România va avea cea mai mare navă de cercetare de pe apele interioare ale Uniunii Europene

România va avea cea mai mare navă de cercetare de pe apele interioare ale Uniunii Europene

Cea mai mare navă de cercetare de pe apele interioare ale Uniunii Europene se construieşte în România. Totul în cadrul unui proiect uriaş, de aproximativ 20 de milioane de euro, al Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi.

Nava REXDAN se află în construcție în Șantierul Naval Giurgiu FOTO: Arhivă Adevărul

Nava REXDAN se află în construcție în Șantierul Naval Giurgiu FOTO: Arhivă Adevărul

Proiectul universității gălățene se numeşte „Sistem integrat pentru cercetarea monitorizarea complexă a mediului în aria fluviului Dunărea”. Acesta presupune, în principal, realizarea unei nave de cercetare, a unui centru fix de cercetare și un autolaborator, care vor găzdui 18 laboratoare dotate cu aparatură și soft-uri de ultimă generație.

Proiect de cercetare uriaș

Centrul mobil va fi un vapor, care se află în construcție la Șantierul Naval Giurgiu și va fi gata în martie 2023. Este vorba despre cea mai mare navă de cercetare de pe apele interioare ale Europei, care va avea nouă laboratoare permanente şi zece locuri pentru echipele de cercetare. Echipajul navei va fi format din cinci persoane și zece cercetători permanenți.

„Nava REXDAN va acoperi o arie geografică mare (2000 de km pe partea navigabilă a Dunării, de la Sulina la Passau-Germania) și va permite operațiuni de cercetare ce corespund unor specializări multiple (chimie, biologie, fizică, știința mediului, ecologie, batimetrie, topografie, chimia atmosferei, dezvoltare durabilă etc)”, susțin reprezentanții universității gălățene, într-o prezentare a proiectului.

În cadrul laboratoarelor îşi vor desfăşura activitatea cadre didactice şi cercetători din universitatea gălăţeană, precum şi cercetători internaţionali. În plus, va fi achiziţionată o şalupă care va intra în zonele mai puţin accesibile pentru nava de mari dimensiuni.

Potrivit rectorului Universității „Dunărea de Jos”, dr. Puiu Lucian Georgescu, nava a fost adaptată ca să meargă nu numai pe Dunăre, ci să se ducă de la Marea Neagră la Marea Nordului. Va monitoriza tot de la Marea Nordului până la Marea Neagră. Se estimează că va acoperi circa 2.000 de kilometri pe partea navigabilă a Dunării cu componente extinse din bazinul hidrografic, care acoperă 35% din suprafaţa Uniunii Europene.

Nava de cercetare REXDAN FOTO: Universitatea Dunărea de Jos Galați

Nava de cercetare REXDAN FOTO: Universitatea Dunărea de Jos Galați

Finanţarea construcţiei navei şi dotarea acesteia cu echipamente de cercetare de ultimă generaţie se realizează printr-un proiect cu finanţare europeană, în valoare de aproape 92 de milioane de lei.

„Vom avea practic cel mai important centru de cercetare din acesta parte a Europei, punând astfel Galaţiul pe harta mondială a cercetării”, a declarat Georgescu.

Centru fix de cercetare

Centrul fix de cercetare va fi în oraşul Galaţi şi va include nouă laboratoare complet echipate, în cadrul cărora se vor desfăşura activităţi specifice domeniului energie, mediu şi schimbări climatice.

„Infrastructura Rexdan va contribui în mod direct la creşterea performanţei în cercetare prin cooperare internaţională prin conferirea caracterului de excelenţă la nivelul universităţii şi proiectelor acesteia, prin deschiderea faţă de cele mai performante echipe de cercetare din Europa şi de la nivel internaţional lărgit, prin asigurarea noutăţii ştiinţifice şi a originalităţii abordărilor”, susţin reprezentanţii instituţiei gălăţene.

Pe nava de cercetare, atunci când va fi acostată, vor putea face practică și studenții de la master și doctorat din cadrul facultăților de Nave și Piscicultură.

De altfel, nava a fost prezentată recent studenților de Facultatea de Arhitectură Navală din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, în cadrul Colocviilor Constructorilor de Nave.

Participanții au putut afla despre cea mai mare navă de cercetare de pe apele interioare ale Uniunii Europene, ce va dispune de laboratoare moderne, în care își vor desfășura activitatea cadre didactice și cercetători din țară și străinătate, chiar de la șef de lucrări inginerul Dan Drăgan, cel care supraveghează construcția ei la Șantierul Naval Giurgiu.

Investiții de 100 milioane de euro

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi mai are în implementare Centrul de la Soveja, judeţul Vrancea, destinat activităţilor educaţionale şi de cercetare pentru Facultăţile de Educaţie Fizică şi Sport, Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, Ştiinţe şi Mediu.

Totodată, în judeţul Tulcea se va construi o fermă de creştere în condiţii naturale a sturionilor. Aceasta va fi amenajată lângă Centrul de Cercetare al UDJ de la Sf. Gheorghe, pentru care s-a încheiat un parteneriat cu Consiliul Local din localitate.

„Ne dorim ca Universitatea să fie principalul pion în dezvoltarea municipiului, județului, regiunii. De altfel, poziția universității, în ceea ce privește calitatea învățământului, cât și nivelul investițiilor, relațiile internaționale, a crescut mult în ultimii ani și ne dorim să ne păstrăm trendul ascendent”, a declarat dr. Lucian Puiu Georgescu.

Universitatea din Galaţi este pe locul cinci la nivel naţional, în rândul instituţiilor de învăţământ superior, în ceea ce priveşte investiţiile. Cumulat, tot planul de investiţii are o valoare de peste 100 de milioane de euro.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!

5 VIDEO Imagini de la atacul Ucrainei în Rusia...