta este un proces cam îndelungat şi complicat, care poate dura o lună. Iar la noi bobul şi sania pleacă în 29 ianuarie, loturile de schi, probabil că în 27 ianuarie. Dar, oricum, loturile noastre sunt vaccinate, ca idee. Ofiţerul nostru Covid are documentaţia de vaccinare pe care a şi înaintat-o Comitetului de Organizare", a afirmat Florin Mişcă.
El a explicat şi regulile impuse de organizatori în cazul depistării unor cazuri de Covid-19 în rândul delegaţiilor: "Numirea unui ofiţer Covid este o condiţie obligatorie, poate fi medic sau poate avea o altă profesie, dar în cazul nostru este doamna doctor Diana Torje. Rolul dânsei este să se asigure că toţi membrii delegaţiei cunosc regulamentul epidemiologic de participare la Jocurile Olimpice, să îi instruiască pe fiecare dacă este cazul, să colecteze toate datele, să le prezinte Comitetului de Organizare, practic este persoana de legătură cu Comitetul de Organizare pe probleme de Covid. În situaţia în care, Doamne fereşte, pe perioada Jocurilor Olimpice o persoană din delegaţia României este identificată pozitiv sau contact, pentru că acolo se vor face testări PCR zilnice, ofiţerul Covid este primul contactat şi iniţiază procesul de carantinare a persoanei. Când este pozitiv, e clar, e negru pe alb rezultatul testului, la persoană de contact este ceva mai complex, pentru că stabilirea acelei persoane se face numai cu ofiţerul Covid şi cu o persoană din Comisia Medicală a CIO, pentru a fi cât mai transparentă, pentru că poate impacta şi rezultatele sportive. Pentru că dacă interzici cuiva să concureze, este mai complicat. Ofiţerul Covid a devenit un rol obligatoriu şi important".
Întrebat care este cea mai dificilă problemă întâmpinată în organizarea participării delegaţiei României la JO2022, Mişcă a spus că obţinerea biletelor pentru transportul internaţional.
"Transportul internaţional mi se pare cea mai dificilă sarcină, pentru că este total atipică procedura. Organizatorii au stabilit nişte companii aeriene eligibile să aterizeze în China şi să opereze curse temporare care vor deservi numai Jocurile Olimpice. Din cauza asta, combinând cu procedurile pe care trebuie să le aplicăm la Comitetul Olimpic, procesul a devenit un pic mai îndelungat. Noi lucrăm cu un acord cadru şi agenţiile care sunt înscrise nu primeau răspunsuri de la companiile respective. Aceasta a fost treaba cea mai am anevoioasă, deblocarea acestor rezervări. Dar după încercări repetate şi insistenţă la Comitetul de Organizare am reuşit", a mai spus Florin Mişcă.
Jocurile Olimpice de la Beijing se vor desfăşura în perioada 4-20 februarie. AGERPRES (AS-autor: Adrian Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Andreea Lăzăroiu)